2012/11/29

VITA-TÉMA : ÉLELMISZER - BIZTONSÁG ?


Biztonságosak az élelmiszerek?

Fűszerpaprika téglaporból, festékkel színezett sertéshús marhahúsként eladva, régen lejárt átcímkézett konzervek és befőttek, magyar áruként eladott külföldön termelt zöldségek és gyümölcsök, antibiotikumos méz, illegálisan működő üzemek alapvető higiénia nélkül, - egymást érik az élelmiszer-botrányok hazánkban is. Elvileg, amit a boltokban vásárolunk – szigorúan ellenőrzött körülmények között lettek előállítva, szállítva, tárolva… Elvileg- és ez a lényeg – hiszen minden egyes terméknél előállításánál nem állhatnak ellenőrök, minden külföldről érkező kamion rakományát nem ellenőrizheti a hatóság. Tudom: vannak szigorú előírások, amelyeket be kell tartani, de kérdés: valóban betartják ezeket? Elanyagiasodott világunkban megszólal a lelkiismerete annak, aki még csak arra sem méltó, hogy megmossa a kezét mielőtt élelemhez nyúl? És még a feketegazdaság szereplőiről nem is beszéltünk… Azokról, akik még csak az előírásokkal sincsenek tisztában…
Eheti vita-témánk kérdései a következők:
Mennyire megbízhatóak a magyar élelmiszerek?
Mivel lehetne jogkövető magatartásra bírni a tilosban „halászgatókat”?
Szükség van e szigorúbb élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekre az egészségünk védelmében?
A válaszokat a szokott címre várom: www.facebook.com/eletreceptek vagy a eletreceptinfo@gmail.com.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése