2017/05/17

7 TIPP A STRESSZMENTES REGGELEKÉRT


Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, hogy a hét melyik napja köszöntött ránk. Álmosan pislogva kutatunk emlékezetünkben valami kapaszkodó után – bőszen imádkozva azért, hogy szombat, vagy vasárnap – vagy kinek mi jelenti a szabadnapot – legyen, aztán villámcsapásként ér bennünket a felismerés: bizony egy újabb munkanap vár ránk. Ami egyet jelent a fejetlen kapkodással. A rohanással. Néha a parttalan vitákkal.

De ez nem kell, hogy így legyen!

Nem bizony! 
Ugyanis a stresszes reggeli indulás bizony rányomhatja a bélyegét az egész napi teljesítményedre – ingerültté, szétszórttá, fáradttá tehet – ami ugye senkinek sem lesz jó.

Pozitív és lendületes reggeli készülődés = kiegyensúlyozott, elégedett mindennapok.


Következzék 7 tanács, amelyek megfogadásával Te is harmonikusabb életet teremthetsz magadnak:

  1. Készülj a másnapra! – attól, hogy rég beléptél már a felnőttkorba rád is ugyanúgy vonatkozhat a jó tanács: már előző este készítsd össze a cuccaidat. ( Igen. Úgy, mint régen kisiskolás korodban.) Rengeteg időt, és sok fölösleges idegeskedést megspórolhatsz vele, ha minden holmid a megfelelő helyen várja, hogy másnap útnak indulhass. (Táska, ruhák, élelem, víz, stb.) Na és persze motiváld erre a család többi tagját is!
  2. Térj nyugovóra időben! – a kellő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen szükséglet ahhoz, hogy másnap „csúcsformában” ébredj. Hidd el: nem éri meg éjszakázni – teljesen kifacsarttá válhatsz miatta.
  3. Ébredj hamarabb! – ha tudod, hogy nehezen megy a felkelés, és kell egy kis idő arra, hogy magadhoz térj (Nem visszaaludni!!!), akkor állítsd az ébresztőt korábbi időpontra. Nyújtózkodj az ágyban, óvatosan mozgasd át a végtagjaidat, ücsörögj egy kicsit az ágy szélén.
  4. Végy frissítő zuhanyt – felpezsdít, segíti a vérkeringést.
  5. Reggelizz! – a nap első étkezése a legfontosabb- kihagyása egyenesen bűnnek számít: hiszen feltölti a lemerült energia-raktárakat, változatos összetételével biztosítja a szervezeted számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványokat! Ja és még valami: asztal mellett, ülve kell reggelizni – nyugodtan megrágva minden falatot. Olyan nincs, hogy nincs időd rá!

  6.  Tudd, ki merre jár! – mindig légy tisztában a párod, a gyerekeid, a szeretteid napirendjével. Így soha nem kell azon idegeskedned, hogy mi van velük. Nem kell miattuk aggodalmaskodnod – jobban figyelhetsz a munkádra.
  7. Mozogj! – a testmozgás fontosságáról azt hiszem, nem kell meggyőznöm. Használj ki minden lehetőséget a mozgásra, még akkor is, ha csak egy szimpla lépcsőzésről van is szó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése