Írta: Faar Ida
Változatosan
táplálkozni – nem könnyű feladat. Az ember gyakran hajlamos arra, hogy
leegyszerűsítendő a dolgokat gyors, és meglehetősen egészségtelen ételeket töm
magába – nem gondolva arra, hogy ezzel mekkora károkat okoz a saját
szervezetének.
Mire gondolok?
- számolatlanul és észrevétlenül az ajánlott energiamennyiség többszörösét eszed meg
- egyoldalúan táplálkozva számtalan életfontos vitamintól és ásványi anyagtól fosztod meg magad, kockáztatva ezzel, hogy hiányállapotokat idézel elő
- a szervezet számára különösen megterhelő zsírokat, cukrokat viszel be – növelve ezzel a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség kialakulását
- folyamatosan mérgezed magad a „gyári” élelmiszerekben megtalálható adalék-, színező-, és állományjavító anyagokkal, a tartósítószerek káros hatásairól nem is beszélve
Mi a megoldás?
Készítsd el az
ételeidet otthon, saját kezűleg, megbízható helyről származó alapanyagokból!
Mi köze mindennek a
paradicsomhoz?
- most van szezonja
- egészséges
- számtalan formában felhasználható
Egy kis történelem
Pomme d’ore –
aranyalma, Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly
közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó
zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el
termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került.
Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait:
a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike
koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a
kínálat.
Táplálkozás-élettani
jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns
tartalma adja. Tartalmaz:
·
C-vitamint (19 mg/100 gramm),
·
B1-vitamint (57 μg/100 gramm),
·
B2-vitamin (35 μg/ 100 gramm)
·
B6-vitamin 100 μg/100 gramm),
·
biotint (4 μg/100 gramm),
·
folsavat ( 22 μg/100 gramm),
·
E-vitamint (813 μg /100 gramm),
·
A-vitamint
(97 μg/100 gramm),
·
béta-karotint (593 μg/100 gramm),
·
K-vitamint ( 5,6 μg/100 gramm)
Ásványi anyagok közül
nagyobb mennyiségben tartalmaz:
·
foszfort (22 mg/100 gramm),
·
Nátriumot (3 mg/100 gramm),
·
Káliumot (235 mg/100 gramm),
·
Kalciumot (9 mg/100 gramm),
·
Magnéziumot (11 mg/100 gramm),
·
Vasat (316 μg/100 gramm),
·
Rezet (57 μg/100 gramm),
·
Cinket (152 μg/100 gramm),
·
Mangánt (108 μg/100 gramm),
·
Szelént (1 μg/100 gramm).
Alacsony
energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend
szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran
fogyaszthatják. Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának
köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a
reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az
öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által
kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat
termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns
tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással
rendelkeznek különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést
illetően. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával
csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező
hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol,
flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhető.
Tény, hogy
·
a rendszeres
paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának
esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb
feldolgozás szerencsére nem
befolyásolja.
·
bőr-gyógyító hatással is
rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások
kezelésére
·
jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a
mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik
legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
·
káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért,
míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes
eltávolítani.
·
gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a
gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
·
magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését.
·
serkentőleg hat az immunrendszer működésére
·
gyógyítja a napégette bőrt: amit A-vitamin tartalmának
köszönhetünk, -
·
a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre
paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve
azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
·
a paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns
vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon
jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén
számos betegség kialakulását előzheti meg.
·
érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli
rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített
paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval
szembeni védelmét.
·
a paradicsomot prosztata daganatok
esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok
megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a
vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok
kialakulásának
·
a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint
védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai
képesek gátolni a vérrögképződést,
·
vörösvértest-védőhatással
bír, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében.
·
képesek fokozni az immunrendszer
aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelmet.
·
a népgyógyászatban a paradicsom
fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra,
májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra
ajánlják.
·
serkenti az emésztést, oxálsav tartalma
miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan
kell fogyasztaniuk
Sajnos a
paradicsom-fogyasztása során is –arra érzékenyeknél – előfordulhatnak allergiás
reakciók, amelyek megjelenése esetén tanácsos elkerülni a további fogyasztását.
Felhasználása
Szerencsére sokrétű: nyersen,
savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a
gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt
egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így
könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.
PARADICSOMOS
RECEPTEK
PARADICSOMKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg jó
érett puha paradicsom, 2 db kemény
lucullus paradicsom, 2 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olaj, 3 dl tejföl, 1
csokor zellerlevél, 1 ágacska friss rozmaring, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés
szerint 1-2 evőkanál cukor (vagy édesítőszer), törött bors,
A paradicsomot
megmossuk, feldaraboljuk, lábosba tesszük,és folyamatos kevergetés mellett
néhány percig főzzük, majd ha már összeesett és levet engedett, turmixgép
poharában apránként pépesítjük. Egy kisebb fazékban az olajat forrósítunk,
rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott hagymát,
és tovább pirítjuk. Felöntjük 5 dl vízzel, sűrűre főzzük. Majd ráöntjük a
paradicsomlevet és a tejfölt, és annyi vízzel egészítjük ki, amennyi levest
főzni szeretnénk. Beletesszük a rozmaringot és a zellert, ezután 15 percig
forraljuk. Közben kevergetjük. Megborsozzuk. A zellerlevelet kivesszük a
levesből, és ízlés szerint édesítjük. A keményebb lucullus paradicsomokat
megmossuk, gerezdekre vágjuk, és betét gyanánt tálaljuk.
PARADICSOMSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg kemény
paradicsom, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 20 dkg érett rokfort, fél
citrom leve, 5 evőkanál olaj, ízlés szerint törött fekete bors és só; a
tálaláshoz kevés petrezselyemzöld.
A paradicsomokat
megmossuk, lecsöpögtetjük, és negyedekre) vágjuk. A zöldhagymát megtisztítjuk,
a hagymát felkarikázzuk, a zöldjét pedig finomra összevágjuk. A rokfort felét
összemorzsoljuk, és a paradicsommal, a hagymával meg a zölddel óvatosan
összekeverjük. Ezután citromlével, olajjal meglocsoljuk, és csak nagyon kevés
sóval (mert a rokfort sós), borssal meghintjük. Kissé összeforgatjuk, majd az
egészet tálra halmozzuk. A megmaradt sajtot feldaraboljuk, és a saláta tetejére
szórjuk., és lefedve fél órára a
hűtőszekrénybe tesszük. Önálló étkezésre, tehát vacsorára is megfelelő, de
húsétel mellé is kitűnő saláta.
PARADICSOMOS
HÚSPUDING
Hozzávalók: 1 kg
darált, sovány sertéshús, 4 tojás, ½ kg paradicsomból készült paradicsompüré, 2
fej vöröshagyma, 1 darabka zeller, porcukor, ízlés szerint só, a forma
kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.
Az olajjal kenjünk ki
egy hosszúkás forma belsejét, majd hintsük be a zsemlemorzsával. A tojás
sárgákat fehéredésig keverjük a sóval, majd keverjük hozzá a paradicsomlevet,
és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Finom lyukú reszelőn reszeljük bele
a zellercikket, ezután a keményre vert tojáshabbal forgassuk össze. A kapott masszát
óvatosan vegyítsük a darált húshoz, és addig kevergessük, amíg az egész
egyneművé nem válik. Öntsük a kikent formába, és a tetejét egyengessük simára. Töltsünk
egy nagy tepsibe háromujjnyi vizet ó, és az előmelegített forró sütőbe téve
forraljuk fel, majd a megtöltött formát állítsuk bele. Fedetlenül gőzöljük addig,
amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A formából
még forrón deszkára borítjuk. Ha kihűlt, szeleteljük fel. Melegen salátával és
burgonyakörettel vagy főzelékkel, párolt zöldséggel tálalható. Hidegen vékony szeletekre
vágva kitűnő reggeli
.
PARADICSOMOS
KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 nagy fej káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma,
köménymag, babérlevél, őrölt bors, 2 kg
friss paradicsom, 3 evőkanál zsír, 5 evőkanál liszt, 2 zöldpaprika, só.
A fejes káposztát, éles
késsel vékonyra szeleteljük vagy gyaluljuk. A hagymát nagy kockára vágjuk, és a
káposztához adjuk, megsózzuk, és jól összekeverjük. Egy kanál zsírt lábosban
megmelegítünk, és a besózott káposztát rátesszük. Kevergetjük, rászórjuk a
köménymagot, az őrölt borsot, a babérlevelet és a karikára vágott zöldpaprikát.
Kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön lefedve megpároljuk. A paradicsomot
megmossuk, feldaraboljuk, és külön edénybe főni tesszük. Ha megfőtt,
átpasszírozzuk, és a megpárolt káposztára öntjük, így főzzük tovább a
káposztát. A maradék zsírból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk,
vízzel hígítjuk, és ha forr, a káposztára öntjük, majd 10-15 percig lassan főzzük.
Ha kell, utána sózzuk.
PARADICSOMOS
PULYKA
Hozzávalók: 1 kg
pulykamell, 1 kg paradicsom, 10 dkg vaj, 2 nagy fej vöröshagyma, oregánó,
zsálya, só.
A pulykamellet felcsíkozzuk.
A vajban a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst, megsózzuk, tovább pirítjuk.
A paradicsomot összeturmixoljuk, majd ráöntjük a megpárolódott húsra. Oregánóval
és zsályával fűszerezzük. Fedővel letakarva még 10-12 percig pároljuk. Petrezselymes
újburgonyával tálaljuk.
KLASSZIKUS
RIZSES LECSÓ
Hozzávalók: 1 kg
zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 3 pár virsli, 20 dkg füstölt szalonna, 2 nagy
fej vöröshagyma, 30 dkg rizs, 1 dl olaj, pirospaprika, só.
A kockára vágott
szalonnát megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a karikára vágott
vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a
karikára szelt zöldpaprikát, megsózzuk és megpároljuk. A rizst felhevített
olajon átforgatjuk, a félig elkészített paprikához keverjük. Beletesszük a
cikkekre vágott paradicsomot, a rizs térfogatához mért másfélszeres mennyiségű,
forrásban lévő vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a virslit, és fedő alatt készre
pároljuk.
TÖLTÖTT
PARADICSOM
Hozzávalók: 12 db
kisebb, kemény paradicsom,15 dkg füstölt sajt,2 csomó retek,2 csomó újhagyma,1
csokor petrezselyem, só.
A paradicsomokat
kettévágjuk, a belsejüket kiskanállal kiszedjük. A füstölt sajtot a megtisztított
retekkel együtt, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk és összekeverjük a vékonyan
fölkarikázott újhagymával, megsózzuk. A sajtos-zöldséges keveréket a fél
paradicsomokba halmozzuk, fölaprított petrezselyemmel meghintjük. A megtöltött
paradicsomkosárkákat salátalevéllel bélelt tálon kínáljuk, vagy pástétomok,
fölszeletelt húsok mellé adjuk.
PARADICSOMOS
TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:50 dkg túró,10
db paradicsom,30 dkg vaj, só,1 csomó petrezselyemzöld,1 vöröshagyma.
A túrót áttörjük,
hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. A paradicsomot apró kockára
vágva, a vöröshagymát lereszelve keverjük a túrókrémbe.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése