2013/12/28

HETI ÍZPRÓBA: LENCSE SZERENCSE



Nem tudom ki-mennyire babonás, mennyire adja át az élete fölötti irányítást a különböző jóslatoknak – mindenesetre biztos, ami biztos - a lencsével kapcsolatos hiedelmek betartása senkinek sem fog gondot okozni.  A lencséből készült ételek fogyasztása az újév első napján ugyanis a népi hiedelem szerint gazdagságot, anyagi jólétet biztosít majd az egész családnak. A lencse felhasználása sajnos sokaknál kizárólag erre a szűk időszakra korlátozódik, pedig ez a hüvelyesek közé tartozó alapanyag számos kedvező hatással van szervezetünkre. Őshazája Afganisztán környéke- termesztését Egyiptomban és Mezopotámiában kezdték. Többféle fajtája létezik: színük alapján lehetnek zöldek (ezek a legelterjedtebbek, főzés előtt be kell áztatni), sárgák (az indiai konyha alapanyagai, enyhén dióra emlékeztető ízzel), fekete (apró magvú, kiváló köret készíthető belőle húsok mellé), vörös (nem kell beáztatni, 20 perc alatt pürés állagúvá fő).  Nagy energiatartalommal, magas fehérjetartalommal rendelkezik. Szénhidráttartalma is jelentős (53 gramm/100 gramm), ennek ellenére a cukorbetegek étrendjébe könnyen beilleszthető alacsony glikémiás indexe miatt (lassan és egyenletesen szívódik fel). Rendkívül magas rosttartalma révén segít a székrekedés kialakulásának megelőzésében, az emésztőrendszer működésének szabályozásában. Vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz: folsavat, pantoténsavat, B1-, B6-, B2- vitamint, niacint, karotint. Ásványi anyagok közül magas a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a cink és a vas tartalma. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a koleszterin-szintet, kiváló antioxidáns, a szabad gyökök megkötésével eredményesen harcol a daganatos megbetegedések kialakulása ellen. Erősíti az immunrendszert, méregtelenít. Felhasználható levesek, főzelékek, saláták, lepények készítésére.
SZILVESZTERI – ÚJÉVI FINOMSÁGOK
Az örök kedvenc: VIRSLIS LENCSELEVES
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 5 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál mustár, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 6 virsli, só, őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem
A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, lábasba töltjük és bő 3 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet és a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk.
Az örök „mumus”: LENCSEFŐZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 5 dkg liszt, 2 fej vöröshagyma, babérlevél, paprika, tejföl, ecet, só
A lencsét átválogatjuk, beáztatjuk, majd a sóval és a babérlevéllel együtt megfőzzük. Ha puha, hagymás, paprikás rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket és még pár percig főzzük. Ecettel és csipetnyi cukorral ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Korhely éjszaka után: KORHELYLEVES
Hozzávalók:1kg savanyú káposzta, 40 dkg füstölt oldalas, 40 dkg füstölt kolbász, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 babérlevél, pirospaprika, 5 gerezd fokhagyma, só, citromlé
A savanyú káposztára felöntjük 4 liter hideg vízzel, beletesszük a babérlevelet, az oldalast, a füstölt kolbászt, és puhára főzzük. A zsírral, a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a fokhagymával és a pirospaprikával a szokásos módon rántást készítünk. Jól összeforraljuk, ha szükséges ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.
Pikáns ízek: GOMBÁS MALACJAVA- LEVES
Hozzávalók:1 kg malachús, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, őrölt bors, só, 20 dkg császárszalonna, 20 dkg vargányagomba, 1 csomó petrezselyemzöld 3 dl tejföl, 6 dkg liszt, 2 dl tejszín
A finomra vágott vöröshagymát kevés forró zsírba téve üvegesre pirítjuk, beletesszük a pörkölthöz való darabokra vágott malachúst, megsózzuk, hideg vízzel felengedjük. Fedővel letakarva főzzük, törött borssal fűszerezzük. A császárszalonnát kis kockákra vágjuk, kevés zsírban pirítjuk, hozzátesszük a fölszeletelt vargányagombát, az apróra vágott zöldpetrezselymet, és készre pirítjuk. Amikor a malachús már majdnem puha, hozzákeverjük a gombát, tejfölös habarással sűrítjük, kevés tejszínnel dúsítjuk, majd csipetkét főzünk bele.
Mindenki kedvence: MALACSÜLT
Hozzávalók:1 kicsontozott malaccomb, 15 gerezd fokhagyma, sör, só, bors, köménymag, füstölt szalonna.
 A malac combjának bőrét egy éles késsel bevagdaljuk, majd bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és köménymaggal. Sütőbe tesszük, időnként sörrel öntözgetjük, és füstölt szalonnával kenegetjük.
A gyerekek itala: GYÜMÖLCSBÓLÉ
Hozzávalók:4 nagy narancs, 10 mandarin, 5 nagy banán, 1 grépfrút, 1 citrom, 20 dkg porcukor, 1 kiskanál konyakaroma, 1 l szénsavas narancslé, 1 l szénsavas tonik.
A megmosott, megtisztított gyümölcsöket feldaraboljuk,és a többi hozzávalóval egy nagy tálban elkeverjük. Fél napra hűtőbe téve érleljük.
HÁZI KRÉMLIKÖR ALKOHOLMENTESEN
Hozzávalók: 1 liter tejszín, 1 rumaroma, 4 csomag vaníliás cukor, 40 dkg porcukor, 1 csomag mogyorós cappuccino.
A hozzávalókat elkeverjük, lehűtve fogyasztjuk.
DATOLYATURMIX
Hozzávalók: 2 banán, 10 kimagozott aszalt datolya, kevés méz, fahéj,8 deci zsírszegény tej, kakaópor
Az elkészítése egyszerű: a hozzávalókat össze turmixszoljuk. Kelyhekbe adagoljuk, és kakaóporral megszórjuk. Aki pikánsabb ízre vágyik, pici gyömbérrel is ízesítheti.
FAHÉJAS PUNCS ITAL 
Hozzávalók: 4 db alma, 20 dkg szárított füge, 10 dkg mazsola,4 db lédús narancs,1 liter kékszőlőlé,1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 4 evőkanál cukor

A kifacsart narancslevet a kékszőlőlével, és a cukorral felmelegítjük, és elolvasztjuk benne a cukrot. Beleszórjuk az előzőleg megtisztított és felkockázott almát, a megmosott majd nagyobb darabokra szelt fügét, és az előzőleg beáztatott mazsolát. Felforraljuk. Végül ízlés szerint ízesítjük a fahéjjal és a szegfűszeggel.
Mindenkinek jó étvágyat, mozgalmas szilvesztert, és nyugalmas újévet kívánok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése