Így a tomboló influenza
szezon idején irdatlan mennyiségeket képes vagyok megenni belőle – pusztán
megelőzési célzattal. Nem véletlenül. Ez az erjesztéssel tartósított
„csodaszer” megérdemli, hogy bővebben is foglalkozzunk vele.
Együnk minél többet
belőle, mert:
- olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium)
- erősíti az immunrendszert
- megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit)
- erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára
- kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében
- mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben
- csekély a kalória tartalma (fogyókúrázók kedvenc alapanyaga lehet)
- magas a rosttartalma, hamar teltségérzetet okoz
- csökkenti a koleszterin szintet
- gyorsítja az anyagcserét
- vízhajtó, méregtelenítő
- csökkenti a reumás és a köszvényes tüneteket
- megelőzi a gyomorfekélyt
- gyógyítja a vérszegénységet
- kiváló antioxidáns
- gyulladáscsökkentő
- segíti a sebgyógyulást
- megszünteti az idegességet
RECEPTEK
SAVANYÚ
KÁPOSZTA-SALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg
savanyú káposzta, 15 dkg reszelt sajt, 5 dl kefir, olivaolaj, torma
A savanyú káposzta
levét lecsorgatjuk, beletesszük a tormát, az olajat, a kefirt, és jól
összekeverjük. Két-három órát pihentetjük, és tálalás előtt szórjuk rá a
reszelt sajtot.
KÁPOSZTÁS
GULYÁS
Hozzávalók: 1 kg
sertéscomb, 3 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál őrölt paprika, 5
gerezd fokhagyma, kömény, 1kg savanyú káposzta, 6 dkg rizs, tejföl
A vöröshagymát
felkockázzuk, és az olajban megpirítjuk. Rászórjuk a paprikát, a fokhagymát, a
felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig
megpuhult, beletesszük az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott
rizst, ízlés szerint megsózzuk. Az egészet fedő alatt puhára főzzük és tejföllel
bőven megöntözve tálaljuk.
KÁPOSZTÁS
CSIRKECOMB
Hozzávalók: 12
csirkecomb, 30 dkg füstölt tarja, 1 kg szálas savanyú káposzta, 4 babérlevél, 1
kisebb darab egész fahéj, 6 evőkanál olivaolaj,1 kg burgonya, 30 szem
mélyhűtött szilva kimagozva, só
A csirkecombokat
megmossuk, lecsöpögtetjük. A füstölt tarját felkockázzuk. A káposztát 0,5 liter
vízzel feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet, a fahéjat, a sót, a füstölt
húst, és lefödve 40 percig főzzük. A csirkecombokat sózzuk, és serpenyőben,
forró olajon mind két oldalukat elősütjük, majd beletesszük a káposztába, és
további 20 percig együtt pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A körethez
héjában megfőzzük a burgonyát, megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk.
A csirke sütéséből a serpenyőben visszamaradt olajon kicsit átpirítjuk. A főzés
végén a káposztára szórjuk a szilvákat, összerázzuk, és további 10 percig
pároljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése