2014/06/06

EGÉSZSÉGPÉNTEK: INNI KELL!


A mindennapos rohanásban rendszeresen elfeledkezünk róla. Pedig az ivás-, azaz a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen szervezetünk zavartalan működéséhez. Pláne most, amikor rekkenő a hőség… Csupán kétszázaléknyi folyadékvesztés is elegendő ahhoz, hogy testünk vízháztartásának kényes egyensúlya megbomoljon, és azon bonyolult biokémiai folyamatok, amelyek jó közérzetünket biztosítják, zavart szenvedjenek. A kiszáradásnak könnyen felismerhető tünetei vannak: már maga a szomjúságérzet megjelenése is erre utal, de emellett jelentkezhet fejfájás, szédülés, koncentrációs zavar, gyengeség, csökkenő teljesítőképesség, szájszárazság, szapora szívverés. Akár eszméletvesztés is bekövetkezhet, ezért – főként a nagyfokú folyadékvesztéshez vezető esetekben (kánikula, erős fizikai igénybevétel, lázas, hasmenéses állapotok), mindig gondoskodjunk arról, hogy megfelelő legyen a folyadékpótlás. Lényeges az is, ki mit iszik. Legjobb az alacsony ásványi anyag tartalmú szénsavmentes ásványvíz – persze nem jéghidegen (ellenkező esetben a torokgyulladás borítékolható), de ugyanúgy megfelelő a jó minőségű csapvíz, valódi gyümölcs és zöldséglevek, gyógyteák, gyümölcsteák, tej és tejtermékek, nyers gyümölcsök. Ne fogyasszunk alkoholt, vagy cukrozott üdítőket, mert ezek tovább fokozzák a szomjúságot, ráadásul még elhízáshoz is vezethetnek. Néhány tipp a nyári hőség idejére:


 érdemes az ásványvizek márkáját váltogatni, így elkerülhető a túlzott mennyiségű ásványi anyag bevitel


 ha azt szeretné, hogy hidegebb legyen innivalója, ne hűtse jéghidegre, elég, ha pár jégkockát dob bele

a legjobb szomjoltó a citromlével ízesített víz - felhasználás előtt ne felejtse el alaposan megmosni a gyümölcsöt

         ha külföldre megy, semmiképp ne fogyasszon a helyi vízhálózatból vizet, de még csak jégkockát se kérjen – így sok kellemetlenségtől megóvhatja magát

        a gyümölcsteák hidegen is kiváló szomjoltók

     a legegyszerűbb fagylaltot könnyen elkészítheti. Csak egy natúr joghurt, némi idénygyümölcs pépesítve – összekeverni – lefagyasztani. Édesítésre azonban ne cukrot használjon, hanem mézet

         kerülje a nehéz, zsíros, túlfűszerezett ételeket, használja ki a szezon nyújtotta lehetőségeket – gyümölcslevesek lehűtve – a legjobb választás

         a többféle gyümölcsből készült gyümölcssaláták is jó választásnak bizonyulnak hőség idején


        óvatosan bánjon a koffeintartalmú italokkal, hiszen víz megkötő hatásúak

         mindig figyeljen oda idős hozzátartozóira, és gyermekeire – hajlamosak elfeledkezni az ivásról


Mindenkinek szép nyarat kívánok !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése