1.rész: TERMÉSZETES ÉS
MESTERSÉGES SZÍNEZÉKEK
Azt hiszem, amikor
eldöntöttem, hogy írok egy cikket az élelmiszerek címkéin lassan kisregény
terjedelmet elérő E- számokról – nem gondoltam milyen óriási ismeretanyag áll
majd a rendelkezésemre, és mennyire megosztja a szakembereket és a laikusokat
egyaránt ez a téma. Nem telhet el úgy nap, hogy átlagember ne találkozna velük
„gyomorügyileg”. Már a reggelink is hemzseg tőlük: hiszen van a joghurtban, a
kenyérben és pékárukban, az azokra rákent margarinokban, a felvágottakban – nem
is sorolom tovább. Mintegy negyvenezer termék tolong a szupermarketek polcain
arra várva, hogy jó fogyasztóként válasszunk belőlük. A választás persze
rajtunk és az anyagi lehetőségeinken múlik: általában elmondható minél olcsóbb
egy termék, annál valószínűbb, hogy „, mesterien mesterséges” összetevőkből áll
össze. Tudom: természetesen minden gyártó a hatóságilag engedélyezett elviekben
veszélytelen adalékanyagokat alkalmazza, de ez nem jelenti azt, hogy ezek
rendszeres nagy mennyiségű fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.
Gondoljunk csak az egyre több embert érintő allergiás megbetegedésekre.
Miért is kellenek az
adalékanyagok?
A válasz az ipari
méretű élelmiszergyártásban keresendő. Jó minőségben, minél eltarthatóbb
formában, nagy mennyiségben, és minél olcsóbban kell előállítani a termékeket.
És mindez csak úgy lehetséges, ha a gyártó az adalékanyagok óriási tárházát alkalmazza.
Az élelmiszer adalék-anyagokkal javítják az élelmiszerek érzékszervi
tulajdonságait, növelik az eltarthatóságukat, megőrzik a tápértéküket,
megkönnyítik a feldolgozásukat.
Az adalékanyagok
csoportosítása:
1. TERMÉSZETES ÉS MESTERSÉGES
SZÍNEZÉKEK
Természetes színezékek: elsősorban
növényekből vonják ki és az eredeti növény színét átalakítás nélkül használják
fel. Az egészségre elvileg nem
ártalmasak, egyeseknek pozitív - például trombózis gátló, daganatmegelőző -
hatása is van.
- E100 kurkumin (mártásokat, leves porokat és mustárokat színeznek vele)
- E101 riboflavin
- E120 kármin
- E140 klorofillok
- E160 karotinok
- E161 lutein
- E162 betanin
- E163 antociánok
- E160b anatto – allergiás reakciót okozhat (sajtok, jégkrémek színezésére)
- E160c kapszaicin- allergiás reakciót okozhat
Természetes
eredetű színezékek: Növényi és állati eredetű
alapanyagokból állítják elő őket, de eredeti formájukat átalakítják. Ebből a
csoportból a legismertebb:
- fekete, növényi (aktív) szén (E 153)
- barna karamell (E 150).
Színező
élelmiszerek: azon
élelmi anyagok, amelyeket színező hatásuk miatt kevernek más élelmi
anyagokhoz. A színező élelmi anyagok főleg zöldségekből és gyümölcsökből
készülnek (például paprika, paraj). Színanyaguk mellett bekerül az
élelmiszerekbe a színezékek eredeti vitamin-, ásványi anyag- és
szénhidráttartalmának nagy része is, amelyek növelik az élelmi anyag
tápanyagtartalmát. Íz- és illatanyaguk sok esetben korlátozza
felhasználásukat.
Mesterséges színezékek :
Szintetikus úton előállított, az élelmiszerektől eltérő szerkezetű anyagok. Stabilak,
ízetlenek és szagtalanok. Szállításuk, tárolásuk egyszerű és jelentősen olcsóbbak
a többi színezőanyagnál. Színező-képességük változatos és az élelmiszeripari
feldolgozáskor ellenállnak a technológiai folyamatoknak. Az engedélyezett
mesterséges színezékek, ha az előírt szabályokat és mennyiséget is betartják,
akkor az egészséges emberek szervezetére nem károsak, adagolásuk viszont
odafigyelést igényel. Sajnos, az
arra érzékenyeknél gyakran allergiás reakciót váltanak ki. Hazánkban
engedélyezett mesterséges színezékek:
·
E 129 Allura Vörös AC (vörös)
·
E 123 Amarant (vörös)
·
E 122 Azorubin (vörös)
·
E 155 Barna HT (barna)
·
E 151 Brillantfekete BN (fekete)
·
E 133 Brillantkék FCF (kék)
·
E 127 Eritrozin (vörös)
·
E 132 Indigókármin (kék)
·
E 104 Kinolinsárga (sárga)
·
E 110 Narancssárga S (narancs)
·
E 124 Neukokcin (piros)
·
E 131 Patentkék V (kék)
·
E 102 Tartrazin (sárga)
·
E 128 Vörös 2G (vörös)
·
E 142 Zöld S (zöld)
·
E 154 Barna FK (barna)
Folytatjuk...
A következő részben: ANTIOXIDÁNSOK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése