2017/04/08

ITT A PIROS HOL A PIROS- RETEK?



Ha Te is szeretsz kertészkedni, és nem mellékesen szereted azokat a zöldségféléket az asztalotokra tenni, amelyeket saját magad termeltél, az elsők között örvendezhetsz a hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg-, és fagytűrő, ő az egyik legkorábban elvethető zöldség.


Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai, már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20 cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. 


A káposztafélék családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100 gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges étkezés szerves részét képezi. Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium.



Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők:
  • magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
  • megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
  • enyhíti a köhögést
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  •  fertőtleníti a nyálkahártyát,
  • serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket.
  •  csökkenti a puffadást
  • mérsékli a vesekő kialakulásának esélyét,
  • csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
  • erősíti az immunrendszert

Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de lehet párolni is. De főzhetünk belőle levest, vagy akár tölthetjük is.


RECEPTEK

RETEKLEVES


Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, zsiradék, só, cukor, liszt, tej, víz.

A hónapos retket hasábokra vágunk, zsiradékra tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, kevés liszttel megszórjuk, kavargatva lepirítjuk, majd fele víz, fele tej keverékével felengedve összeforraljuk. 
FŰSZERES RETEKSALÁTA 
Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélõhagyma
A megtisztított és megmosott retket vékony szeletekre vágjuk. A sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat elkeverjük, beletesszük a retket, és az egészet letakarva körülbelül 20 percig érleljük. A zöld fûszer növényeket leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. A metélő hagymát karikákra vágjuk. A zöld fűszereket óvatosan a reteksalátába forgatjuk.
TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 12 dg közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított snidlinget, a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a kikapart retekbelsőkbe.

Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése