2015/04/03

HETI HÍRMORZSÁK 14.hét



A rákbetegségről szól a Békéscsabai Jókai Színház áprilisi ősbemutatója

    Békéscsaba, 2015. március 30., hétfő (MTI) - Saját élettörténetét, a rákkal folytatott évtizedes küzdelmét mondja el a Jászai-díjas Kara Tünde a Békéscsabai Jókai Színház új, Karkithemia című monodrámájában, amelynek ősbemutatóját április 13-án tartják.

    Kara Tünde az MTI-nek felidézte: 2001-ben tudta meg, hogy mirigyrákban szenved, 2011-ben nyilvánították legutóbb tünetmentessé. "Szerettem volna valamit visszaadni abból, amit a kórházban kaptam, ezért több civil segítő munkát elvállaltam, de sosem éreztem úgy, hogy eleget törlesztettem volna" - hangsúlyozta.
    Zelei Miklós író rábeszélésére vállalkozott arra, hogy saját betegségének történetét tollba mondja. Hároméves munkafolyamat vetet kezdetét 2011 nyarán, 120 oldalnyi felvett interjúból írt Zelei Miklós és Pethő Sándor 21 oldalas monodrámát.
    Mint a Jászai-díjas színésznő elmondta, terápia számára a darab, és ezt szeretné továbbadni másoknak is. "Talán át lehet segíteni valakit az első megdöbbenésen azzal, ha elmondjuk, nincs egyedül, más is átélte már ezt, és hogy túl lehet élni a végén." Hozzátette: szeretné, ha egyszer az Országos Onkológiai Intézetben is eljátszhatnák a darabot.
    Színésztechnikailag az motiválja, hogyan tudja fenntartani a nézők figyelmét mintegy másfél órán keresztül egy monodrámában. "Mélyvíz ez, egyedül vagyok a színpadon, ráadásul egy saját történettel" – fogalmazott Kara Tünde, aki egykori főiskolai csoporttársát, Tege Antalt kérte fel rendezőnek. "A munkafolyamat teljesen fordított. Nemcsak azért, mert a színész választotta a rendezőt, hanem azért is, mert én ebben a történetben túlságosan mélyen benne voltam. Kicsit el kellett tőle távolodnom, hogy színre tudjuk vinni. Ebben sokat segített Tóni” – fogalmazott.
    Tege Antal, a Békéscsabai Jókai Színház színész-rendezője elárulta: első olvasás után annyira megrendítette a darab, hogy néhány hónapig gondolkoznia kellett azon, elvállalja-e. Utána kihívásként fogta fel, hogy egy ennyire személyes történetet megrendezzen. A rák népbetegséggé vált, a színház pedig nem mehet el a társadalmi problémák mellett - mondta.
    Azt találta ki, hogy a szereplő ne mint Kara Tünde, hanem mint Thália papnője jelenjen meg a színen, aki vívja harcát a rák görög istennőjével, Karkithemiával. "Így már könnyebb színpadi műként felfogni" – fogalmazott a rendező.
    Tege Antal úgy döntött, kitágítja a monodráma kereteit: három színészkollégát "mint görög kart" beletett a darabba, ők mai dalokat, például a Vad Fruttik, az Amorf Ördögök, a Quimby vagy a 30Y ismert számait éneklik. Mint rámutatott, érdekelte, hogy egy dalnak egy ilyen műbe való beágyazása hogyan értelmezi át a dal szövegét. A kar tagjait Szente Éva és Galambos Hajnalka mellett Csomós Lajos alakítja, aki daganatos betegséggel diagnosztizált édesanyjának ajánlotta a darabot.
    A díszletet Egyed Zoltán tervezte. Mint Tege Antal elmondta, mindent a kocka szimbólummal mintáztak meg, és minden átlátszó, "hogy a daganat ne tudjon elbújni".
    A Karkithemia összes meghirdetett előadására hetekkel a bemutató előtt elkelt minden jegy.

Húsvéti fesztivál Hollókőn


    Salgótarján, 2015. március 30., hétfő (MTI) - Gazdag folklórprogrammal, palóc gasztronómiával és népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel várják a vendégeket a Hollókői Húsvéti Fesztiválra szombattól hétfőig - tájékoztatta az MTI-t a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn.
    Kelecsényi Péter elmondta, hogy az UNESCO világörökségi listáján szereplő Hollókő az ófalu parasztházaival és köves utcájával szabadtéri múzeumra emlékeztet ugyan, de élő, működő falu, amelynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát.
    Idén még gazdagabb, színesebb a program és a látvány, mert a falu új látnivalókkal bővült a Próbáljon szerencsét Hollókőn! című pályázat keretében, így a vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat - tette hozzá.
    Az igazgató kiemelte: Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás, amelyhez a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak.
    A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi - mondta Kelecsényi Péter.
    Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc ízeiből, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.
    Szombaton délelőtt nyitják meg a fesztivált. A folyamatos gasztronómiai és hagyományőrző programok után délután lesz a nagyszombati szentmise, majd Herczku Ágnes és a Banda ad koncertet.
    Vasárnap és hétfőn párhuzamosan futnak a programok az ófaluban és a szabadtéri színpadon. A vasárnapot húsvéti szentmise és körmenet nyitja, majd táncházzal és örömzenével folytatódik a rendezvény. A vasárnapi és hétfői programok sorában fellép többek között a Nógrád Táncegyüttes, Ferenczi György és a Rackajam, a Fonó Zenekar, Szabó Balázs Bandája és a Kerekes Band.

Nyugdíjasokat keresnek alkalmi juhásznak Bakonykútra

    Bakonykút, 2015. március 31., kedd (MTI) - Segítőkész nyugdíjasokat toboroz karitatív munkára alkalmi juhásznak az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. őszre, a társaság bakonykúti telepének legelőjére.

    A nyolc önkéntesre azért van szükség mert a megváltozott munkaképességű, főként fiatalokat foglalkoztató társaság mezőgazdasági egységében időszakonként több munkásra van szükség - mondta Kreszán Valéria telepvezető az MTI-nek.
    Ilyen például a birkák augusztus végétől kezdődő ellési időszaka, amikor a telep állandó juhászait főként ezek a teendők kötik le. Őket kell majd kisegíteni az 500 birkát számláló nyáj felügyeletében.
    Az alkalmi juhászoknak szállást és napi étkezést kínál a társaság, szeptembertől október végéig hetente váltják majd egymást. A juhok puszta őrzése nem igényel különös szakértelmet, figyelemmel, az állatok szeretetével akár a városi létben szocializálódott aktív nyugdíjas is megfelelően elláthatja a feladatot - tette hozzá.
    A bakonykúti mezőgazdasági telep nyolc megváltozott munkaképességű állattartójának ezekben a napokban főként az idén született, 22 kilónyira gyarapodott bárányok húsvéti exportja előkészítése ad elfoglaltságot - ismertette a telep vezetője. A herendi átvevőhelyre szállítják a 160 állatot, ahol az olasz megrendelő veszi át a bárányokat. A nyár végén esedékes, évi második szaporulat szintén főként olasz megrendelésre, a karácsonyi szezonra válik majd exportképessé.
    A várhatóan az idén hozzávetőleg 8 millió forint termelési értéket előállító bakonykúti mezőgazdasági telep bevétele a több mint 600 szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő embernek otthont, kereseti lehetőséget - gyertyaöntés, kosárfonás, kertészkedés - nyújtó, csömöri központú Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. költségvetéséhez járul hozzá. A szerény anyagi hátterű társaság az állami támogatás mellett pályázati forrásokból és adományokból tartja fenn magát, de sokan önkéntes munkájukkal is hozzájárulnak a talpon maradáshoz - hívta fel rá a figyelmet Kreszán Valéria.

Használt lakás vásárlásához és a meglévő bővítéséhez is jár júliustól a szocpol

    Budapest, 2015. március 31., kedd (MTI) - A legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye (korábbi nevén szocpol támogatás) - az erről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

    A lakásépítési támogatásról szóló, 2011-ben született kormányrendeletet módosító mostani jogszabály meghatározza azt is, hogy mi számít a lakás bővítésének. Ez pedig a lakás hasznos alapterületének egy szobával történő növelését jelenti, amely történhet hozzáépítéssel, de a tetőtér beépítésével is.     A bővítés további feltétele az, hogy a lakás eleve komfortos legyen, vagy pedig a bővítéssel azzá váljon, továbbá, hogy az, aki a vissza nem térítendő családok otthonteremtési kedvezményét igényli - és a további jogosultak, például a gyermekek is - a bővíteni kívánt lakásban éljenek.     A lakástámogatási rendeletet tavaly decemberben is módosította a kormány, ennek egyes szabályai idén július elsején léptek volna hatályba. E szabályok közül néhány helyébe új előírást tett a mostani rendelet. Így például vissza kell fizetni - kamatostól - a szocpol támogatást, ha a lakás nem éri el a vállalt energetikai osztályt. A meddő fiatal házaspároknak viszont csak a megelőlegezett szocpol támogatást kell visszafizetniük, a kamatokat nem.

Spar: nincs mérgező paprika az áruházlánc boltjaiban


    Budapest, 2015. március 31., kedd (MTI) - Nincs mérgező paprika a Spar áruházlánc üzleteiben, ellentétben a Greenpeace Magyarország állításával - reagált a Spar Magyarország Kft. a környezetvédő szervezet keddi bejelentésére MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A tájékoztatás tartalmazza az áruházlánc Greenpeace-nek címzett levelét, ebben a Spar rögzíti: nem forgalmazza azt a zárt, műanyag tasakos, kétszer 225 grammos kiszerelésű terméket, ami a laborvizsgálati jegyzőkönyvben szerepel és a szervezet bizonyítékul csatolt a Spar-nak küldött levelében.
    Hozzátették: a Greenpeace által alkalmazott mintavételi eljárás nem volt minden tekintetben szabályos, mivel nem rögzítették a termék pontos nevét, tételazonosítóját, így a későbbi nyomon követés nem lehetséges, valamint ellenminta vételére sem került sor, így a vizsgálati eredmény utólag nem ellenőrizhető.
    A Greenpeace keddi budapesti demonstráción jelentette be, hogy március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vettek, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált.

Közúti ellenőrzések lesznek a húsvéti időszakban

 Budapest, 2015. március 31., kedd (MTI) - A rendőrség április 2. és 6. között közúti ellenőrzéseket tart, amelyeken nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ittas vagy bódult állapotban közlekedő, agresszív, szabályszegő gépjárművezetőket kiszűrje a forgalomból, és ellenőrizze a passzív biztonsági eszközök használatát - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata kedden a rendőrség honlapján.
    A cél a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben részt vevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása. Az ellenőrzés a gépjárművezetők mellett kiterjed a kerékpárosokra is - olvasható a police.hu oldalon.
    Közölték: a húsvéti ünnepek alatt, illetve azt megelőzően a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a gyorsforgalmi úthálózat, a főútvonalak forgalmának folyamatosságára, a forgalmi torlódások megelőzésére, valamint a határátkelőhelyeken a várakozási idő csökkentésére.

Adókötelezettség ingóságok interneten történő értékesítése után

Budapest, 2015. április 1., szerda (MTI) - Egyre népszerűbb az interneten keresztül bonyolított használtcikk-kereskedelem, mind többen adnak-vesznek ingóságokat - például használt gyerekruhákat, elektronikai eszközöket, háztartási kisgépeket - a világhálón, ennek azonban adóvonzata is lehet - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban ismerteti: ha a magánszemély ingóságait nem gazdasági tevékenység keretében értékesíti, akkor ebből származó jövedelmét az ingó átruházásból származó szabályok szerint kell megállapítania, és megfizetnie a 16 százalékos mértékű személyi jövedelemadót (szja). Nem kell ugyanakkor megfizetni az adóévben 200 ezer forintot meg nem haladó ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem után az adót. Ha az ebből származó bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot, nem keletkezik adóköteles jövedelem és szja-fizetési kötelezettség. Számla-, nyugtaadási és áfa-fizetési kötelezettség sem terheli. Ha a magánszemély az ingóságait nem egyéni vállalkozóként ugyan, de gazdasági tevékenység keretében értékesíti, akkor az ingó átruházásából származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint megállapított jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, 16 százalékos mértékű szja-t és 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetnie kell. Nem alkalmazhatja a 200 ezer forintos szabályt, ugyanakkor, ha az ingó értékesítésből származó bevétele az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme. A gazdasági tevékenység áfaalanyiságot eredményez, így a magánszemélynek adószámmal kell rendelkeznie, számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség terheli, és amennyiben nem választott alanyi adómentességet, akkor áfafizetési, bevallási kötelezettsége van.  Ha egyéni vállalkozó végez ingó értékesítési tevékenységet, akkor az ebből származó jövedelmét nem az ingó vagyontárgy átruházásának szabályai alapján kell kiszámítania, hanem az általa egyéni vállalkozóként választott adózási módra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítania, és ennek megfelelően kell teljesítenie az adókötelezettségeket. Az egyéni vállalkozó áfa-adóalanynak minősül és a tevékenysége keretében végzett ingó értékesítéshez kapcsolódóan számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség terheli, és amennyiben nem választott alanyi adómentességet, akkor áfafizetési, bevallási kötelezettsége van.
    A tájékoztatóból kiderül: ha például a magánszemély szükségleteinek kielégítése céljából ruhákat vásárol, majd a megunt, kinőtt ruhákat interneten keresztül értékesíti, akkor ez nem tekinthető gazdasági tevékenységnek, mert az ingóságok beszerzése nem továbbértékesítési, haszonszerzési céllal történt.
    Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy magánszemély a régi, feleslegessé vált könyveit értékesíti, vagy ha egy kismama a gyermekei feleslegessé vált, kinőtt ruháit adja el.
    Abban az esetben azonban, ha egy magánszemély kifejezetten abból a célból vásárol gyermekruhákat, hogy azokat utóbb rendszeresen – például az interneten közzétett hirdetések révén – értékesítse, akkor az így megszerzett jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek tekintendő.
    Amennyiben egy kismama értékesíti az interneten a gyermeke kinőtt ruháit, megunt játékait és az ebből, valamint az adóév során más ingó vagyontárgy értékesítéséből származó összes bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme. Nem kell jövedelmet megállapítani a bevételből akkor sem, ha a magánszemély gazdasági tevékenység keretében értékesít ruhákat, egyéb ingóságokat, és az így megszerzett bevétele nem haladja meg éves szinten a 600 ezer forintot.
    Másképp kell kezelni, ha a magánszemély a saját maga által előállított ingóságokat értékesíti, például könyvet ír, vagy festményeket, szobrokat, ékszereket készít, és azokat árusítja. Ezeknek a vagyontárgyaknak a létrehozására irányuló tevékenység önálló tevékenységnek minősül, így nem az ingó átruházásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, hanem az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani a magánszemély jövedelmét, és ennek megfelelően kell teljesíteni az adókötelezettségeket is - derül ki a tájékoztatóból.

Elfogadta a francia nemzetgyűlés a túl sovány modellek alkalmazását megtiltó javaslatot


Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2015. április 3., péntek (MTI) - Elfogadta pénteken a francia nemzetgyűlés azt a javaslatot, amely az anorexia elleni küzdelem érdekében megtiltja a túlságosan vékony modellek alkalmazását.

    Az új egészségügyi törvény részeként megszavazott passzust megelőzően csütörtökön a szélsőséges soványságra való buzdítás szabálysértését is megalkották a képviselők.
    A vita alatt álló törvénytervezethez benyújtott módosítás értelmében "a modelltevékenység gyakorlása tilos minden olyan személy számára, akinek alacsonyabb a testtömegindexe az (egészségügyi minisztérium által) meghatározott szintnél".
    Az ügynökségeknek orvosi jelentésekkel kell ezentúl igazolniuk, hogy modelljeik egészséges testtömegindexszel rendelkeznek. A törvény megsértéséért hat hónapig terjedő börtönbüntetés és 75 ezer eurós (22,8 millió forint) pénzbírság szabható ki.
    Az intézkedés révén Franciaország is csatlakozik azon országokhoz - Izrael, Spanyolország és Olaszország -, amelyek már korábban felléptek a veszélyesen sovány manökenek idealizálása ellen.
        Csütörtökön a képviselők elfogadták azt a passzust, amely azokat büntetik, akik a szélsőséges soványság elérésére buzdítanak, mégpedig mellékhatásokkal járó, hosszan tartó táplálkozási korlátozások népszerűsítésével, és ezzel életveszélynek tehetnek ki egy embert, vagy veszélyeztethetik az egészségét.
    Ez utóbbi intézkedés elsősorban az anorexiát támogató internetes oldalak beszüntetése érdekében született. A portálok működtetői egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 10 ezer eurós (3 millió forintos) pénzbírsággal sújthatók, amennyiben az egész törvénycsomagot jóváhagyja majd a parlament.  
    A nemzetgyűlési vita után a tervezetet a szenátusnak is jóvá kell majd hagynia.
    A francia egészségügyi minisztérium szerint az országban mintegy 40 ezren küzdenek anorexiával, az érintettek 90 százaléka nő.

A magyar mangalica-termékek felét Spanyolországban adják el

  
  Budapest, 2015. április 3., péntek (MTI) - A Magyarországon tenyésztett mangalica hízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét a prémiumpiacokra exportálják, a kivitel fele, mintegy 500 tonna Spanyolországban talál gazdára - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek.

    Tóth Péter annak kapcsán beszélt erről, hogy az egyesület tagjainak küldöttsége április 8. és 13. között Spanyolországban szakmai programon vesz részt. Ennek keretében rendezik április 9-én azt a konferenciát és árubemutatót Madridban, amelyen a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete bemutatkozik a spanyol szakmai közönségnek és találkozik az ibériai, az ibérico sertést - ez a spanyol megfelelője a mangalicának - tartók szövetségének képviselőivel.
    Az elnök kifejtette: a bemutatkozás azért fontos, mert az eseményen az alapanyag-előállító magyar mangalicatenyésztőkkel is megismerkedhetnek a spanyol feldolgozók. Spanyolországban ugyanis megjelentek olyan vélemények, hogy a magyar mangalica veszélyezteti a helyi tradicionális ibérico sertés piacát - mondta.
    Tóth Péter úgy vélte, az együttműködés mindkét ország számára hasznos lehet, például a zsírsertésekre vonatkozó speciális jogszabályok esetében, vagy a termékhamisítás elleni védelemben.
    Az elnök elmondta, hogy a szakmai programok között szerepelnek üzemlátogatások is, s a magyar mangalicatenyésztők meghívják spanyol kollégáikat az ősszel rendezendő magyar zsírsertés konferenciára.
    Tóth Péter közölte, Magyarországon mintegy 9500 mangalicakoca van, és 60 ezer hízó. A hízókból mintegy 40 ezret háznál vágnak le, 20 ezret pedig a vágóhidakon. Évente mintegy 30 ezer sonka, 15 ezer lapocka és 10 ezer karaj kerül Spanyolországba.
    A mangalicának Spanyolország mellett jelentős piaca még Japán, Szingapúr, Hongkong, valamint az Egyesült Államok, miközben a mangalica termékek kaphatók több nyugat-európai országban is. Ezekre a piacokra azonban összesen jut annyi termék, mint egyedül Spanyolországba.
    A mangalica ágazat éves árbevétele mintegy 12 milliárd forint - mondta az elnök.
    Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: az elmúlt években a magyar mangalicatermékek olyan prémium árukká váltak, amelyeket a világ egyre több országában keresnek. A küldöttséggel utazó helyettes államtitkár hozzátette: ezért döntött úgy a szaktárca, hogy évente mintegy 100 millió forinttal támogatja főként a magyar mangalicatenyésztők bel- és külföldi promóciós tevékenységét, valamint a termékek minőségfejlesztését.

Forgalomban lévő gyógyszerek hatékonyak lehetnek a szklerózis multiplex kezelésében

   
 London, 2015. április 1., szerda (MTI) - Az alkalmazott szívgyógyszerek és antidepresszánsok némelyike hatékonynak bizonyulhat a szklerózis multiplex kezelésében - vélik brit kutatók, akik nagyszabású klinikai vizsgálat keretében tesztelik a már forgalomban lévő készítményeket.

    A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, motoros és esetenként pszichiátriai problémákat okozva. Abetegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus), vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus).
    A jelenleg alkalmazott készítményekkel csupán a visszaesések gyakoriságát és súlyosságát tudják befolyásolni, de nem képesek megállítani a kórfolyamat progrediálását - olvasható a BBC hírei között.
    A University College London (UCL) és az Edinburghi Egyetem kutatói azonban úgy vélik, hogy a már forgalomban lévő antidepresszánsok, szívgyógyászati és neurológiai készítmények között akadhat olyan, amely hatékony lehet az SM esetében is, csak soha nem próbálták ki ezeket szklerózis multiplexes betegek részvételével végzett klinikai vizsgálatokban.
    A tervezett kutatásban több mint 400 beteg vesz részt, a vizsgálat során három hatóanyagot tesztelnek: a szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére szolgáló amiloridot, a depresszió terápiájaként elterjedt fluoxetint, valamint a motoros idegek megbetegedésénél alkalmazott riluzolt. A hatóanyagokat egy előzőleg végzett gyógyszerkutatás alapján választották ki, amely kimutatta e készítmények idegsejtvédő hatását.
    A University College London és az Edinburghi Egyetem kutatóinak reményei szerint a tesztelt készítményekkel lelassítható a betegség súlyosbodása. "Olcsó gyógyszerekről van szó, ráadásul ezeket a készítményeket más javallatok alapján betegek milliói szedik világszerte. Az aszpirin is eredetileg fájdalomcsillapítóként terjedt el, jelenleg pedig az agyi érkatasztrófa, a stroke megelőzésének és kezelésének egyik hatékony eszköze" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Jeremy Chataway, a UCL kutatója.
http://www.bbc.com/news/health-32136208

A videojátékok fejlesztik a kognitív képességeket a kutatók szerint


    Washington, 2015. április 2., csütörtök (MTI/AFP) – A videojátékok fejlesztik a kognitív és vizuális képességeket, de a hosszas játék magatartásbeli gondokat okozhat – derült ki két tanulmányból.

    A játék nemcsak a vizuális képességeket javítja, de ezek elsajátítását is – állapították meg az amerikai Brown egyetem kutatói, akiknek tanulmánya a PloS One tudományos folyóiratban aktuális számában jelent meg.
    "A nagy mennyiségű vizuális +edzés+ a játék által segítheti az agy konszolidációs mechanizmusainak tökéletesítését, egyebek között a fejlett vizuális képességek kialakulása terén" – vélik a kutatók.
    "Sokan még ma is időpocsékolásnak tekintik a videojátékokat, holott a kutatások kezdik feltárni a jótékony hatásukat" – jegyezte meg Aaron Berard, a tanulmány egyik szerzője.
    A tanulmány arra nem tér ki, hogy a videojátékokkal való játék javítja-e összességében a tanulási képességeket.
    A nagy-britanniai Oxfordi Egyetem egy másik kutatása szerint azok a gyermekek, akik naponta három óránál többet játszanak videojátékokat, hajlamosabbak a hiperaktivitásra, a verekedésre vagy az iskolai tanulmányok elhanyagolására.
    Ezek a magatartásbeli problémák a játékkal eltöltött időtől, nem pedig a játék típusától függenek – mutattak rá a tanulmány szerzői, akik nem találtak összefüggést az erőszakos játékok és a való életben tanúsított agresszív magaviselet, illetve a gyermek iskolai eredményeinek romlása között.
    Az oxfordi szakemberek úgy vélik, hogy napi egy óránál rövidebb játék pozitívan hathat a gyermek viselkedésére - olvasható a Psychology of Popular Media Culture című folyóiratban megjelent tanulmányban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése