2020/03/05

TE TUDOD MI AZ AZ ÁJURVÉDA?


Írta: Faar Ida

Ájurvéda – az egészséges életmód elveiről alkotott legősibb holisztikus orvosi rendszer, szó szerinti fordításban:„tudomány az életről”. Ősi indiai tradicionális gyógymód, és filozófia, melynek gyökerei 5000 évre nyúlnak vissza. Számos természettudományt érint, olyanokat, mint dietetika, az gyógynövényismeret, asztrológia,  jóga, pszichológia.

Fő alapelveként az embert –a test, a lélek, a tudat és az életvitel oszthatatlan és kölcsönösen összefonódott egységének tekinti.

Nem a betegségek tüneteire fókuszál, hanem az okokra, amelyek a betegséget okozták. A tüneteket csak a szervezet figyelmeztetéseinek tartja – amelyek arra utalnak, hogy a szervezetben nincs valami rendben, és tenni kell a természetes harmónia visszaállításáért. Megpróbál a probléma gyökeréhez eljutni és felfedni a betegség valós okát, ami lehet: helytelen táplálkozás, szokások, örökletes problémák, negatív gondolkodás vagy érzelmi illetve energetikai zavar. Mindenekelőtt a tudatos megelőzésre és egészséges életmódra fekteti a hangsúlyt, mert a betegséget mindig könnyebb kezdeti stádiumban gyógyítani, mint előrehaladott állapotban. 


A betegségek oka az esetek hetven százalékában a helytelen életvitel, amit orvosolni lehet, ha helyes hozzáállással, akarattal hajlandóak vagyunk változtatni rajta.

Mindenki 3 biológiai alapelv(váta, pitta, kapha) egyedi arányával születik – ez a dósa- ezek egyfajta genetikai kódot jelentenek – és ezek határozzák meg pszichoszomatikus tulajdonságainkat. Az arányok az élet folyamán -  a körülmények miatt -  eltérhetnek egymástól  - és tükröződni fog mind a lelki, mind a fizikai egészségünkben. A három alapelv szorosan összefügg egymással.

Testtípusok:

·        Váta-típus
Jellemzői: vékony testalkatú; rapszodikus étvággyal; mindenért lelkesedik, élénk a képzelőereje; lobbanékony, türelmetlen, gyorsan dönt; könnyen dühbe gurul, viszont nem tart haragot; gyors a felfogás, de rövid képes emlékezni; sokat aggodalmaskodik; rendszertelen; könnyen kimerül, rossz alvó.

·        Pitta-típus
Jellemzői: szőke, világosbarna vagy vöröses haj; nem szereti a napot, a meleget; fokozott étvágy és szomjúság mellett jó emésztés; normál testalkat, kitartó; határozott, vezetői alkat; magas intellektus; vállalkozó természetű, szereti a kihívásokat; pontos, mások tapasztalataiból is tanul; zokon veszi, ha az idejét rabolják; hajlamos haragot tartani, ingerlékeny

·        Kapha-típus
Jellemzői: robosztus alkat párosul nagy fizikai erő, szívósság; lassú emésztés, bánatevő; hízásra hajlamos; nyugodt, nehezen lehet kihozni a sodrából; hosszan alszik, nehezen ébred; megfontolt, gyengéd, türelmes, megbocsátó; tiszteletben tartja mások érzéseit; nehezen tanul, de hosszú távú memóriája jó.

A dósák, - a különböző minőségek egyensúlya nélkül - testi-lelki zavarok és betegségek léphetnek fel. A testtípusok mellett, az elfogyasztásra szánt ételek és a gyógynövények is hasonló rendszerekbe sorolhatók, így ezek megfelelő kombinációjával, a megfelelő életvitellel, az előírt táplálkozással, a használatra ajánlott gyógynövénnyel, tornával vagy jógagyakorlatokkal ismét helyre állíthatjuk az egyensúlyt, az egészséget.


Ez a gyógymód a betegség mögött zajló, a kellemetlen tüneteket előidéző energiafolyamatokra fókuszál. Nem nevezi meg a betegségeket hanem kiemelten foglalkozik a tünetekért felelős dósa, s a kialakult zavar megismerésével, és megértésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése