Ha Te is szeretsz
kertészkedni, és nem mellékesen szereted azokat a zöldségféléket az
asztalotokra tenni, amelyeket saját magad termeltél, az elsők között
örvendezhetsz a hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg-, és
fagytűrő, ő az egyik legkorábban elvethető zöldség.
Európába Marco Polo
hozta be Kínából. Magjai, már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi
termesztésnél már február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni
15–20 cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap.
A káposztafélék
családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100
gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges
étkezés szerves részét képezi. Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-,
C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium,
foszfor, kálium.
Szervezetünkre
gyakorolt kedvező hatásai a következők:
- magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
- alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
- megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
- enyhíti a köhögést
- csökkenti a koleszterinszintet,
- fertőtleníti a nyálkahártyát,
- serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket.
- csökkenti a puffadást
- mérsékli a vesekő kialakulásának esélyét,
- csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
- erősíti az immunrendszert
Konyhai
felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de lehet
párolni is. De főzhetünk belőle levest, vagy akár tölthetjük is.
RECEPTEK
RETEKLEVES
Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, zsiradék, só, cukor, liszt, tej, víz.
A hónapos retket hasábokra vágunk, zsiradékra tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, kevés liszttel megszórjuk, kavargatva lepirítjuk, majd fele víz, fele tej keverékével felengedve összeforraljuk.
FŰSZERES RETEKSALÁTA
Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2
evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor,
turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélõhagyma
A megtisztított és megmosott retket vékony szeletekre vágjuk. A sót, a borsot,
az ecetet, a mézet és az olajat elkeverjük, beletesszük a retket, és az egészet
letakarva körülbelül 20 percig érleljük. A zöld fûszer növényeket leöblítjük,
szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. A metélő hagymát karikákra vágjuk. A
zöld fűszereket óvatosan a reteksalátába forgatjuk.
TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 12 dg közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd
fokhagyma, olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az
olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított snidlinget, a zúzott fokhagymát,
majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát
visszatöltjük a kikapart retekbelsőkbe.
Jó
étvágyat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése