2019/12/12

CUKOR NÉLKÜL ÜNNEPELNI 3.rész





Írta: Faar Ida


Cukor nélkül ünnepelni... 
Csak sóvárogva nézni a diós és mákos kalácsot, a linzert, a habkarikákat, a szaloncukrot... 
... édes emlékeket felidézni arról az időről, amikor még következmények nélkül lehetett enni az ünnepi finomságokból.
De félre az emlékekkel! Félre a sóvárgással!
Mert LEHET cukor nélkül is ünnepi finomságokat készíteni!


Mit kell tudni a lisztekről?

A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék. 
A liszteket csoportosíthatjuk:

  • gabona fajtája alapján (búza, rozs, rizs, kukorica)
  • szemcseméret alapján (sima liszt, fogós liszt)
  • hamutartalom alapján (izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyag, amely a színét adja a lisztnek)
A gabonaszem  szétválasztható három fő részre: a héj, a magbelső és a csíra. Az összetevők eltérő koncentrációban vannak jelen. A héjban főleg cellulóz-, élelmirost- rész van, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményítő és fehérjék alkotják, de jelentős a cukor-, zsír- és ásványianyag-tartalma. A csíra is gazdag ásványi anyagban, A- és E-vitaminban.A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának mintegy 90%-a kerül a korpába, de elvész a gabonaszem héja alatt lévő értékes fehérje- és zsírsav-komponensek jelentős része is. Ezért táplálkozástani szempontból jobb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztek használata.

Búzaliszt (B)

A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Felhasználható: cukrászati termékek és a péksütemények előállítására, sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez

A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény Sikértartalma  az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség követelmény.

A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. 
Rozsliszt (RL)

A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk.,leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kálciumban,magnéziumban, nitrogénben és foszforban.

Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­ magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény, kitűnő tészták készülhetnek belőle.

 Graham liszt (GL 200)

A Graham liszt  szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után sem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Graham-lisztben található:búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangán .Táplálkozás-élettani szempontból a legjobb választás

 Tönkölybúzaliszt (TBL)

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb, ami az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható Már az ősi Egyiptomban is termesztették  Mivel vegyszermentesen is termeszthető-közkedvelt bioélelmiszer.Minden olyan étel elkészítésénél hasznélható,ahol egyébként búzalisztet használnánk.

Kukoricaliszt

Gluténmentes. Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához.

Rizsliszt

Barna és fehér rizsből is készülhet. Gluténmentes. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édes tésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele. Előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a belőle készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

Hajdinaliszt

Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több mint a búzáé. Ebből készül az orosz lepény, (a blini. ), de kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle. 

Burgonyaliszt

Szárított burgonya lereszelésével készítik. Gluténmentes.. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, burgonyás kenyér sütéséhez.

 Étkezési búzadara

A búzamag belsőjének nagy szemcsés őrleménye..

 Étkezési búzakorpa

Az étkezési búzakorpa a terméshéjat és a csíra egy részét tartalmazza. Ásványi anyag és vitamintartalma magas, rostban gazdag, azonban e rostok nagy része nem emészthető. De ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegíti a bélműködést, és csökkenti az éhségérzetet. A fogyókúrák, és a diétás étrend szerves részét képezi.






RÉTEGES SZELET

Tésztához:
18 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 evőkanál édesítőpor
20 dkg zabpehelyliszt
25 dkg durum liszt
3 evőkanál folyékony édesítőszer
3 kávéskanál szódabikarbóna
4 tojás
3 evőkanál kakaópor
Krémhez:                          
3-3 dl tej
3-3 dl víz
10-10 dkg margarin
3*1 teáskanál zselatin
1 vaníliás pudingpor
1 epres pudingpor
6-6 édesítőtabletta
1,5 (diétás) csokoládé a bevonáshoz
1 vaníliarúd kikapart belseje
a díszítéshez eperszemek
A tészta hozzávalóit liszt nélkül gőz fölött habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk, és három egyforma részre vágjuk. Kinyújtjuk, és három lapot sütünk belőle. Közben a krémeket elkészítjük. A kétféle pudinggal a kihűlt lapokat megkenjük, a tetejét bevonjuk az olvasztott csokival. Egy napig hagyjuk, hogy összepuhuljon..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése