VITAMIN - KOSÁR |
Vitaminok. Olyan kis
molekulasúlyú szerves vegyületek, amelyekre az emberi szervezetnek feltétlenül
szüksége van ahhoz, hogy zavartalanul működhessen. Mivel képtelenek vagyunk
őket előállítani, kénytelenek vagyunk kívülről bevinni a szervezetbe a kívánt
mennyiséget.
A vitaminok élettani jelentőségét a múlt
század elején ismerték fel, amikor a vitaminhiányos táplálkozás miatt egyes
vidékeken betegségek és tömeges halálozások fordultak elő. Ilyen betegség volt
a skorbut volt, amely a tartós tengeri úton részt vevőket tizedelte, a másik pedig
a beriberi, amely Ázsiában a hántolt rizs fogyasztására való áttérés miatt
alakult ki, ugyanis a maghéjban lévő vitaminok kimaradtak az étrendből.
A vitaminok élettani hatása:
- katalitikus vagy szabályozó tényezőként bekapcsolódnak az életfolyamatokba.
- egy részük a szervezetben fehérjékhez kapcsolódik és enzimként vesz részt a biokémiai folyamatokban.
Napi vitaminszükséglet függ:
A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:
1.
Zsírban oldódó
vitaminok (lipovitaminok), a fölösleg nem ürül ki a szervezetből - túladagolva
felhalmozódhatnak, és betegséget okozhatnak
2.
Vízben oldódó
vitaminok: a fölösleg kiürül a szervezetből
VITAMINTÁBLÁZAT
VITAMIN
NEVE
|
HIÁNYA
|
NAPI SZÜKSÉGLET
|
MIBEN VAN
|
A
(retinol)
|
a szem,
bőr nyálkahártya kiszáradásához vezet, látásromlást eredményez, farkasvakság
|
800-1000 mg
|
máj,
tengeri hal, tej, tejtermékek, vaj, tojássárgája, petrezselyem, paraj,
sárgarépa, barack
|
Túladagolva: hajhullás, bőrgyulladás;
fáradtság:
|
|||
D
(kalciferol)
|
gyermekkorban
zavart okozhat a csontok fejlődési menetében (angolkór), felnőttkorban
csontlágyulást idézhet elő, izomgörcsök, csontritkulás
|
10 mg, ha alig éri napfény a szervezetet
|
hal,
halmáj olajok, tojás, fontos a napfény hatása is a bőrre
|
Túladagolva: mészlerakódás az erekben és a vesékben; általános
mérgezési tünetek
|
|||
E
(tokoferol)
|
izomsorvadás,kóros
zsíremésztés, idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a
vörösvértestek károsodása.
|
12 mg
|
gabona magvak,
növényi olajok, margarin, gabonacsíra; hús, tojássárgája
|
Túladagolva: : izomgyengeség; véralvadás zavara.
|
|||
K (fillokinon)
|
vérzékenység
véralvadási
zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok
|
70-80 mg
|
brokkoli,
káposzta, paraj, fejes saláta, máj, tejtermékek
|
Túladagolva:
vérképzési zavarok.
|
|||
C
(aszkorbinsav)
|
fáratság
érzés, skorbut fertőzésre való hajlam; lassú sebgyógyulás; fogínyvérzés
immunrendszer gyengülése, a fertőzésekre való fogékonyság nő.
|
60-65 mg
|
csipkebogyó,
cirtusfélék, zöldpaprika, savanyúkáposzta
|
Túladagolva: vesekő; gyomorfekély; hasmenés
|
|||
B1
(tiamin)
|
étvágytalanság,
szívgyengeség izombénulás; depresszió, károsodik a
szénhidrát-anyagcsere rendellenes idegi-agyi működések
|
1,0-1,1
mg
|
rizs,
búza, földimogyoró, élesztő, hüvelyesek, hús, bab, dió, korpás liszt, rozs,
gabonafélék héja, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült
péksütemények
|
Túladagolva: viszketés, izzadás
|
|||
B2
(riboflavin)
|
bőrgyulladás,
gyomor és bélrendszeri tünetek, bőrgyulladás; hasmenés; szellemi károsodás
|
1,5-1,8
mg
|
tej, máj,
tojás, olajos magvak,hús
|
Túladagolva: allergia
|
|||
B3
(nikotinamid)
|
pellagra,
nyelv és bőrgyulladás, hasmenés
|
15-19 mg
|
szárnyasok,
máj, vese, barna kenyér
|
B5
(pantoténsav)
|
őszülés
|
4-7 mg
|
aszalt és
keményhéjú gyümölcsök, hüvelyesek, máj
|
B6
(piridoxin)
|
álmatlanság,
idegrendszeri zavarok; bőrbetegségek bőr- és nyálkahártyatünetek,
vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és általános tünetek: gyengeség,
levertség, fáradtság
|
2 mg
|
máj, hús
, tejtermékek, élesztő
|
Túladagolva:bőrérzéketlenség; bénulás, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm
feletti) bevitele toxikus lehet
|
|||
B9
(folsav)
|
a fehér
vérsejtek száma csökkenhet; segíti a vas és a B12 vitamin felszívódását
|
200 µg
|
leveles
zöldségek, gyümölcs, élesztő
|
B12
(cianokobalamin)
|
nagyfokú
vérszegénység, gyengeség, ingerültség, "feszült idegállapot",
vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen
leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek
|
2 µg
|
zöldségekben
nem, csak állati eredetű táplálékban
|
Biotin,
H-vitamin
|
hajhullás, bőrbetegségek fokozott faggyútermelődés; a
növekedés megáll
|
10-200 µg
|
máj,
vese, tojássárgája
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése