2012/06/18

HETI ÍZPRÓBA : AZ EGRES

 

Pöszméte, piszke, köszméte – ki hogy nevezi ezen a ribiszkefélék családjába tartozó fanyar gyümölcsöt, amely igen alacsony kalóriatartalommal (44 kcal/100 gramm), de annál magasabb vitamin-és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, C-, D-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, niacint. Megoszlanak róla a vélemények: van, aki ki nem hagyná az étrendjéből– de van, aki még a gondolatától is libabőrös lesz. Pedig érdemes megbarátkozni vele, és minél többször fogyasztani belőle, mert:

·         kedvező hatást gyakorol a szívműködésre, májra, vesékre
·         magas élelmi rost tartalma segíti a bélműködést (nagyobb mennyiség egyidejű elfogyasztása viszont hashajtó)
·         magas pektintartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterin-szintet, ezáltal csökkentve az érelmeszesedés kockázatát
·         a benne található antocián vegyületek közömbösítik a szervezetbe jutó rákkeltő anyagokat – antioxidáns hatással bír
·         mérsékli a reumás panaszokat
·         magas vastartalma miatt vérszegénység esetén gyógyír, vérképző
Felhasználása nagyban függ az érettségi fokától: az édes, érett szemeket nyersen, vagy desszertekhez, lekvárnak, a még éretlen gyümölcsöt pedig mártások, töltelékek, köretek befőttek elkészítéséhez használhatjuk, vagy lefagyaszthatjuk, hogy a vitaminhiányos téli időszakban is rendelkezésünkre álljon.
JEGES EGRESLEVES
Hozzávalók: 40 dkg egres, 10-15dkg barna cukor, fahéj, szegfűszeg, darabka citromhéj, 2dl tejföl, 2 evőkanál liszt
Az egrest megtisztítjuk: majd feltesszük főni a fűszerekkel. Ha a bogyók már szétfőttek a lisztes-tejfölös habarással behabarjuk. Lehűtve a legjobb nyári hűsítő.

EGRESMÁRTÁS
Hozzávalók: 0,5 kg egres, 15 dkg cukor,1 liter víz, pici só, 1 pohár tejföl, 15 dkg liszt, 6 dkg vaj, kevés citromhéj
Az egrest a cukorral, meg a citromhéjjal a vízben puhára főzzük.
A tejfölben elkeverjük a lisztet és behabarjuk vele a mártást.
Főtt húsokhoz kiváló mártás.
EGRES MÁRTOGATÓS
Hozzávalók: 4 kg egres,1 kg citrom,1,5 kg barna cukor,4 dkg ánizsmag, őrölve,2 db csillagánizs, őrölve,15 dkg gyömbér,15 dkg fokhagyma,3 dkg só,1 dkg őrölt vegyes bors

EGRESKRÉM
Hozzávalók: 40 dkg egres, víz, 2 tojás, 2-3 evőkanál cukor, pici liszt

Az egrest vízzel puhára főzzük, majd szétnyomkodjuk pépesre. 2 tojás sárgáját 2-3 evőkanál cukorral kikeverünk, pici lisztet belekeverünk, majd a habját villával fölverjük, és a forró egres-pépbe óvatosan belekeverjük, majd összeforraljuk.

PISKÓTA EGRESSEL
Hozzávalók: a tésztához: 10 tojás, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg liszt
a krémhez: 40 dkg egres ( inkább érettebb legyen), 5 dl tejszín, 20 dkg babapiskóta, 40 dkg natúr sajtkrém,
30 dkg porcukor, díszítésnek: 2 dl tejszín
A szokásos módon piskótát készítünk, megsütjük, hagyjuk kihűlni. A krémhez az egrest megtisztítjuk. A tejszínt felverjük. A babapiskótát összetörjük. A sajtkrémet kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a tejszínhabot. Hozzáadjuk a piskótadarabokat és a gyümölcsöt. Amikor a piskóta kihűlt, kettévágjuk, két 30x10 cm-es darabot kapunk. Az egyik lapra rásimítjuk a krémet, rátesszük a másik lapot, és kissé megnyomkodjuk. A tetejére a tejszínt kemény habbá verjük, és megkenjük vele a süteményt. Egres szemekkel díszítjük, lehűtve, felszeletelve tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN: Faar Ida

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése