2012/11/02

EGÉSZSÉGPÉNTEK: SÓTLAN MINDENNAPOK


Óvatosan a sózással!

Mármint sózatlan mindennapok. Örök dilemma: kell sózni vagy sem az ételeinket. Nos, mindenkit megnyugtathatok: sózni kell- csak nem mindegy milyen mértékben. A só megfelelő mennyiségben alkalmazva nélkülözhetetlen szervezetünk zavartalan működéséhez. Mindkét alkotórésze: a nátrium, és a klorid az anyagcsere során alapvető feladatokat lát el. A nátrium segít szabályozni a víz eloszlását a szervezetben, ezáltal szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, a klorid pedig alkotórésze a gyomorsavnak, ami az emésztés zavartalanságát biztosítja. A só külsőleg is áldásos hatással bír: élénkíti a bőr vérkeringését, szünteti a reumás panaszokat (gondoljunk csak a Holt-tengeri magas só koncentrációjú víz - gyógyító hatására), a jódozott só pedig pajzsmirigy hiánybetegségek megelőzésében veszi ki aktívan a részét. Kérdezhetnék most: ha ennyi áldásos hatása van a sónak, mégis miért kell csínján bánni vele?


Mert:
·         mert észrevétlenül is átlépjük a képzeletbeli napi 5 grammos határértéket, még akkor is, ha odafigyelünk a sózásra. A készételek, konzervek, húskészítmények, sajtok, ételízesítők, nassolnivalók, chipsek, pékáruk, instant levesek, nagyobb mennyiségben tartalmaznak sót, s ezen élelmiszerek gyakori és nagy mennyiségű fogyasztásával ártunk szervezetünknek
·         mert kellemetlen szomjúságot okoz, ami nagyobb folyadékbevitelre késztet bennünket, ezáltal terhelve a vesék és a szív munkáját
·         a sok só hatására – mivel vízvisszatartó – felhalmozódik a szövetekben a víz, az arc és a szemek ödémásakká válnak
·         megemeli a vérnyomást, ami idővel magasvérnyomás-betegséget idéz elő, ami növeli az agyvérzés, és a szív és érrendszeri betegségek, vesebetegségek kialakulásának esélyét
·         merevebbé teszi az erek falát
A fenti kockázatok ismeretében tanácsos csökkenteni a napi só bevitelt. Hogyan?
Tippek:
·         Helyettesítse a sót fűszerekkel: ánizzsal, Cayenne-borssal, gyömbérrel, korianderrel, szegfűszeggel, kurkumával, köménnyel, babérlevéllel, szerecsendióval, paprikával, szegfűborssal, csillagánizzsal, vaníliával és fahéjjal. Próbáljon ki új ételeket – új ízeket.
·         Mindig kóstolja meg az ételeket. Fokozatosan szoktassa hozzá az ízlelőbimbóit a sótlanabb ízekre.
·         Adjon időt magának és családjának az „átállásra”.Higgye el fokozatosan hozzászoknak majd az új ízekhez.
·         Soha ne sózza a friss zöldségeket (paprika, paradicsom, uborka.)Próbálja ki milyen finomak sótlanul is eredeti ízüknél fogva
·         Amennyire csak lehetséges kerülje a készételeket. Bármennyire is megterhelőnek tűnik-, de szánjon időt a főzésre. Ráadásul nem csak a sót spórolhatja meg, hanem a szintén egészségkárosító tartósító- állományjavító-, színező anyagokat is ki tudja iktatni az étrendjükből.
·         Ha mégis rákényszerül arra, hogy készételt vásároljon, mindig nézze meg a tájékoztató címkét, és az alacsonyabb sótartalmút válassza.
·         Természetesen a só-bevitel csökkentését terjessze ki a családjára is. Nekik sem árt az óvatosság.
·         Nézze meg az ásványvíz nátriumtartalmát is. Lehetőleg olyat válasszunk, mely literenként 20 mg-nál nem tartalmaz többet.
·         Ajánlatos elkerülni az instant levesek, leveskockák és ételízesítők használatát- a só képezi az alapjukat
·         Készítsen saját fűszerkeveréket, fűszer olajat, fűszerkrémet. Íme, néhány ötlet:
ZÖLDFŰSZERES OLAJ
 Tegyünk 3 kiskanál rozmaringot, 2 kiskanál bazsalikomot, 2 kiskanál kakukkfüvet, 2 kiskanál mustármagot vagy koriandert 6 dl olívaolajba, jól zárjuk le. Két hétig érleljük.
VÖRÖSHAGYMÁS-FOKHAGYMÁS OLAJ
 Tegyünk 8 babérlevelet, 2 kávéskanálnyi fekete borsot, 10 gerezd fokhagymát, 2 nagy  fej vörös hagymát, 4 darabka szerecsendió-virágot 6 dl olívaolajba, jól zárjuk le. Érési idő kettő hét.
FRISS FŰSZERKRÉM
 A friss zöld-, illetve szárított fűszereket vagy az olajos magvakat őröljük meg, és egy kevés csökkentett zsírtartalmú natúr joghurttal, kefirrel, ecettel, balzsamecettel, olívaolajjal keverjük össze. Tegyünk egy-két kiskanálnyit a készételbe, így ízletesebb és aromásabb lesz.
Mindenkinek nagyon tartalmas „sózatlan” mindennapokat kívánok
JJJ

1 megjegyzés:

  1. Érdekes dolgot tettek közzé tudósok: http://tudomanyplaza.hu/nem-talaltak-osszefuggest-szivbetegseg-es-telitett-zsirok-kozott/

    VálaszTörlés