2015/03/11

HETI ÍZPRÓBA: TITOKZATOS VANÍLIA


Vanilla planifolia, Vanilla fragrans – bárhogy is nevezzük ezt a vanília nemzetséghez tartozó mintegy 50 fajt – ugyanazt a különleges illatú, és aromájú fűszernövényt takarja, ami ma már nélkülözhetetlen valamennyi háztartásban.

Származás

A vanília Mexikóban, Hondurasban és Costa Ricában őshonos növény. Domingo és Jamaica szigetén még ma is vadon tenyészik. Már az aztékok is ismerték, és használták. A vanília a leggazdagabb növénycsalád a kosborfélék tagja (22000-re tehető az ismert fajok száma), amelyek talajlakó, vagy korhadéklakó növények. A vanília húsos, hosszúra fejlődő, talajban gyökerező kúszó szárú trópusi növény. Levelei vastagok, 15—20 cm hosszúak, szélességük 4—5 cm. Virágai csupán néhány 1 napon néhány órára nyílnak ki, megporzásukat kolibrik végzik. Termései háromszög keresztmetszetű toktermések, hosszuk 15—25 cm között változó. A vanília aromájának kialakulásához a tokterméseket fermentálni kell – ennek során rövid ideig felfőzik vagy vízgőzzel kezelik, azután hetekig mindennap szétterítve a napon hevítik, majd nyomban ezután gyapjútakarókba burkolják, "izzasztják". E fermentálás után a termések barnák, ráncosak és hajlékonyak lesznek.Kizárólag a 10. és 20. szélességi fok között nő, méghozzá hétszáz méternél alacsonyabb területeken, ahol az átlaghőmérséklet 21-31 fok között ingadozik. Érdekesség, hogy a vanília az egyetlen olyan orchidea féle, melynek ehető a gyümölcse. Főként a trópusi régiókban termesztik, leggyakoribb előfordulási helye Florida, Dél-Amerika, Óceánia és Afrika, míg a legértékesebb úgynevezett Bourbon vanília Madagaszkárról származik. Különleges ínyencség a Tahiti vanília is, amelynek meleg és finom illata enyhén szilvás aromájú.

Mihez használhatjuk?
  • Teában, csokoládéban, cukrászkészítményekben, krémekben, fagylaltokban, befőttekben ízesítőként
  •    gyógyszerészetben
  • kozmetikai iparban

Hogyan szerezhetjük be?
  • VANÍLIARÚD - Ez maga a toktermés. Ha az étel enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszába ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni.
  • VANÍLIA KIVONAT - Előállításához alkoholos folyadékban főzik a vanília rudakat. A főzés legvégén kell az ételhez adni. Sajnos az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad.
  • VANÍLIÁS CUKOR Legegyszerűbb előállítási módja, hogy vanília rudakat, vagy az elhasznált héjakat a cukorban hosszasan pihentetjük.
  • UTÁNZATOK - vanília aromából és/vagy szintetikusan előállított vaníliából készülnek, és ahogy a nevük is utal rá, csak olyanok, mintha vanília ízűek lennének

Egészségre gyakorolt hatása

A vaníliarúd nagy mennyiségben tartalmaz eugenolt, kaprilsavat, fenolokat, karbonilsavakat és észtereket, valamint laktonokat. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat: niacint, tiamint, pantoténsavat, riboflavint és B6-vitamint. Ezáltal segíti az anyagcserét, szabályozza az idegrendszer működését
  •  sok ásványi anyag található benne: kalcium, magnézium, kálium, mangán, vas, cink.
  •  antioxidánsai révén erőteljes rákellenes hatással bír
  •  szabályozza a vérkeringést
  • támogatja az izommunkát
  •  segít megelőzni a csontritkulást
  •  aromája idegnyugtató, lazító hatású
  • elűzi a depressziót, hangulatjavító
  •  enyhíti a szorongást
  • enyhíti a gyomorpanaszokat
  • intenzív ízénél fogva könnyen ízesíthetőek vele diétás termékek is – csökkentve ezzel a kalória bevitelt, ezáltal csökkentve az elhízás veszélyét (pl.: sovány joghurtok, túró ízesítése)

Teljesen ártalmatlan fűszer, ami biztonsággal használható – persze itt is akadhatnak ritka kivételek, akiknél allergiás reakciót válthat ki (fejfájást, bőrgyulladást és álmatlanságot).


RECEPTEK

VANÍLIÁS GYÜMÖLCSLEVES

Hozzávalók: 40 dkg körte, 40 dkg meggy,1 vanília rúd kikapart belseje, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, édesítőszer, szegfűszeg, só

A körtét meghámozzuk, felkockázzuk. Két liter vízben a meggyel és a szegfűszeggel együtt megfőzzük. A cukorból, tojássárgájából, tejszínből habarást készítünk.  Lassan, óvatosan hozzákeverjük a megfőtt gyümölcsökhöz. Beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, és átforraljuk.

VANÍLIÁS KOCKA

Tészta: 2 tojás, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, fél liter tej, 8 dkg kakaó, 50 dkg liszt, 1 sütőpor. Krém:1 vaníliaízű puding, 3 dl tej, vanília kivonat, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor

A tojást, a cukrot és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, és a tej felét, ismét jól kidolgozzuk. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszához keverjük, majd a maradék tejjel hígítjuk, és jól kidolgozzuk. Zsírozott, lisztezett közepes tepsibe öntjük, közepes lángon sütjük. Deszkára borítjuk, ha kihűlt, akkor kenjük meg a krémmel. A krémhez a pudingot felfőzzük a tejjel, a margarint habosra keverjük a porcukorral és vanília kivonattal, a pudingot teljesen kihűtjük, majd kanalanként a krémhez adagoljuk. A tésztán egyenletesen elkenjük a krémet, a tetejét kakaóval, vagy tortadarával díszítjük. Másnap szeleteljük.


HÁZI RAFFAELLO

Hozzávalók: 0,7 dl víz, 10 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 20 dkg tejpor, 0,5 teáskanál vanília kivonat, 2 dl tej, 1 csomag vaníliapuding, 40 dkg kókusz, 10 dkg mandula

A vízből, a cukorból, az olvasztott vajból és a vanília kivonatból szirupot főzünk és kihűtjük. A pudingot a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A langyos sziruphoz apránként hozzáadjuk a tejport. A langyos pudingot a kész masszához keverjük. A végén 20 dkg kókuszt keverünk az egészhez. A masszát minimum 2 órát hűtjük. Gombócot formálva mindegyik közepébe mandulát nyomunk és kókuszba hempergetjük.

PARFÉ

Hozzávalók:1 liter tej,6 tojássárgája, 30 dkg porcukor, fél rúd vanília, 30 dkg tejszínhab

A tejet a hosszában kettévágott vaníliával felforraljuk. A tojások sárgáját elkeverjük porcukorral, állandó keverés közben felöntjük a felforralt vaníliás tejjel, és kis lángon vagy gőz fölött főzzük, közben habverővel állandóan keverjük. A tűzről levéve tovább verjük. Ha kihűlt, összekeverjük a tejszínhabbal, és formába öntve tesszük a mélyhűtőbe. Néhány óra alatt keményre dermed. Tálaláskor cukrozott tejszínhabbal, ostyával, babapiskótával díszíthetjük.

DIABETIKUS FINOMSÁG

Hozzávalók: 50 dkg sovány túró, 6 dl 1.5% tej, 4 tojássárgája, ízlés szerint rum, folyékony édesítőszer, vanília kivonat
A hozzávalókat jól keverjük össze – lehűtve tálaljuk- idénygyümölcsökkel díszítve.

JÓ ÉTVÁGYAT!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése