2015/03/30

HETI ÍZPRÓBA: BAZSALIKOM



Bazsalikum, bazsalikusfű, buszujok, királyfű, német bors- népi elnevezései a fűszerek királynőjének, a bazsalikomnak, ennek az Európa déli részén szinte mindenhol felbukkanó növénynek. Itáliában, és Görögországban a helyi gasztronómia nélkülözhetetlen alapanyaga - tésztákhoz, salátákhoz, burgonyás, paradicsomos és babos ételekhez használják, a spagettihez pedig egyenesen elengedhetetlen. Dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Íze a szegfűszegéhez hasonló édeskés íz.

EGÉSZSÉGÜNKRE

Összetevői:
  • Vitaminjai: A, B1, B2, C
  • Ásványi anyagai: jód-, cink- és foszfor
  • Egyéb hasznos anyagai: allil-szulfidok, allicin, illóolajok, keserű anyagok, csersavak

ÖSSZETEVŐK
/100 GRAMM
Szénhidrátok
2.65 g
Fehérjék
3.15 g
Zsírok
0.64 g
Rostok
1.60 g
Folsav
68 mcg
Niacin
0,902 mg
Pantoténsav
0,209 mg
Piridoxin
0,155 mg
Riboflavin
0,076 mg
Tiamin
0,034 mg
A-vitamin
5275 IU
C-vitamin
18 mg
E-vitamin
0,80 mg
K-vitamin
414,8mcg
Nátrium
4 mg
Kálium
295 mg
Kálcium
Réz
177 mg
385 mg
Magnézium
64 mg
Mangán
1.15 mg
Cink
0.81 mg
Vas
3.17 mg



Hasznos összetevői révén kedvező hatást gyakorol szervezetünkre:
  • serkenti a gyomornedv termelését, bármilyen ételt könnyen emészthetővé tesz
  • szellemi frissítő, elűzi a nyugtalanságot és a szorongást
  • idegnyugtató, altató hatású
  • fertőtlenít
  • serkenti a vérkeringést
  • csökkenti a koleszterin-szintet 
  • kiváló antioxidáns tartalmaz béta-karotént, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.
  • sok vasat tartalmaz – szerepe van a vérképzésben
  • gátolja a véralvadást
  •   javítja az étvágyat
  • szél- és vizelethajtó
  • csillapítja a köhögést
  • külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott;

Felhasználása: 
sokoldalú.frissen, vagy szárított-őrölt formában levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére

RECEPTEK

BAZSALIKOMOS PESTO

Hozzávalók:100 gramm hámozott mandula, 10 gerezd fokhagyma, 4-5 dús szál bazsalikom, 2 dl extra szűz olívaolaj, só, bors, 10 dkg parmezán sajt

Serpenyőben, szárazon világosra pirítjuk a mandulát, vigyázva nehogy túlpiruljon. Hagyjuk kihűlni. A fokhagymát, a száráról lecsipkedett bazsalikomot az aprítógépbe szórjuk a mandulával és az olajjal finom péppé aprítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül beleforgatjuk a frissen reszelt parmezán sajtot.


SAJTOS-BAZSALIKOMOS SALÁTA

Hozzávalók:12 db paradicsom, 40 dkg krémes lágy sajt, olívaolaj, só, bors, citromlé, sok bazsalikom

Az olíva olajat 1 citrom levével és borssal összekeverjük. Ezt követően egy tálba tesszük a felszelt paradicsomot, meglocsoljuk az öntettel, rászórjuk a bazsalikomot. A tetejére szórjuk a sajtot, amit szintén meg kell locsolni az öntettel, és erre is újból bazsalikomot teszünk.

EGYSZERŰ OLASZ PENNE

Hozzávalók:20 dkg bacon szalonna, oliva olaj,6 gerezd fokhagyma,1 csokor bazsalikom,3 dl tejszín, fehérbors,50 dkg penne tészta, só, sajt

A kockára vágott bacont evőkanálnyi olívaolajon kisütünk, és 6 gerezd tört fokhagymát adunk hozzá. Egy csokor bazsalikom leveleit apróra vágjuk, és a szalonnához adva a tejszínnel felöntjük. Fehér borssal megszórjuk, és 2-3 percig forraljuk. Az 50 dkg tésztát sóval, evőkanálnyi olajjal ízesített vízben kifőzünk, leszűrjük, és a bazsalikomos mártásba forgatva, reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

BAZSALIKOMOS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál oliva olaj, 1 evőkanál szárított zöldség, só, bors, 1 evőkanálnyi szárított bazsalikom, 2 dl félédes fehérbor, 8 cikk fokhagyma.

A hagymát apróra vágjuk. Az olajban megpároljuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük. Megsózzuk, borsozzuk, rászórjuk a szárított zöldséget, a zúzott fokhagymát, felöntjük a borral és 5 perc alatt lefedve puhára pároljuk. Levesszük a fedőt, rászórjuk a bazsalikomot és újabb 5 percig sütjük. Spagettivel tálaljuk.


TÖLTÖTT PARADICSOM

Hozzávalók: 12 közepes paradicsom, 1 nagy csokor bazsalikom, 1 csokor snidling, 5 fokhagymagerezd, 2 evőkanál citromlé, 35 dkg ricotta sajt, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 kis csokor összevagdalt petrezselyem

A paradicsomok tetejéről egy kalapot levágunk, a belsejét kikanalazzuk. Üregükkel lefelé lecsepegtetjük, a kikanalazott belsejét szűrőben lecsepegtetjük. A bazsalikomot a snidlinggel, a fokhagymával és a citromlével összeturmixoljuk, majd a ricotta sajttal, a paradicsombelsővel összekeverjük, megsózzuk, borsozzuk. Beletöltjük a paradicsomokba, és morzsával megszórjuk. 15-20 percig sütjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése