2013/08/16

EGÉSZSÉGPÉNTEK: AZ ÜLŐ ÉLETMÓD VESZÉLYEI

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az aktív – mozgással teli életmód egészségre gyakorolt pozitív hatásait.  (http://eletrecept.blogspot.com/2013/04/egeszsegpentek-mozdulj.html) . Ennek ellenére dolgozók ezrei vannak munkájuk jellege miatt egy kényelmetlen irodai székhez szegezve – különböző szervi és lelki panaszokat, és súlyos megbetegedések kialakulását kockáztatva. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy miként alakítjuk ki munkavégzésünk körülményeit, hogy az minden szempontból a legoptimálisabb és legveszélytelenebb legyen. A számítógép használata ma már nélkülözhetetlen az irodai munkában – a képernyő előtt eltöltött hosszú idő azonban mozgásszervi- (nyak-, hát-, és gerincfájdalmakat), látással kapcsolatos-,(vörös, viszkető, száraz szem, gyulladások, fénytörési problémák), és pszichés panaszokat (idegesség, kimerülés, stressz) generálhat. Ha el szeretnénk kerülni ezeket, célszerű betartani az ilyen munkakörben dolgozók számára előírt (egyébként törvényben előírt) speciális követelményeket. Ez a rendelet előírja a képernyős berendezések, a képernyő, a billentyűzet, a munkaasztal, a munkaszék, a testhelyzet követelményeit. Meghatározza a munkakörnyezet kialakításának követelményeit, különös tekintettel a tér, a megvilágítás, a fényvisszaverődés, a zaj, a sugárzás viszonyaira.
Néhány egyszerű tanács mindenkinek:
  • a megvilágítás akkor jó, ha a lámpák ne tükröződnek a képernyőn,
  • nem túl erős, így a képernyőn a jelek elég kontrasztosak
  • a számítógép billentyűzet használatához és az eredeti dokumentumok olvasásához ajánlott megvilágítási érték 150-200 lux
  • a helyiség falain, ajtaján, bútorain, az iratokon minél kevesebb a tükröződés,
  • nem zavaró,
  • alapelv, hogy képernyőket nem szabad az ablak felé vagy az ablaknak háttal telepíteni, mert nagy a természetes fény és képernyő világossága közötti kontraszt és ez szemkárosodáshoz vezet. Viszont az ablakkal szemben lévő képernyőn zavaró tükröződések jelenhetnek meg. 
  • elkerülhetővé válik a szem kifáradása, ha a monitor kellő távolságban van a középvonalban, (a szem távolsága a képernyő középpontjától 50-70 cm legyen) és ha bizonyos időközönként pislogással gondoskodunk szemeink felfrissítéséről
  • fontos, hogy gerincünket se terheljük meg a munka során, kerüljük a nyak kényszertartását, tartsunk szüneteket, amikor átmozgatjuk karjainkat, ujjainkat, nyakunkat (óránként legalább 10 perc)
  • a gyakran használt tárgyak és eszközök legyenek elérhetők a törzs elfordítása nélkül
  • a munkaszék legyen párnázott és stabil, biztosítsa a használó könnyű, szabad mozgását és kényelmes testhelyzetét.
  • a szék magassága legyen könnyen állítható
  • a megfelelő szék ülése elég széles és mély ahhoz, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a test felületével, és a lehető legkisebb nyomást gyakorolja rá. A nagyobb nyomás akadályozza a vérkeringést, és zsibbadást, görcsöket vagy fájdalmat okoz.
Ha ügyelünk a részletekre – elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket, és a kínzó fájdalmat. Tegyen meg mindent Ön is azért, hogy a munkája ne váljon a terhére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése