2013/12/20

EGÉSZSÉGPÉNTEK: SZÍVBARÁT ÜNNEPEK


Egészséges táplálkozás – ezt hangoztatja minden egészséggel foglalkozó szervezet, alapítvány, szakember, média, weboldal, stb. – nem véletlenül. A statisztikák ugyanis nem hazudnak: számtalan krónikus betegség kialakulása szoros összefüggésben áll a helytelen táplálkozással, és a nem megfelelően kialakított életmóddal. Olyan betegségek ezek, amelyek megkeserítik az érintettek mindennapjait, rontják életminőségüket, és hosszabb távon életkilátásaikat is. Tudom: nem éppen a legszebb dolog tőlem pont most – az ünnepek előtt pár nappal cikkeznem az egészségtelen ételekről – hiszen mikor, ha nem most készül mindenki „nagykanállal” enni a karácsonyi menüből, de … De kis odafigyeléssel bűntudat és magas rizikófaktorok nélkül élvezhetjük a finomságokat. Figyeljenek csak:
·        Reggelizzünk az ünnepen is. Van, aki nemes egyszerűséggel átalussza a reggelit – helyet hagyva gyomrában az ebédnek. Aminek az lesz a következménye, hogy az éhségtől kopogó szemekkel esik majd neki az ebédre felkínált ételeknek, garantáltan túlterhelve a gyomrát, és emésztőszerveit.
·        Ügyeljünk az adagokra. Ez most több szempontból is megszívlelendő tanács – hiszen a több fogásos ünnepi ebéd többszöröse lesz a megszokott mennyiségnek.
·        Kerüljük a túl zsíros ételeket, vagy ha elkerülhetetlen – kisebb mennyiséget fogyasszunk belőle.
·        Együnk a salátából is. Sokan fanyalognak a felkínált saláták láttán, de higgyék el érdemes enni belőlük – hisz az elkészítésükhöz használt ecet-féleségek könnyebbé teszik az emésztést, segítik a zsír lebontását.
·        Az a finom fehér kenyér – nos, pontosan „ő” az, „akit” teljes kiőrlésű vagy barna társára érdemes kicserélnünk. A teljes kiőrlésű gabonafélék jelentősen csökkentik a „rossz” koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát, a rostok pedig az emésztést segítik.
·        Babra megy a játék – vagy lencsére. A hüvelyesek egészségvédő hatása immár régóta bizonyított tény. Nemcsak a szívnek jók, de a rák kockázatát is jelentősen csökkentik.
·        Alkohol – bármilyen hihetetlen, de mértékkel fogyasztva még egészségünkre is pozitív hatással lehet. Például egy pohár vörösbor csökkenti a vérrögök kialakulását, és pozitív hatással van a „jó” koleszterinszintre.

·        Fő a természetesség. Azaz, amit csak lehetséges fogyasszunk természetes valójában – a zöldségeket, gyümölcsöket mindenképp érdemes nyersen, vagy enyhén megpárolva elfogyasztani – mindig frissen, közvetlenül fogyasztás előtt feldarabolva, hogy megőrizze vitamin és ásványi-anyag tartalmát.
·        Burgonya – a köretek királynője, na és a zsírok csábítója – gondolok itt a finom, de egészségtelenül zsíros és kalóriadús sült burgonyára, vagy a chipsre. Válasszunk helyette burgonyapürét, vagy héjában sült burgonyát.
·        Erre csörög a dió – és a mogyoró. Az olajos magvak telítetlen zsírokat tartalmaznak, amelyek jó irányban befolyásolják a „jó” koleszterinszintet és csökkentik a rák kialakulásának veszélyét. Emellett a máj működésének is jót tesznek, ami a szervezet fő méregtelenítő szerve.
·        Halra fel! Méltatlanul kevés halat eszünk – sajnos. Sajnos, mert számtalan kedvező hatással van szervezetünkre: omega-3 zsírsavtartalma az érfalakat rugalmassá teszi, csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását, segítenek a szívműködésben, csökkentik az érfalakon belüli lerakódásokat.
·        Elképzelhetetlen az ünnep édesség nélkül – itt is a mérték a fő alapelv, hiszen a sütemények emellett, hogy natív cukor-tartalmuknál fogva nagyon sok „üres kalóriát” tartalmaznak, nagyon gazdagok telített zsírokban, és koleszterinben.

MINDENKINEK EGÉSZSÉGES ÜNNEPEKET!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése