2015/03/13

EGÉSZSÉGPÉNTEK: E-RENGETEG


1.rész: TERMÉSZETES ÉS MESTERSÉGES SZÍNEZÉKEK

Azt hiszem, amikor eldöntöttem, hogy írok egy cikket az élelmiszerek címkéin lassan kisregény terjedelmet elérő E- számokról – nem gondoltam milyen óriási ismeretanyag áll majd a rendelkezésemre, és mennyire megosztja a szakembereket és a laikusokat egyaránt ez a téma. Nem telhet el úgy nap, hogy átlagember ne találkozna velük „gyomorügyileg”. Már a reggelink is hemzseg tőlük: hiszen van a joghurtban, a kenyérben és pékárukban, az azokra rákent margarinokban, a felvágottakban – nem is sorolom tovább. Mintegy negyvenezer termék tolong a szupermarketek polcain arra várva, hogy jó fogyasztóként válasszunk belőlük. A választás persze rajtunk és az anyagi lehetőségeinken múlik: általában elmondható minél olcsóbb egy termék, annál valószínűbb, hogy „, mesterien mesterséges” összetevőkből áll össze. Tudom: természetesen minden gyártó a hatóságilag engedélyezett elviekben veszélytelen adalékanyagokat alkalmazza, de ez nem jelenti azt, hogy ezek rendszeres nagy mennyiségű fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. Gondoljunk csak az egyre több embert érintő allergiás megbetegedésekre.

Miért is kellenek az adalékanyagok?
A válasz az ipari méretű élelmiszergyártásban keresendő. Jó minőségben, minél eltarthatóbb formában, nagy mennyiségben, és minél olcsóbban kell előállítani a termékeket. És mindez csak úgy lehetséges, ha a gyártó az adalékanyagok óriási tárházát alkalmazza. Az élelmiszer adalék-anyagokkal javítják az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait, növelik az eltarthatóságukat, megőrzik a tápértéküket, megkönnyítik a feldolgozásukat.

Az adalékanyagok csoportosítása:

1.     TERMÉSZETES ÉS MESTERSÉGES SZÍNEZÉKEK
Természetes színezékek: elsősorban növényekből vonják ki és az eredeti növény színét átalakítás nélkül használják fel.  Az egészségre elvileg nem ártalmasak, egyeseknek pozitív - például trombózis gátló, daganatmegelőző - hatása is van.
  • E100 kurkumin (mártásokat, leves porokat és mustárokat színeznek vele)
  •  E101 riboflavin
  •  E120 kármin
  •  E140 klorofillok
  • E160 karotinok
  • E161 lutein
  • E162 betanin
  •  E163 antociánok
  • E160b anatto – allergiás reakciót okozhat (sajtok, jégkrémek színezésére)
  •   E160c kapszaicin- allergiás reakciót okozhat

Természetes eredetű színezékek: Növényi és állati eredetű alapanyagokból állítják elő őket, de eredeti formájukat átalakítják. Ebből a csoportból a legismertebb:
  • fekete, növényi (aktív) szén (E 153)
  • barna karamell (E 150).

Színező élelmiszerek: azon  élelmi anyagok, amelyeket színező hatásuk miatt kevernek más élelmi anyagokhoz. A színező élelmi anyagok főleg zöldségekből és gyümölcsökből készülnek (például paprika, paraj). Színanyaguk mellett bekerül az élelmiszerekbe a színezékek eredeti vitamin-, ásványi anyag- és szénhidráttartalmának nagy része is, amelyek növelik az élelmi anyag tápanyagtartalmát. Íz- és illatanyaguk sok esetben korlátozza felhasználásukat.

Mesterséges színezékek : Szintetikus úton előállított, az élelmiszerektől eltérő szerkezetű anyagok. Stabilak, ízetlenek és szagtalanok. Szállításuk, tárolásuk egyszerű és jelentősen olcsóbbak a többi színezőanyagnál. Színező-képességük változatos és az élelmiszeripari feldolgozáskor ellenállnak a technológiai folyamatoknak. Az engedélyezett mesterséges színezékek, ha az előírt szabályokat és mennyiséget is betartják, akkor az egészséges emberek szervezetére nem károsak, adagolásuk viszont odafigyelést igényel. Sajnos,  az arra érzékenyeknél gyakran allergiás reakciót váltanak ki. Hazánkban engedélyezett mesterséges színezékek:
·        E 129 Allura Vörös AC (vörös)     
·        E 123 Amarant (vörös)
·        E 122 Azorubin (vörös)        
·        E 155 Barna HT (barna)       
·        E 151 Brillantfekete BN (fekete)
·        E 133 Brillantkék FCF (kék)
·        E 127 Eritrozin (vörös)
·        E 132 Indigókármin (kék)     
·        E 104 Kinolinsárga (sárga)   
·        E 110 Narancssárga S (narancs)     
·        E 124 Neukokcin (piros)       
·        E 131 Patentkék V (kék)       
·        E 102 Tartrazin (sárga)
·         E 128 Vörös 2G (vörös)      
·        E 142 Zöld S (zöld)      
·        E 154 Barna FK (barna)
Folytatjuk...
A következő részben: ANTIOXIDÁNSOK 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése