Itt a Húsvét- egy újabb
ünnep, amely elképzelhetetlen finomságok nélkül. De mi is kellene készíteni,
hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő ínycsiklandozó fogást? Ennek
kitalálásában segít a HÚSVÉTI RECEPTVÁLOGATOTT. Csemegézzetek belőle! Kellemes
Ünnepet, és sok locsolót mindenkinek!
ASZPIKOS
TOJÁS
Hozzávalók: 3 evőkanál zselatinpor, 1,5 dl hideg
víz, 15 üres tojáshéj, 1 sárga és 1 piros színű paprika csíkokra vágva, 20 dkg
sonka csíkokra vágva, pár szem olajbogyó felaprítva, konzerv kukorica és
zöldborsó, 6 dl világos tyúkhúsleves, petrezselyem
A tojások szélesebbik
felét a tetején feltörjük, a belsejüket kiöntjük, megtöltjük a töltelékkel,
majd a felöntjük a zselés húslevessel és a tojástartóba állítva behűtjük. Másnap
a héjat leszedve, megfordítva tesszük a tojásokat egy tálra és úgy kínáljuk.
RAKOTT
CSIRKEMELL
Hozzávalók: 1kg csirkemell filé, 2 kg burgonya, 15
szelet sonka, 10 db tojás, 2 fej lilahagyma, 2fej fehér hagyma, 1 csokor
újhagyma, 15 dkg bacon, 6 dl tejföl, 30 dkg sajt, só, őrölt fehérbors, olaj, szárnyas
fűszerkeverék
A csirkemellet
szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel, és
kevés olajon elősütjük. A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk és
megsütjük. A hagymákat megpucoljuk és felkarikázzuk. A tojásokat megfőzzük. A
sajtot lereszeljük. Egy tepsi aljára szórjuk
az apró kockákra vágott bacont. Ráterítjük a burgonya felét, betakarjuk az
elősütött csirkemell szeletekkel. Erre kerül a szeletelt sonka, a karikákra
vágott főtt tojás, a háromféle hagyma, majd a burgonya másik fele. Az egészet
lekenjük a tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben
30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Friss salátával, savanyúsággal tálaljuk.
SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE
Hozzávalók: 3
csokor metélőhagyma. 5 főtt tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.
A főtt tojásokat
kettévágjuk, a sárgáját a tejföllel kikeverjük. Sóval, cukorral, citromlével
ízesítjük és belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát. A főtt
tojásfehérjéket ezzel a mártással megtöltve tálaljuk.
TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 10 kemény
tojás,6 savanykás alma, 25 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 2 dl majonéz,
2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, fehér bors, salátalevelek
A hámozott almát
lereszeljük-, meglocsoljuk citromlével. Hozzáadjuk a felkockázott sajtot, a
majonézt, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Az újhagymát felkarikázzuk.
5 tojást felkarikázunk, a másik öt fehérjéjét lereszeljük és adjuk a sajtos
krémhez. A sárgákat félretesszük.
Egy tálat kibélelünk
salátalevelekkel, belesimítjuk a krém egyharmad részét, rárakjuk a tojáskarikák
felét, a hagymakarikák egyharmadát, majd ismételjük meg a rétegezést. A
korábban félretett tojás sárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére.
Pár órára tegyük hűtőbe.
HÚSVÉTI SALÁTA
Hozzávalók: 8
tojás, 50 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 doboz tejföl,
4 evőkanál majonéz, 2 evőkanál mustár, só, csipet szerecsendió
A tojásokat
keményre főzzük, és vékony félkörökre szeleteljük. A sárgarépát megpucoljuk és
nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra
vágjuk. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat. A tejfölből, mustárból és
majonézből készült, sóval és szerecsendióval ízesített, öntetet hozzáadjuk és
legalább 2-3 órát hűtőben tároljuk, míg az ízek össze nem érnek,
SONKÁS ROPOGÓS
Hozzávalók: 80 dkg
leveles tészta, 45 dkg gépsonka, 30 dkg sajt, 2 köteg zöldhagyma, 6 db tojás, 2
dl olaj, só, bors
Egy sütőformát
megolajozunk, és szorosan kibéleljük leveles tésztával, majd lehűtjük. A
tojásokat borssal felverjük, beleszórjuk a lereszelt sajtot, a karikára vágott
zöldhagymát, majd ízlés szerint sózzuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, azt is a
tojásos masszába kavarjuk, majd az egészet a sütőformában lévő tésztára
töltjük. Előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, 10 perc után minimális
fokozaton sütjük tovább.
HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS
Hozzávalók:1 kg liszt, 3
tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11
dkg vaj
A langyos
lisztben elvegyítünk 2 tojás-sárgát, 1 kávéskanál sót, a langyos tejben
felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg
vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, és három evőkanál langyos
vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és
letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára
borítjuk, és három cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit
meghúzogatva három ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni
tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól
átsütjük.
MEGGYES-RUMOS DESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evőkanál
cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg magozott meggy, 2 csomag vaníliás
cukor , 2 evőkanál rétesliszt, a díszítéshez tejszínhab, reszelt csokoládé.
Az 5 dl tejet
elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások
sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként
hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tűz felett krémszerűre főzzük. Amint kihűlt,
előveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy
alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A
tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük –lehűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése