Vanilla planifolia,
Vanilla
fragrans – bárhogy is nevezzük ezt a vanília nemzetséghez tartozó mintegy 50
fajt – ugyanazt a különleges illatú, és aromájú fűszernövényt takarja, ami ma
már nélkülözhetetlen valamennyi háztartásban.
Származás
A vanília Mexikóban,
Hondurasban és Costa Ricában őshonos növény. Domingo és Jamaica szigetén még ma
is vadon tenyészik. Már az aztékok is ismerték, és használták. A vanília a
leggazdagabb növénycsalád a kosborfélék tagja (22000-re tehető az ismert fajok
száma), amelyek talajlakó, vagy korhadéklakó növények. A vanília húsos,
hosszúra fejlődő, talajban gyökerező kúszó szárú trópusi növény. Levelei
vastagok, 15—20 cm hosszúak, szélességük 4—5 cm. Virágai csupán néhány 1 napon
néhány órára nyílnak ki, megporzásukat kolibrik végzik. Termései
háromszög keresztmetszetű toktermések, hosszuk 15—25 cm között változó. A
vanília aromájának kialakulásához a tokterméseket fermentálni kell – ennek
során rövid ideig felfőzik vagy vízgőzzel kezelik, azután hetekig mindennap
szétterítve a napon hevítik, majd nyomban ezután gyapjútakarókba burkolják,
"izzasztják". E fermentálás után a termések barnák, ráncosak és
hajlékonyak lesznek.Kizárólag a 10. és 20.
szélességi fok között nő, méghozzá hétszáz méternél alacsonyabb területeken,
ahol az átlaghőmérséklet 21-31 fok között ingadozik. Érdekesség, hogy a vanília
az egyetlen olyan orchidea féle, melynek ehető a gyümölcse. Főként a trópusi
régiókban termesztik, leggyakoribb előfordulási helye Florida, Dél-Amerika,
Óceánia és Afrika, míg a legértékesebb úgynevezett Bourbon vanília
Madagaszkárról származik. Különleges ínyencség a Tahiti vanília is, amelynek
meleg és finom illata enyhén szilvás aromájú.
Mihez
használhatjuk?
- Teában, csokoládéban, cukrászkészítményekben, krémekben, fagylaltokban, befőttekben ízesítőként
- gyógyszerészetben
- kozmetikai iparban
Hogyan
szerezhetjük be?
- VANÍLIARÚD - Ez maga a toktermés. Ha az étel enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszába ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni.
- VANÍLIA KIVONAT - Előállításához alkoholos folyadékban főzik a vanília rudakat. A főzés legvégén kell az ételhez adni. Sajnos az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad.
- VANÍLIÁS CUKOR Legegyszerűbb előállítási módja, hogy vanília rudakat, vagy az elhasznált héjakat a cukorban hosszasan pihentetjük.
- UTÁNZATOK - vanília aromából és/vagy szintetikusan előállított vaníliából készülnek, és ahogy a nevük is utal rá, csak olyanok, mintha vanília ízűek lennének
Egészségre
gyakorolt hatása
A vaníliarúd nagy
mennyiségben tartalmaz eugenolt, kaprilsavat, fenolokat, karbonilsavakat és
észtereket, valamint laktonokat. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat:
niacint, tiamint, pantoténsavat, riboflavint és B6-vitamint. Ezáltal segíti az
anyagcserét, szabályozza az idegrendszer működését
- sok ásványi anyag található benne: kalcium, magnézium, kálium, mangán, vas, cink.
- antioxidánsai révén erőteljes rákellenes hatással bír
- szabályozza a vérkeringést
- támogatja az izommunkát
- segít megelőzni a csontritkulást
- aromája idegnyugtató, lazító hatású
- elűzi a depressziót, hangulatjavító
- enyhíti a szorongást
- enyhíti a gyomorpanaszokat
- intenzív ízénél fogva könnyen ízesíthetőek vele diétás termékek is – csökkentve ezzel a kalória bevitelt, ezáltal csökkentve az elhízás veszélyét (pl.: sovány joghurtok, túró ízesítése)
Teljesen ártalmatlan
fűszer, ami biztonsággal használható – persze itt is akadhatnak ritka
kivételek, akiknél allergiás reakciót válthat ki (fejfájást, bőrgyulladást és
álmatlanságot).
RECEPTEK
VANÍLIÁS
GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 40 dkg
körte, 40 dkg meggy,1 vanília rúd kikapart belseje, 2 tojássárgája, 2 dl
tejszín, 2 evőkanál liszt, édesítőszer, szegfűszeg, só
A körtét meghámozzuk,
felkockázzuk. Két liter vízben a meggyel és a szegfűszeggel együtt megfőzzük. A
cukorból, tojássárgájából, tejszínből habarást készítünk. Lassan, óvatosan hozzákeverjük a megfőtt
gyümölcsökhöz. Beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, és átforraljuk.
VANÍLIÁS
KOCKA
Tészta: 2 tojás, 25 dkg
cukor, 10 dkg vaj, fél liter tej, 8 dkg kakaó, 50 dkg liszt, 1 sütőpor. Krém:1
vaníliaízű puding, 3 dl tej, vanília kivonat, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor
A tojást, a cukrot és a
vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, és a tej felét, ismét jól
kidolgozzuk. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a masszához keverjük, majd a
maradék tejjel hígítjuk, és jól kidolgozzuk. Zsírozott, lisztezett közepes
tepsibe öntjük, közepes lángon sütjük. Deszkára borítjuk, ha kihűlt, akkor
kenjük meg a krémmel. A krémhez a pudingot felfőzzük a tejjel, a margarint
habosra keverjük a porcukorral és vanília kivonattal, a pudingot teljesen
kihűtjük, majd kanalanként a krémhez adagoljuk. A tésztán egyenletesen elkenjük
a krémet, a tetejét kakaóval, vagy tortadarával díszítjük. Másnap szeleteljük.
HÁZI
RAFFAELLO
Hozzávalók: 0,7 dl víz,
10 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 20 dkg tejpor, 0,5 teáskanál vanília kivonat, 2
dl tej, 1 csomag vaníliapuding, 40 dkg kókusz, 10 dkg mandula
A vízből, a cukorból,
az olvasztott vajból és a vanília kivonatból szirupot főzünk és kihűtjük. A
pudingot a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A langyos sziruphoz apránként
hozzáadjuk a tejport. A langyos pudingot a kész masszához keverjük. A végén 20
dkg kókuszt keverünk az egészhez. A masszát minimum 2 órát hűtjük. Gombócot
formálva mindegyik közepébe mandulát nyomunk és kókuszba hempergetjük.
PARFÉ
Hozzávalók:1 liter tej,6 tojássárgája, 30 dkg porcukor,
fél rúd vanília, 30 dkg tejszínhab
A tejet a hosszában
kettévágott vaníliával felforraljuk. A tojások sárgáját elkeverjük porcukorral,
állandó keverés közben felöntjük a felforralt vaníliás tejjel, és kis lángon
vagy gőz fölött főzzük, közben habverővel állandóan keverjük. A tűzről levéve
tovább verjük. Ha kihűlt, összekeverjük a tejszínhabbal, és formába öntve
tesszük a mélyhűtőbe. Néhány óra alatt keményre dermed. Tálaláskor cukrozott
tejszínhabbal, ostyával, babapiskótával díszíthetjük.
DIABETIKUS
FINOMSÁG
Hozzávalók: 50 dkg
sovány túró, 6 dl 1.5% tej, 4 tojássárgája, ízlés szerint rum, folyékony
édesítőszer, vanília kivonat
A hozzávalókat jól keverjük
össze – lehűtve tálaljuk- idénygyümölcsökkel díszítve.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése