2013/12/01

HETI ÍZPRÓBA: NEM UNJUK A BANÁNT



Nekem mázlim volt gyermekkoromban: az unokanővérem a helyi boltban dolgozott, így aztán minden áldott hétvégén – a pult alól – biztosította nekem az akkoriban még egzotikusnak számító déligyümölcsöt, a banánt. ( Na és persze a narancsot, mandarint, citromot, is- ha éppen az kellett.) Manapság már télen-nyáron egyfolytában kapható és élvezhető minden – el is múlt az izgatott várakozás varázsa – de gondolom, ez senkit sem akadályoz meg abban, hogy rendszeres fogyasztója legyen ezen rendkívül egészséges gyümölcsöknek. Mert a banán csaknem felér egy csodaszerrel – annyira sok kedvező élettani hatással bír:
·        segít leküzdeni a depressziót - magas triptofán tartalma, amely szerotoninná alakul – kellemes hangulatot biztosít.
·        stabilizálja a vércukorszintet, energiával tölt fel
·        védelmet nyújt az izomgörcsök ellen.
·        segít az erős csontozat kiépítésében köszönhetően magas kalciumtartalmának
·        csökkenti a menstruációs görcsöket
·        kiváló stressz-oldó
·        csökkenti a duzzanatokat
·        véd a kettes-típusú cukorbetegség ellen,
·        támogatja a fogyást,
·        erősíti az idegrendszert,
·        segíti a fehérvérsejtek termelődését,
·        magas vastartalma által megelőzi vagy gyógyítja a vérszegénységet
·        magas kálium tartalma csökkenti a vérnyomást.
·        véd a szívroham és a stroke ellen
·        segíti az emésztést, mert nagyon gazdag pektinben
·        eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből
·        serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélben
·        hasmenés esetén megnyugtatja az emésztőrendszert és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát
·        természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. és filmes bevonattal látja el a gyomrot a maró savak ellen
·         megelőzi a veserákot,
·        védi a szemet makula degeneráció ellen,
·        magas B6-vitamintartalma enyhíti a szédüléses panaszokat
·         nyugtatja az idegrendszert
·        éberebbé tesz, növeli a koncentrálóképességet
·        magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen
ÉRDEKESSÉGEK A BANÁNRÓL:
·        A banán nagy része Latin-Amerikából, kisebb része pedig afrikai, karibi és csendes-óceáni országokból érkezik
·         Ki hinné, hogy a világ banánpiacának 86 százaléka évtizedek óta kilenc család kezében van, hozzájuk tartoznak az ismert márkák, amilyen például a Chiquita.
·         A banánt zölden szedik le, speciális csomagolóanyagokban állandó hőmérsékleten történik a szállítása –majd úgynevezett érlelő üzemekben 4-8 nap alatt készre érlelik.
·         A banán nem szereti a hideget, 10-12 C-fokon „megfázik” barnás színűvé válik és élvezhetetlen lesz.
·         A banán bizonyos fajtáit takarmányozásra használják.
·         Egyes banánfélékből lisztet készítenek, esetenként sülve-főve is fogyasztják, Tanzániában pedig sört főznek belőle.
·         A banán „füzérekben” terem, amelynek súlya elérheti a 22-60 kg-ot.
·        A trópusok lakói eleinte a banánnak a föld- alatti keményítőben gazdag gumóját fogyasztották.
·        a banán héja ártalmas lehet a tiabendazol nevű adalékanyagtól (E 233), ami a gombásodást hivatott megakadályozni – ezért a banán héját semmiképpen ne használjuk fel táplálkozási célra (vannak, országok ahol ételeket készítenek belőle)
·        400 millió ember főétkezésként napi fél-egy kilót fogyaszt belőle, emellett 600 millió számára kiegészítő táplálékforrás. A rizs, a búza és a kukorica után a negyedik legfontosabb termék a világon.
KONYHAI FELHASZNÁLÁSA: ehető nyersen, szerves része lehet gyümölcssalátáknak, gyümölcstortáknak, ízesíthetünk vele lekvárokat, készíthetünk belőle turmixokat, de fogyasztható sülve és szárított formában is.
Vásárlásnál érdemes a sérülésmentes fürtöket keresni, a legoptimálisabb cukortartalommal a kissé már „szeplős” banán rendelkezik, de ezt rövid időn belül fel kell használni. Ha éretlenebb változatát vesszük 14-15 Celsius fokon még napokig eltartható, s mivel utóérő ez idő alatt fokozatosan besárgul.
RECEPTEK
MAZSOLÁS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 1 kg banán, citromlé, 2 liter almalé, 5 kanál cukor, 3 evőkanál kukoricaliszt, fahéj, 2 pohár tejföl, 2 pohár mazsola
A banánokat összeturmixoljuk a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel, és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig kis lángon főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül hozzáadjuk a mazsolát is, és hidegen, leveses tálkákban tálaljuk.
BANÁNOS ALMA
Hozzávalók: 3 db alma, 3 db banán, egy teáskanál fahéj
Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Edényben melegítsük meg, majd amikor már puhulni kezd, összekeverjük a villával pépessé nyomott banánnal. Folyamatosan kevergessük 4-6 percen keresztül. Utána elsimítjuk az edény alján, és hagyjuk keverés nélkül puhulni pár percet. Végül megszórjuk a fahéjjal.
RÁNTOTT BANÁN
Hozzávalók: 6 nagyobb banán, fahéjas porcukor, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg  liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.
A banánt 2-3 centiméteres darabokra szeleteljük, kevés fahéjas porcukorral meghintjük, átforgatjuk. A tojáshoz hozzáadjuk a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót. Az egészet elkeverjük, konyharuhával letakarva egy órán át állni hagyjuk, míg a tészta egy kicsit felhabzik. Mielőtt sütni kezdenénk, finoman elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét. A sütőedénybe nagyobb mennyiségű olajat öntünk és forróra hevítjük. A tésztában megforgatjuk a banándarabokat és egyenként, kanállal tesszük az olajba. Az olajból kivéve megszórjuk fahéjas porcukorral és forrón tálaljuk.
BANÁNOS TURMIX
Hozzávalók:2 banán, 5 dl tej,1 vaníliás cukor
A hozzávalókat összeturmixoljuk.
EGYSZERŰ BANÁNOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 4 db banán, 4 db tojás, 30 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor
A margarint habosra keverjük a kristálycukorral. Hozzáadunk 4 db egész tojást, és a villával összenyomkodott banánokat. A masszába keverjük a sütőporos lisztet, és az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 190°C fokon 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése