2013/08/11

HETI ÍZPRÓBA: NYÁRI MENÜ


Az eheti ízpróba kissé rendhagyó lesz – hiszen most nem egy bizonyos alapanyaggal fogunk tüzetesebben megismerkedni, hanem a nyári szezon ételeit vesszük górcső alá. A rekkenő hőségben sokszor nem is olyan egyszerű kitalálni, melyek azok az ételek, amelyeket szívesen fogyasztanánk. Sokszor a régi jól bevált ételek sem esnek jól – túlságosan kalóriadúsak, nehezen emészthetőek és, növelik szervezetünk hőtermelését, kellemetlen közérzetet okozva. Mivel nem élhetünk egész nyáron kizárólag csak hűtött görögdinnyén (pedig de finom is tud lenni!) – kénytelenek vagyunk okosan válogatni az élelmiszerek között. Mit is ehetünk nyáron? Lássuk csak az „üdítő ételeket”:
·        HIDEG LEVESEK
Kiváló választás: egyrészt segít a folyadékpótlásban, másrészt tápláló és finom. Fontos, hogy idényzöldségek, és idénygyümölcsök felhasználásával készüljenek, lehetőleg kevés cukor hozzáadásával,és a lisztes habarásokat is érdemes kiiktatni.
·        ZÖLDSÉGSALÁTÁK
Könnyen és gyorsan elkészíthető frissítő és tápláló ételek – tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. Persze itt is kerülni érdemes a nehéz olajos dresszingeket.
·        GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK
Grillezhetünk hagymát, répát, paprikát, cukkinit, padlizsánt, zellert. Magas antioxidáns tartalmuknál fogva számos megbetegedés megelőzésében szerepet játszanak.
·        TELJES KIŐRLÉSŰ GABONÁK
Bulgur, kuszkusz, köles, gersli – tápláló és laktató ételek alapanyagai.
·        CSÍRÁK
Felhasználhatjuk őket: levesek, köretek, főételek díszítésére, salátának, túrókrémekbe, turmixokba, sütemények töltelékébe. Legismertebb csírák: búzacsíra, lucernacsíra, medvehagyma-csíra, napraforgó-csíra, retekcsíra, vöröshagyma-csíra, zellercsíra.
·        ALACSONY KALÓRIATARTALMŰ MÁRTÁSOK, ÖNTETEK
Érdemes mindig friss fűszernövényeket és alacsony zsírtartalmú önteteket választani salátánkba. A bazsalikom, petrezselyemzöld, kapor, kakukkfű, menta, citromlé és ecet - a legjobb ízesítők.
·        ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ DESSZERTEK
Természetesen idénygyümölcsök felhasználásával: cseresznye, szőlő, eper, csokoládéval leöntve, szeder és őszibarack saláta mézzel, grillezett ananász, alacsony kalóriatartalmú gyümölcsfagylaltok – határ a csillagos ég- csak a fantáziánk szabhat határt.
·        GYÜMÖLCSJOGHURTOK
Az alacsony zsírtartalmú friss gyümölcsjoghurt gazdagok fehérjében és kalciumban, ami elengedhetetlen szervezetünk számára.
·        UBORKA MINDEN VÁLTOZATBAN
Frissít és hidratál, telít és regenerál. Kovászos formájában pedig olyan, mint egy csodaszer.
·        MINDEN, AMI ZÖLD LEVELES
A sóska, spenót, kelkáposzta, római saláta, stb. gyorsan és egyszerűen elkészíthető egytálételek vagy saláták alapjai lehetnek. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és kevés kalóriát tartalmaznak.
·        MINDEN, AMI BOGYÓS
Amellett, hogy ízletesek, savanykásak, sokféleképpen felhasználhatóak: finomak hűtve, frissen, nyersen, grillezve, de akár joghurtba vagy turmixba keverve is.
·        KÖNNYŰ, ZSÍRSZEGÉNY HÚSOK
Pulyka, csirke, hal – ezerféle étel alapjai, könnyen emészthetőek, kevesebb koleszterint tartalmaznak – segítenek a napi megfelelő mennyiségű fehérje bevitelében.
·        TEJ, TEJTERMÉKEK
A kefir, a joghurt, joghurtital, gyümölcsjoghurt, kakaó, levesek, főzelékek, mártások, zsírszegény túró – szintén frissítenek a hőségben.
·        ÍVÓLEVEK
Természetesen idénygyümölcsökből és zöldségekből készüljenek frissen cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal.
FRISSÍTŐ RECEPTEK
PADLIZSÁNOS  PULYKA
Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj
A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
FRISS KARALÁBÉSALÁTA
Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld
A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kistányért, és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
BROKKOLIS OMLETT
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 4 tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, só, bors.
A tojásokat habosra keverjük és hozzákeverjük a félpuhára főzött, összetört brokkolit. Meghintjük borssal, petrezselyemmel, majd meglocsoljuk egy kevés olajjal és jól összedolgozzuk a masszát. Négy részre osztjuk és palacsintasütőben négy omlettet sütünk belőle. Ha mindkét oldala pirosra sült, tányérra csúsztatjuk, tejföllel megkenve félbehajtjuk és salátával kínáljuk.
NYÁRI CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 1 kg cukkini,  0,5 l víz, 2 evőkanál ecet,1/2 citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 nagyobb paradicsom, 20 dkg  olívabogyó, 20 dkg Feta, só, bors
A felkockázott cukkinit a liternyi forrásban lévő vízbe tesszük – 10 percig főzzük. Leszűrjük, majd meglocsoljuk az ecettel, citromlével, olivaolajjal. A rizst feltesszük főni a felszelt fokhagymával, és vöröshagymával együtt – ha megfőtt leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a cukkínivel, a felkockázott paradicsommal, feldarabolt Feta sajttal, és a felaprózott Oliva bogyókkal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Köretnek, de önmagában is ízletes.
VANILIÁS SÁRGABARACK KRÉMLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg sárgabarack, só, fahéj, szegfűszeg, 1 csomag. vanília puding, méz, cukor, tej.
A barackot kimagozzuk, fél liter vízbe téve 7-8 percet főzzük, csipetnyi sóval fűszerezve. Egy csomag vaníliás pudingot elkészítünk az előírt módon. A barackot összeturmixoljuk a saját levével, s hozzáadjuk a pudingot. 3 barackot apró kockára vágunk, hozzá adjuk a szegfűszeget, fahéjat, és a pudinggal elkevert pürét, percig összefőzzük, cukorral vagy mézzel (esetleg édesítőszerrel) ízesítjük. Tejszínhabbal díszítve hidegen fogyasztjuk.
CSEMEGEKUKORICÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 3 dl tej, 3dl víz, 40 dkg csemegekukorica szem (főve), 2 tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 20 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, só,
A hozzávalókat egy tálban alaposan elkeverjük, hogy a tészta egyenletes és csomómentes legyen, majd vajjal kikent formába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig készre sütjük.
MINDENKINEK TOVÁBBI SZÉP NYARAT KÍVÁNOK!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése