TÉLI TÁJ |
Itt van. Megérkezett.
Tél van. Hideg, köd, didergés. Minden erről szól: a Híradóban szinte élvezettel
ecsetelik hol- mikor-mennyi hó esett. Ugrásra készen várják, mikor számolhatnak
be hótorlaszokról, halálra fagyott emberekről, óriási –tragikus –borzalmas
balesetekről. Na és arról, hogy hányan lettek szörnyen influenzásak az utóbbi
héten (mindig hozzátéve: még most sem késő beadatni a védőoltást). Na de kérem!
Miért törvényszerű az, hogy megbetegszünk?
Erős immunrendszerrel kisebb rá az esély. Ezért pedig sokat tehetünk –
most a táplálkozás immunerősítő szerepéről lesz szó, azaz
Hogyan táplálkozzunk
télen?
- Ne terheljük le az emésztőrendszerünket. Igaz a hidegebb napokon mindannyian a zsírosabb, nehezebb - „fűtő” hatású ételeket kívánjuk – alaposan megnehezítve emésztő-traktusunk működését. Emiatt fáradtabbá, levertebbé válhatunk – és szervezetünk ellenálló képessége is csökken.
- Télen kevesebb zöldség és gyümölcs közül válogathatunk (holott köztudottan ezek a legjobb vitamin-, és ásványi-anyag források), de mégis próbáljunk minél többfélét beiktatni az étrendünkbe
- A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék bevitelére is szükségünk van. Válasszunk minél zsírszegényebb húsokat: csirke, pulyka, hal – számtalan formában elkészíthető ízletes étel alapanyagai.
- A rostfogyasztás fontosságával mindenki
tisztában van. Nagyon jó rost-források: cékla, sárgarépa, fekete retek, fehér
és vörös fejes káposzta, alma, citrusfélék. Érdemes ezeket lehetőleg napi
rendszerességgel nyersen, salátaként fogyasztani,– így a főzéssel nem veszítünk
értékes vitaminokat.
- Ha egy mód van rá a hazai termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket preferáljuk – hiszen ezeket forgalmazás előtt komolyabban ellenőrzik a szakhatóságok.
- Nagyon jó szolgálatot tehetnek az olajos magvak. Igaz magas a kalóriatartalmuk, de a bennük fellelhető telítetlen zsírsavak, rostok, vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára.
- Naponta együnk probiotikus tejtermékeket – elősegítik a bélflóra egyensúlyának fennmaradását – ezzel javítva az immunrendszer működését (jó tudni: immunrendszerünk nagy része a belekben található)
- Próbáljunk ki kevésbé ismert alapanyagokat is: a hajdina, a köles, és a zab sokféle változatban elkészíthető – egészséges, és nem terheli meg az emésztőrendszerünket.
- Nassolni jó. Nassolni mindenki szeret. Csak nem mindegy, hogy mit és mennyit. Édességet, chipset semmiképp ne együnk, helyettük rágcsáljunk sült gesztenyét, olajos magvakat, mogyorót, pisztáciát, diót, vagy aszalt gyümölcsöket.
- Télen sem szabad megfeledkezni a folyadék-fogyasztásról. Bátran facsarjunk friss gyümölcsleveket, vagy igyunk gyógyteákat (borsmenta, citromfű, kamilla, vagy rooibos tea).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése