2013/12/16

HETI ÍZPRÓBA: ÜNNEPI RECEPTVÁLOGATÁS


Újra itt van. Melegséggel tölti el a hétköznapok ridegségében megkérgesedett szíveket, reménnyel az elkeseredetteket, türelemmel a nyugtalanokat, nyugalommal az izgágákat. Ettől az ünneptől mindannyian várunk valamit. Valami nehezen megfogalmazható varázslatot,- varázslatot, amely más színben tüntet fel mindent, ami addig történt. A Karácsony a családról és a szeretet minden akadályt legyőző képességéről szól, arról a mindenkiben fellelhető erőről, amit gyakran elfelejtünk alkalmazni. Keressük fel rég nem látott rokonainkat, ismerőseinket – tegyük félre a vélt, vagy valós sérelmeinket, hagyjuk, hogy átjárjon bennünket a Karácsony összes hangulata, illata, színe. Üljünk le egy ízlésesen megterített, finomságoktól roskadozó asztal mellé – és hagyjuk, hogy a varázslat megtörténjen. A következő recept-összeállítás segíthet az ünnepi menü összeállításában – a békét, a szeretetet, a boldogságot pedig teremtsék meg Önök Kedves Olvasók – és élvezzék ki minden pillanatát, hogy egy újabb évre legyen mit elraktározniuk.
GYÖNGYTYÚK LEVES
Hozzávalók: 2 gyöngytyúk, 50 dkg tisztított leveszöldség, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, egész bors, só. A daragaluskához: 20 dkg búzadara, 3 tojás, só, víz
A gyöngytyúkot földaraboljuk, hidegvízben föltesszük főni. Ha felforrt, bele tesszük a zöldségeket, a borsot, a sót, Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, és a kész levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.
KARÁCSONYI PULYKAMELL
Hozzávalók: 2 kg pulykamell, 20 dkg füstölt szalonna, 10 gerezd fokhagyma, só, olaj; a töltött almához: 10 alma, 30 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. A pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzzük. A tepsi aljára kevés olajat öntünk, beletesszük a húst, beborítjuk a szalonnacsíkokkal, hústűvel a húshoz tűzzük. Felforrósított olajjal az egészet leöntjük. Kevés vizet teszünk alá, fóliával lefedjük és közepesen forró sütőben megsütjük. Amikor a hús már puha, a fóliát levesszük, és a szalonnát ropogósra pirítjuk. Párolt rizzsel és dióval töltött almával tálaljuk.
A töltött almához az almákat meghámozzuk, a magházat kiszedjük. A citromlével, mézzel, mazsolával felfőzött diót, kihűtjük, és az almákba töltjük.
A töltött almákat tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

ROKFORTOS – KÖRTÉS PULYKAMELL
Hozzávalók: 8 db pulykamell-filé, 4 db körte, 20 dkg rokfort sajt. 2 evőkanál liszt,1 dl olaj, só.
A pulykaszeleteket gyöngén megklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártva kevés olajban megsütjük. Tepsibe vagy egy porcelántálra tesszük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, a közepét kivájjuk, végül fölszeleteljük, és a pulykára tesszük. Megszórjuk a rokforttal – és előmelegített sütőbe téve pirosra sütjük.

SÜTŐTÖKÖS PULYKAFALATOK KÜLÖNLEGES MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 kg pulykamell-filé
A pácléhez:1 dl citromlé, 1 dl sötét szójaszósz, 2 dl ketchup, 10 dkg frissen reszelt gyömbér, 10 dkg méz, 5 gerezd fokhagyma lereszelve, 5 dkg erős Pista
 A sütéshez: 3 dl olaj
A raguhoz:3 kg kanadai sütőtök, 3 piros színű kaliforniai paprika, 5 dkg méz, színes bors, őrölt koriander, balzsamecet
A mártáshoz:4 dl húsleves, 10 dkg vaj, 3 dkg étkezési keményítő
A pulykamellet csíkokra vágjuk, és az előzőleg összekevert páclében egy napig hűtőben tároljuk. Forró serpenyőben, egy kevés olajon kisütjük. Ezután elkészítjük a ragut. A tököt 3 centis kockákra vágjuk, sütőben félig megsütjük. Áttesszük egy serpenyőbe, a csíkokra szelt paprikával, és a mézzel összekeverjük, borssal, korianderrel és balzsamecettel ízesítjük, majd pár perc alatt készre pároljuk. A maradék pácléből a húsleves hozzáadásával elkészítjük a mártást, amit a vajjal és az étkezési keményítővel hígabb sűrűségű mártássá keverünk. Tálalásnál a húst a tökragu tetejére halmozzuk, és a mártással meglocsoljuk.
ALMÁS-ZABPELYHES SZELET
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma, reszelt narancshéj, 25 dkg zabpehelyliszt, fél deci olaj, só, 10 dkg darabolt datolya, 5 dkg durvára vágott dió, 5 dkg mazsola, 5 dkg földimogyoró, 3 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál méz
A hozzávalókat jól keverjük el, terítsük szét egy előre kiolajozott tepsibe, süssük meg, majd szeleteljük fel.
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 80 dkg sertéshús, 40 dkg füstöltoldalas, 50 dkg füstölt házikolbász, 20 dkg füstölt szalonna, 2 kg házilag savanyított káposzta, 20 középes nagyságú savanyú káposztalevél, 5 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 csöves paprika, 40 dkg rizs, 3 tojás; só, bors, majoránna, tejföl, köménymag
A savanyított káposztát 3 fej finomra vágott vöröshagymával, a kettévágott csöves paprikával és a köménymaggal megfelelő nagyságú lábasba tesszük. A húst megdaráljuk, beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, a finomra vágott két fej vöröshagymát nyersen, az összezúzott fokhagymát, ízlés szerint sót és a fűszereket a megmosott rizst és a tojást. Jól összekeverjük, megtöltjük vele a káposztaleveleket. Ráhelyezzük a lábasba készített káposztára az oldalassal és a kolbásszal együtt. Felöntjük vízzel, és lassan, 2 órán át, főzzük. Tejföllel leöntve tálaljuk.
KARÁCSONYI KALÁCS
Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 1 kg liszt, 5 dl langyos tej, 25 dkg cukor, 3 vaníliás cukor, só, 5 tojássárgája, 30 dkg vaj, 2felvert tojás, töltelék (diós, mákos, marcipános stb.-ízlés szerint)
Az élesztőt kis langyos tejben felfuttatjuk. Összekeverjük a tejet, cukrot, sót, tojássárgáját, élesztőt. Belegyúrjuk a lisztet, vajat. Fakanállal simára dolgozzuk. Jól meglisztezett deszkán 2 cm vékonyra nyújtjuk, majd harmadára összehajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük. Letakarva, meleg helyen 1-2 órát kelesztjük. 2 részre osztjuk, kinyújtjuk 2 cm vékonyra, megtöltjük a töltelékkel és összecsavarjuk, mint a bejglit. Tetejét felvert tojással kenjük be. Kétszeresére kelesztjük. Közepesen meleg sütőben 50-60 percig sütjük.
Kihűlve szeleteljük.
ALMÁS KRÉMES
Hozzávalók: 2 kg alma, 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 7 tojás, 3 dl tej, 1 dl olaj, 10 dkg kakaó, 1 sütőpor A krémhez: 2 vaníliás puding, 20 dkg margarin, 7 dl tej, 30 dkg porcukor, citromhéj A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 5 dkg cukor, víz
A tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. Csomómentesen hozzákeverjük a tojásos keveréket. Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan hozzákeverjük. Az almát lereszeljük, majd kinyomkodva egy alufóliával kibélelt tepsibe simítjuk. Erre rátesszük a kikevert tészta felét. A másik felébe keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk a tepsire. Előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük. Ha megsült, kifordítjuk, és a fóliát levesszük róla. A pudingot a szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük simára a margarinnal, cukorral, citromhéjjal. Ezt a sütemény tetejére simítjuk. A mázhoz a kakaót, cukrot, a hideg vizet simára keverjük. Felmelegítjük, és közben a margarint is hozzáadjuk. Ha kihűlt, akkor a süteményt bevonjuk vele.
KÓKUSZOS CSÓK
Hozzávalók: 12 tojásfehérje, 40 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor, pici citromlé, 2 tábla tortabevonó
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a kókuszreszeléket. A masszából kis halmokat rakunk egy papírral letakart sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig szárítjuk. A csókokat a sütőben hagyjuk kihűlni. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, és a kihűlt csókok alsó felét belemártogatjuk. A csókokat fejjel lefelé lerakva hagyjuk megszáradni.
KARÁCSONYI KUGLÓF
Hozzávalók: 25 deka vaj, 30 deka cukor, 6 tojás sárga, 40 deka liszt, 1 sütőpor, 2 dl tej, 1 tábla csokoládé, 6 tojás fehérjének habja
A vajat habosra keverjük, a tojás sárgákat és a cukrot hozzáadjuk, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet, majd utoljára a tojáshabot keményen. A tészta felét jól zsírozott kuglófformába tesszük, a tészta másik felét csokoládéval elkeverjük, és a fehér tésztára rátesszük. Közepes tűznél 40-45 percig sütjük.
EGYSZERŰ TEPSIS FINOMSÁG
Hozzávalók: 6 tojás, 4 pohár kefir, 5 pohár liszt, 3 pohár cukor, 2 pohár étolaj, 3 pohár kókusz reszelék, 2 kiskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál kakaó.
A hozzávalókat összekeverjük és olajozott, lisztezett tepsiben megsütjük.
Ha kihűlt, kettévágjuk - lekvárral megkenve összeragasztjuk – a tetejét csoki mázzal bevonjuk.
TIRKE-TARKA SZELET
Hozzávalók:    11 evőkanál kristálycukor, 11 evőkanál étolaj, 15  evőkanál tej, 15  evőkanál liszt,  2   evőkanál kakaópor,  4  tojás, 1  csomag sütőpor, fél kg tehéntúró, 4 evőkanál búzadara, 1 vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor, 1 tojás
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük. Fél kg túrót elkeverünk 4 evőkanál grízzel, egy egész tojással 20 dkg kristálycukorral és  1 csomag vaníliás cukorral.  Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévő tésztára rakjuk. Megsütjük.
GYÜMÖLCSÁLOM VANÍLIASZÓSSZAL
Hozzávalók: 1 kg vegyes gyümölcs, 5 zselatin, 5 dl alma lé, 10 dkg cukor, 1 natúr joghurt, 4 gombóc vaníliafagylalt 
A zselatint az alma lébe tesszük, így oldjuk fel. A gyümölcsöket pl. eper, szeder, banán, narancs, körte) felkockázzuk, és a felmelegített alma lébe tesszük őket, majd poharakba vagy fagylaltos kelyhekbe öntjük. A hűtőben állni hagyjuk, így megdermednek. A fagylaltot összekeverjük a joghurttal, megcukrozzuk, majd a kocsonyákat tányérra borítjuk, és köréjük öntjük a fagylaltos joghurtot.
MINDENKINEK KELLEMES KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉST ÉS SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNOK.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése