2021/03/05

12. rész: Kávé és függőség



A koffein metilxantin-származék, fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab (teobromin) is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.

Kávé, tea, csokoládé, üdítő - emberek milliói fogyasztják világszerte ezen élvezeti cikkeket - sokszor kontrollálatlanul, - miközben nem is sejtik, hogy „legális drogot” használnak nap, mint nap. Igen. A kávéban megtalálható koffein,- a csokoládé teobrominja, az üdítőitalok teofillinje, és a tea teinje - ugyanis olyan pszichoaktív szerek, amely hatással vannak lelkiéletünkre, miközben különböző mértékben testi tüneteket is okoznak. Legmarkánsabban a koffein hat szervezetünkre: tágítja az ereket, stimulálja az agyat, fokozza a szellemi tevékenységet, javítja a szellemi funkciókat, javítja az ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtságot és álmosságot, fokozza az izmok teljesítőképességét, kellemes közérzetet biztosít.

A kávé tartós fogyasztása esetén hamar kialakulhat a koffein –tolerancia, azaz a szervezetnek egyre nagyobb mennyiség szükséges ahhoz, hogy a koffein ugyanolyan hatást fejtsen ki, mint az elején.

Fontos tény, hogy a kávé erősen addiktív, azaz függőséget okoz, és tartósan megvonva a szervezetünktől elvonási tünetek jelentkeznek. Aki rendszeresen nagy dózisban kávézik, egy idő után már elveszti a pozitív hatásokat és egyre inkább a csak a függőség fenntartásáért fogyaszt.  Szerencsére viszonylag könnyen le lehet szokni róla. A leszokási idő 3-4 hét, ez idő alatt különböző kellemetlen tünetek jelentkezhetnek:
·        hangulatingadozás
·        ingerlékenység
·        levertség
·        depresszió
·        lüktető fejfájás
·        influenzaszerű tünetek
·        hányinger, hányás
·        koncentrációs zavarok
·        fáradtság
·        energiahiány

Miben-mennyi koffein van?

Az, hogy a kávénkban éppen mennyi a koffein-tartalom számos tényező függvénye: függ a kávé fajtájától (a Robusta kávéé magasabb), a pörköléstől, a fermentálástól, az elkészítési módtól, a főzési időtől, a kávé-víz arányától, az esetlegesen használt egyéb kiegészítőktől – tejszín, cukor stb.

Étel/ital
 koffein tartalom (mg/100 ml)
1 dl hosszú kávé
45-90
0,5 dl presszó kávé
100
1 csésze fekete tea
20-90
1 csésze zöld tea
5-30
1 dl kóla
10-15
50 g tej csoki
10-30

és Te? Honnan tudhatod, hogy koffein-függővé váltál?

Igaz vagy hamis az állítás?
1.      Reggelente úgy érzed, hogy csak egy csésze kávé elfogyasztása után tér vissza beléd az élet. Igaz- Hamis
2.    Napközben több alkalommal is a kávé az, ami ihletet ad a munkához. Igaz - Hamis
3.    Soha nem vagy annyira elfoglalt, hogy egy kávéra ne legyen időd. Igaz – Hamis
4.    Bármilyen kávé megfelel, csak kávé legyen. Igaz – Hamis
5.      Otthon tetemes „raktárkészlettel” rendelkezel kávéból. Biztos, ami biztos alapon. Igaz – Hamis
6.    Elképzelhetetlennek tartod az életed nélküle. Igaz – Hamis
7.     Minden jöhet, ami kávéval készül: akár még a kávés kocsonyát is megkóstolnád, bármilyen bizarrnak is tűnik. Igaz- Hamis
8.    Ha valamilyen okból nem kapod meg a napi kávé-adagodat – hisztis leszel és elviselhetetlen. Igaz- Hamis
9.    Minden idegen nyelven tudsz kávét kérni. Igaz- Hamis
10.                       Karácsonyra is kávét kérsz ajándékba. Igaz- hamis
11.   Ha kevés a pénzed, akkor is inkább veszel kávét, mint kenyeret. Igaz - Hamis
12.Kedvenc kávémárkádért képes vagy akár a szomszéd városig is elutazni. Igaz – Hamis


Nos? Számold össze, hány állítás bizonyult Rád vonatkoztatva igaznak! Elérte az igazak száma az ötöt? Akkor köszöntelek a kávé- függő emberek népes csoportjában!