A leggyakoribb májkárosító ok az alkoholizmus. Mindenki tudja, milyen egészségkárosító hatásai vannak: az alkohol felszívódása már a száj nyálkahártyáján elkezdődik. A gyomorba érve egyik része azonnal bekerül a véráramba, s onnan az agyba, a sejtekhez, szövetekhez, s azonnal hatni kezd. Hogy ez a hatás milyen, s hogy milyen gyorsasággal történik meg maga a felszívódás - függ az elfogyasztott mennyiségtől, a fogyasztás rendszerességétől, a máj állapotától, a szervezet fizikai állapotától, attól hogy éhgyomorra vagy evés után történik-e az alkoholfogyasztás.(éhgyomorra –már 5-10 perc alatt felszívódik, a zsíros bőségeses ételek pedig lassítják a folyamatot.) Tudom, sokan az emelkedett hangulat érdekében gondolkodás nélkül bevállalják a spiccességet, nem számolva a következményekkel: a veszélyérzet csökkenésével, az indokolatlan kockázatvállalással, a koncentrációzavarral, a koordinációs készség és az ítélőképesség csökkenésével, a sokszor kritikátlanná váló kötözködő, agresszív erőszakos viselkedéssel. A testi következményekről nem is beszélve: a gyomorpanaszok, a vitaminhiány, idegbántalmak, rák, agysejtek visszafordíthatatlan pusztulása mellett a legtöbb esetben kialakuló májcirrózisról. Ez egy olyan krónikus, jelenleg még visszafordíthatatlan májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése és kóros májműködés jellemez. De ki hinné, hogy az alkohol mellett nagyon nagy a májcirrózis veszélye elhízás esetén is – amikor az inzulin-rezisztencia kialakulása után egyenes az út a cukorbetegség, a magas vérnyomás, és a szív- és keringési megbetegedésekhez. Mondhatni minden-mindennel összefügg. A máj testünk legfontosabb szervei közé tartozik. Működése során összehangolja a szervezetben lezajló vegyi folyamatokat, termeli a véralvadáshoz szükséges fehérjéket, szabályozza a szervezet só-és vízháztartásának állandóságát. Májkárosodást okozhatnak:
· mérges gombák
· penészes ételek (aflatoxin)
· szerves oldószerek
· festékek
· permetező anyagok
· gyógyszerek (paracetamol, fluoxetin, sztatinok, tetraciklinek)
· alkohol
· gyulladásos folyamatok
· vírusfertőzések
A felsorolás nem teljes. Látható hányféle méreggel kell a májnak nap, mint nap megküzdenie – tegyünk mindannyian azért, hogy legalább az egészséges életmóddal kíméljünk rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése