2012/11/16

EGÉSZSÉGPÉNTEK: GOMBAMÉRGEZÉS


Gyilkos galóca:ilyen SOHA ne kerüljön a tányérunkra!!

Két héttel ezelőtt már írtam a gombákról – táplálkozás élettani jelentőségükről, vitamin- és ásványi-anyag tartalmukról, és arról a nem elhanyagolható tényről: hogy személy szerint én nem tartozom a gombaimádók népes táborába. ( Minderről bővebben olvashat, ha IDE kattint.) Félelemmel tölt el a tudat, hogy elég egy mérgező gomba apró darabja, és – jobb esetben irány a kórház, szerencsétlenebb esetben a ravatalozó. A viccet félretéve: nagyon óvatosnak kell lenni a vadon termő gombákkal – a pontos ismeretük és gombaszakértői vizsgálat nélkül soha nem szabad fogyasztani belőlük, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek.
A gombamérgek bonyolult összetételű szerves vegyületek, amelyek különböző súlyosságú mérgezéseket okozhatnak. Enyhe, középsúlyos, és súlyos mérgezések alakulhatnak ki attól függően, hogy
·       mennyi volt az elfogyasztott mérgező gomba mennyisége
·       mennyi volt az elfogyasztott gomba méreganyag-tartalma
·       milyen az egyéni érzékenység (a gyerekek általában érzékenyebben reagálnak)
·       milyen alapbetegségben szenved az érintett (pl. máj, vese, szív-betegeknél súlyosabb a mérgezés)
Most a leggyakoribb mérgezésekről lesz szó.
A gombamérgezés típusai:
1.     SEJTMÉRGEZÉSEK-, amelynek a legfontosabb fajtái:
·       gyilkos galóca típusú mérgezés – amely a hazánkban előforduló mérgezések mintegy 90 % -áért felelős. Jellemzője a 8-12 órás lappangási idő után hirtelen jelentkező csillapíthatatlan hányás és hasmenés – amely gyors kiszáradáshoz és a keringés összeomlásához vezet a gyors és nagyfokú folyadékvesztés miatt. A mérgezés második szakaszában súlyos és visszafordíthatatlan májsejt-elhalás alakulhat ki – amin gyakran csak a transzplantáció segíthet.
·       Papsapkagomba-mérgezés. Tünetei hasonlítanak a fenti tünetekhez. Lappangási ideje 6-7 óra. A gyomor- bél-rendszeri tünetek enyhébbek, a tünetek oka a májsejtek károsodása.
·       Mérges pókhálósgomba - mérgezés. Súlyos veseelégtelenséggel jár, gyakran halálos. Sok a felderítetlen eset, mert a hosszú lappangási idő miatt,- 2-4 nap vagy ennél is több- nem gondolnak gombamérgezésre.
Kezdeti tünetek: a vizelet mennyiségének csökkenése, szemhéjduzzanat – majd veseelégtelenség.

2.     IDEGRENDSZERRE HATÓ MÉRGEZÉSEK- hatásmód szerint ezek lehetnek
·        a vegetatív idegrendszert izgató úgynevezett muszkarin-típusú mérgezés – ez a leggyakoribb, az idegméreg minden simaizom és mirigy működését serkenti. Ennek megfelelően alakulnak ki a tünetek is: pupillaszűkület, arckipirulás, nyáladzás. hányás, hasmenés. Lappangás ideje rövid (10 perc- 1 óra). Sok muszkarin található: a parlagi tölcsérgombában, a téglavörös és a kerti susulykában. Ezekbõl már kb. 5-10 dkg is életveszélyes lehet.
·      érzékcsalódást okozó mérgezések. Ezek hallucinációkat, érzékcsalódásokat okoznak. Ilyen a légyölõ galóca, a párducgalóca, a tulipáncsészegomba, a zöldülõ susulyka. A mérgezett összevissza beszél, ugrál, táncol, jó kedvű vagy bódult, rémeket lát, és különféle szokatlan viselkedésformák jelentkezhetnek. Az izgalmi állapotot, amely több óráig tart, mély alvás követi. Ekkor légzésbénulás miatt halál is bekövetkezhet.
3.     ÉTELMÉRGEZÉSEK: amelyeket elöregedett, romlott, baktériumokkal fertőzött gomba elfogyasztása okoz – és ez alól a méreganyagot nem tartalmazó ehető gombák sem kivételek. Az ételmérgezéseket a gombamérgezéstől az különbözteti meg, hogy az ételmérgezések hőemelkedéssel vagy lázzal járnak. Emellett ugyanúgy jelentkeznek a gyomor- bél-rendszeri tünetek is.
4.     ALLERGIÁS REAKCIÓK: amit a gomba fehérjéi váltanak ki arra érzékenyeknél. Leggyakoribb tünetek: az émelygés, hasmenés, esetleg hõemelkedés, bőrtünetek, asztmás panaszok. Sajnos életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat.
Nagyon fontos, hogy gombamérgezés gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz, hívjunk mentőt, és lehetőségeinkhez mérten nyújtsunk elsősegélyt. Ha a mérgezést a gyilkos galóca, vagy más, ilyen típusú mérgezést okozó gomba idézte elő - akkor a beteget mielőbb kórházba kell szállítani. A hánytatás ilyenkor felesleges és általában káros beavatkozás. Ha a tünetek muszkarin típusú mérgezésre utalnak, akkor arra törekedjünk, hogy a beteg alaposan hányjon. Idegtünetek vagy bizonytalan eredetű gombamérgezés esetén az első gyanús tüneteknél - kaparó érzés a torokban, émelygés, hányinger, gyomorfájdalmak, szédülés - hánytatással ürítsük ki a gyomrot. Az alapos, megismételtetett hánytatás után adjunk hashajtót, az ismert keserűvizek valamelyikét, vagy egy pohár vízben oldott keserűsót. Ebbe belekeverhetjük a méreganyagok lekötésére szolgáló 1-2 evõkanál orvosi szenet is. A beteg pihenjen, fektessük le kényelmes helyzetbe, takarjuk be pokróccal. Adhatunk neki bőségesen forró teát vagy feketekávét, túlzott hányinger esetén jégbe hűtött kávét. Ha az orvos megérkezett segítsük munkáját azzal, hogy pontosan informáljuk a történtekről.
Ha a fentebb felsorolt kellemetlenségeket, vagy a nagyon komoly életet veszélyeztető sejtkárosodásokat el szeretnénk kerülni, mindenképpen fektessünk nagy hangsúlyt a megelőzésre: azaz gombát csak akkor fogyasszunk, ha előtte gombaszakértővel bevizsgáltattuk.

Nem lehetünk könnyelműek – hiszen itt most az életünk a tét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése