2012/06/25

HETI ÍZPRÓBA : A MEGGY



Savanyú cseresznyeként” is emlegetik egyes vidékeken, a Kaukázus vidékéről és Kis-Ázsiából származó antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsünket. Véd a sejteket romboló szabadgyökökkel szemben, így daganatellenes hatása miatt rendszeres fogyasztása mindenkinek ajánlott. Emellett gazdag vitaminokban A-,C-,vitamin, a B-vitamin csoport valamennyi tagja megtalálható benne, emiatt kiegyensúlyozottá teszi az idegrendszer működését, hat a hormonális rendszerre, segíti a máj és a vesék munkáját, természetes pektin-tartalma pedig karban tartja az emésztést- megszünteti a székrekedést. Magas ásványianyag-tartalma pedig kedvezően befolyásolja a szívműködést. A kálium, kalcium, magnézium szabályozza a szívritmust. Emellett vízhajtó hatású, immunerősítő, s kúraszerűen alkalmazva pedig enyhíti a köszvényes és reumás panaszokat, gyulladáscsökkentő. Melatonin tartalma miatt segít álmatlanság és alvászavarok esetén, szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet. Antocián tartalma miatt természetes fájdalomcsillapító. Fogyasztható nyersen, felhasználható levesek, befőttek, dzsemek, szörpök, mártások, kompótok készítéséhez, számos sütemény alapja, de hozzáértők gyakran készítenek belőle bort is. Aszalva is finom és egészséges. Ha nem szeretnénk a befőtt készítés fáradalmaival megküzdeni – télre kisebb adagonként le is fagyaszthatjuk. Vásárláskor mindig csak friss és szárával szedett gyümölcsöket keressünk.

 

FŰSZERES MEGGYLEVES

Hozzávalók: 0,5 kg meggy, 3 tojás, 3 kanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.

A kimagozott meggyet feltesszük főni,a fahéjjal,szegfűszeggel ízesített vízbe. A tojásfehérjét habbá verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest. Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor csomós lesz!

 

 

 

MEGGYES-RUMOS DESSZERT

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evőkanál cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg magozott meggy, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rétesliszt, a díszítéshez tejszínhab, reszelt csokoládé.

Az 5 dl tejet elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tűz felett krémszerűre főzzük. Amint kihűlt, előveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük –lehűtve tálaljuk.
MEGGYMÁRTÁS
Hozzávalók: 50 dkg magozott meggy, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 dl vörösbor, 10 dkg cukor, 1/2 citrom, só, fahéj, szegfűszeg.
8 dl vízhez adjuk hozzá a bort, sózzuk, cukrozzuk, tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat, a citrom héját, majd forraljuk fel és főzzük meg benne a meggyet. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a mártást. A végén cukorral és citromlével végezzük el az utóízesítést. Ízeit tovább gazdagíthatjuk, ha habarás előtt a megfőtt meggy harmadát kiszedjük, áttörjük, és úgy tesszük vissza a mártásba.
HABOS MEGGYES TÚRÓFALATOK
Hozzávalók: 4 dl habtejszín, 40 dkg krémtúró, 4 evőkanál porcukor,  1 vaníliarúd kikapart belseje, 40 dkg magozott meggy, 2 csomag omlós vaníliás keksz
Az előhűtött tejszínből kemény habot verünk, hozzákeverjük a porcukrot és a krémtúrót, amit előzőleg ízesítettünk a vaníliával. A kekszeket tálra sorakoztatjuk, és elosztjuk rájuk a tejszínes túrót. A túró tetejére halmozzuk a meggyet – színes és egyszerű desszert.


GYORS MEGGYES PITE
Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg cukor,4dl tejföl, 60 dkg liszt, 2 sütőpor, 3 evőkanál kakaópor 40 dkg meggy magozva
A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd az összes többi hozzávalót hozzákeverjük. Kilisztezett tepsibe öntjük, a lisztbe forgatott meggyszemekkel egyenletesen megszórjuk. Megsütjük,majd ha kihűlt felkockázzuk.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése