FEKETE RETEK |
Köhögés, rekedtség, torokfájás, nátha - azt hiszem most a lakosság
jelentős hányada küzd eme kellemetlen tünetekkel, ahogy az lenni szokott
ilyenkor tél elején. A problémák elkerülése érdekében természetesen fontos a
megelőzés: a réteges öltözködés, a higiéniai szabályok betartása, az
immunrendszer erősítése, a helyes táplálkozás – de ennek ellenére mégis
előfordul, hogy az ember „elkap” valamit mindennapi teendői után szaladgálva.
Mivel az antibiotikumok alkalmazása enyhébb esetekben ok nélkülinek, fölöslegesnek
– és egyre veszélyesebbnek tűnik, a kialakuló rezisztencia miatt ( később,
amikor valóban szükségünk van rá- hatástalanok maradhatnak) – célszerű a
természet nyújtotta lehetőségekhez folyamodni. Ezen lehetőségek egyik
alappillére mai ÍZPRÓBÁNK alapanyaga lehet, és ez nem más, mint a FEKETE RETEK.
Egy kis
történelem
Az emberiség ősidők óta ismert és termesztett növénye. Olyannyira, hogy
Kínában (ahol manapság az éves fogyasztása eléri a 30 kg-ot/ fő), Egyiptomban,
és Indiában már 4000 évvel ezelőtt is termesztették. Európába a római hadsereg
hozta az Alpokon keresztül.
A Keresztesvirágúak családjába tartozik – rokonságban áll a mustárral
és egyéb retekfajtákkal. Alkata lehet hosszúkás, vagy kerekded. Íze kesernyés,
csípős
Mi van
benne?
Rengeteg az emberi szervezet számára hasznos anyag: 1,8% fehérjét, 8%
szénhidrátot, 10% szárazanyagot, 250 mg/100 g savat tartalmaz. Emellett van
benne:
- mustárolaj-glikozid
- vitaminok: C-, B1-, B2-vitamin
- ásványi anyagok: vas, kalcium, magnézium, foszfor, niacin, kálium
- illóolajok: raphanol és raphanin
- antioxidánsok: aszkorbinsav, tokoferol, karotinoid és polifenolos komponensek
·
Mire jó?
- emésztést elősegítő hatású
- kiváló fertőzések legyőzésére
- köhögés elleni csodaszer
- légút-tisztító – megfázásos betegségek leküzdésére
- reumás panaszok enyhítésére
- epekiválasztás meggyorsítására
- puffadás ellen – serkenti a bélmozgást
- fogyókúránál
- vízhajtó
- lúgosító
- daganatellenes
- Baktérium-, és gombaölő
- nyálkahártya-tisztító
A KÖHÖGÉS
ELLENI GYÓGYSZER
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget
töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24
órára. Másnapra a méz átveszi a retek gyógyító hatású összetevőit. Fogyasszuk
el az üregből a mézet!
Konyhai
felhasználása
A retket elsősorban nyersen, húsok, zsíros ételek mellé
fogyasztjuk. A fekete retek belefőzhető a húslevesbe a gyökérzöldségek mellé, hiszen
főve a karalábéhoz hasonló az íze. Kiváló friss saláták összetevőjeként, de tudni
kell, hogy jellegzetes íze elnyomja a többi összetevőjét, ezért csak kis
mennyiséget adjunk mindenhez. Lereszelhetjük tojással, majd sok majonézzel
összeforgatva finom pástétomot kapunk, amit friss pirítós kenyérrel fogyaszthatunk.
+1 RECEPT
JOGHURTOS FEKETE RETEK SALÁTA
Hozzávalók:1 kg fekete retek,2 nagy fej lilahagyma, 1pohár natúr
joghurt,
1 kis pohár tejföl, 25 dkg trappista sajt, só, friss bazsalikom
1 kis pohár tejföl, 25 dkg trappista sajt, só, friss bazsalikom
A meghámozott fekete retket szeletekre vágjuk, besózzuk, majd a sajtot is felszeleteljük. A lilahagymát felkockázzuk, majd a retekhez keverjük, a sajttal és együtt. Ráöntjük a joghurtot és a tejfölt, majd az apróra darabolt bazsalikomot rászórjuk. Hűtőszekrényben, picit pihentetjük, tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT, ÉS MEGFÁZÁSTÓL MENTES SZÉP NAPOKAT MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése