2015/03/04

HETI ÍZPRÓBA: SAVANYÚ KÁPOSZTA


Így a tomboló influenza szezon idején irdatlan mennyiségeket képes vagyok megenni belőle – pusztán megelőzési célzattal. Nem véletlenül. Ez az erjesztéssel tartósított „csodaszer” megérdemli, hogy bővebben is foglalkozzunk vele.

Együnk minél többet belőle, mert:

  •  olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium)

  • erősíti az immunrendszert
  • megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit)
  • erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára
  • kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében
  • mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben
  • csekély a kalória tartalma (fogyókúrázók kedvenc alapanyaga lehet)
  • magas a rosttartalma, hamar teltségérzetet okoz
  • csökkenti a koleszterin szintet
  • gyorsítja az anyagcserét
  • vízhajtó, méregtelenítő
  • csökkenti a reumás és a köszvényes tüneteket
  • megelőzi a gyomorfekélyt
  •  gyógyítja a vérszegénységet
  • kiváló antioxidáns
  • gyulladáscsökkentő
  •  segíti a sebgyógyulást
  •  megszünteti az idegességet

RECEPTEK



SAVANYÚ KÁPOSZTA-SALÁTA

Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 15 dkg reszelt sajt, 5 dl kefir, olivaolaj, torma

A savanyú káposzta levét lecsorgatjuk, beletesszük a tormát, az olajat, a kefirt, és jól összekeverjük. Két-három órát pihentetjük, és tálalás előtt szórjuk rá a reszelt sajtot.

KÁPOSZTÁS GULYÁS

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 3 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál őrölt paprika, 5 gerezd fokhagyma, kömény, 1kg savanyú káposzta, 6 dkg rizs, tejföl

A vöröshagymát felkockázzuk, és az olajban megpirítjuk. Rászórjuk a paprikát, a fokhagymát, a felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig megpuhult, beletesszük az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott rizst, ízlés szerint megsózzuk. Az egészet fedő alatt puhára főzzük és tejföllel bőven megöntözve tálaljuk.



KÁPOSZTÁS CSIRKECOMB

Hozzávalók: 12 csirkecomb, 30 dkg füstölt tarja, 1 kg szálas savanyú káposzta, 4 babérlevél, 1 kisebb darab egész fahéj, 6 evőkanál olivaolaj,1 kg burgonya, 30 szem mélyhűtött szilva kimagozva, só

A csirkecombokat megmossuk, lecsöpögtetjük. A füstölt tarját felkockázzuk. A káposztát 0,5 liter vízzel feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet, a fahéjat, a sót, a füstölt húst, és lefödve 40 percig főzzük. A csirkecombokat sózzuk, és serpenyőben, forró olajon mind két oldalukat elősütjük, majd beletesszük a káposztába, és további 20 percig együtt pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A körethez héjában megfőzzük a burgonyát, megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk. A csirke sütéséből a serpenyőben visszamaradt olajon kicsit átpirítjuk. A főzés végén a káposztára szórjuk a szilvákat, összerázzuk, és további 10 percig pároljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése