2014/05/15

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: VÉLETLEN


Azt mondják nincsenek véletlenek – minden okkal történik, s nem kerülhetjük el a sorsunkat. Szeretnénk mindannyian azt hinni, hogy urai vagyunk saját életünk alakulásának, és befolyásolni tudjuk a történéseket – de ha belegondolunk, fel kell ismernünk a tényt: bizony a véletlenek összejátszása révén sok minden másképp történik semmint azt eredetileg szerettük volna. Persze mindez amellett, hogy rettentően bizonytalanná teszi a mindennapokat, egyben izgalmas is: hiszen nem monoton és unalmas minden. Bármi, bárkivel, bármikor megtörténhet. Porszemekként  a világegyetemben ez elég félelmetes érzés. És ez nem véletlen...

„Nemcsak a barátságban, hanem talán még inkább a szerelemben is, amely a lélek legbensőbb élménye, csaknem kizárólagosan a véletlen uralkodik. Hogy miféle személyekkel fogsz összetalálkozni életed során és hogy kik fognak legmélységesebben érdekelni, ez csaknem olyannyira véletlennek a dolga, mint a virágpor szemcséjének sodródása a fenyőerdőben.” (Herbert George Wells)

„Néha a véletlenek és a körülmények égbekiáltó igazságtalanságnak tűnnek, de így is alkalmazkodnunk kell hozzájuk. Ez minden, amit tehetünk.”(Gavin Extence)

„A véletlen a legnagyobb teremtő, amely úgy öleli körül a Földet, akár az ózonpajzs, és még csak ki sincs lyukadva. Reggelente így imádkozom: íme, a véletlen, az én szabadítóm, bízom, és nem félek, mert erősségem ő nékem.”(Fehér Béla)

„A véletlen külön életet él, és nem lehet a rendszeresség segítségével kizárni a világunkból.”(Kristina Ohlsson)

„Mások tetteit sohasem jósolhatjuk meg teljes bizonysággal (...). A mindenben közrejátszó véletlent képtelenek vagyunk terveinkbe beépíteni.”(Friedrich Dürrenmatt)

„A zavaró körülmények, amelyek meghiúsítják számításainkat, oly gyakoriak, hogy a legtöbb esetben csak a vadászszerencse meg a véletlen hozza meg a sikert.”(Friedrich Dürrenmatt)

„A véletlen azt jelenti, hogy nem véled, nem gondolsz rá, mégis megtörténik. Tehát rajtad kívül álló tényezők okozzák. Igen, ezek azok a bizonyos összefüggések. Ezeknek meg kell történniük azért, hogy továbbléphess. Hú, ez nagyon bonyolult - mondod -, és igazad van, de csak azért, mert meg akarod érteni. Ne akard megérteni, csak fogadd el! Minden, ami történik, okkal történik veled. Ha nyitott vagy a történésekre, semmi nem válik ártalmadra.”(Berente Ági)

„Semmi sem történik véletlenül. Egyetlen fal sincs ok nélkül körülötted. Okkal tartják tőled távol azt, akit. Nem véletlenül. Lehet, hogy csak ártana, vagy egyszerűen nincs itt az ideje. De érezd, érezd, hogy a legjobbat akarják neked, és tudod, talán halkan összemosolyognak, amikor azt gondolod, hogy ő a nagy ő, közben meg nem is, mert még nála is jobbat szánnak Neked - csak el kell végre hinned, és nem beérni kevesebbel.”(Oravecz Nóra)

„Amikor eléggé erős a vágy, az események egészen furcsa módon kezdenek alakulni, véletlen halmozódik véletlenre, addig, míg a kívánt cél megvalósul.”(Arthur Herzog)

„Az élet nem más, mint a végtelen lehetőségek véletlen, s gazdag burjánzása.”(Hankiss Elemér)

„Véletlennek azt nevezzük, amikor a számításaink kudarcot vallanak.”(Albert Einstein)

„Ha egyszer a véletlen játszani kezd veled, készülj el rá: fordulat fordulat után ér. Ha a sors felnyitja kapuját, ontja a meglepetéseket. Ha rést ütött, az események egymás után törnek be rajta, egymást érik a meglepetések. A meglepetés homály.”(Victor Hugo)

„Minden pillanatodat a véletlenek határozzák meg, de a kisebb-nagyobb zökkenők ellenére, a cselekedeteidet te irányítod. S noha a feléd tartó eseményekről nem dönthetsz - a vihar magával sodor, ha akarod, ha nem -, az átélt élményeidről igen.”(A. J. Christian)

„Az ember boldogsága bizonyos mértékig mindig kiszolgáltatottja a vak véletlen szeszélyének.”(Jane Austen)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése