Bazsalikum, bazsalikusfű,
buszujok, királyfű, német bors- népi elnevezései a fűszerek királynőjének, a
bazsalikomnak, ennek az Európa déli részén szinte mindenhol felbukkanó
növénynek. Itáliában, és Görögországban a helyi gasztronómia nélkülözhetetlen
alapanyaga - tésztákhoz, salátákhoz, burgonyás, paradicsomos és babos ételekhez
használják, a spagettihez pedig egyenesen elengedhetetlen. Dísz-, fűszer-, és
gyógynövény. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld,
virága pedig fehér színű. Íze a szegfűszegéhez hasonló édeskés íz.
EGÉSZSÉGÜNKRE
Összetevői:
- Vitaminjai: A, B1, B2, C
- Ásványi anyagai: jód-, cink- és foszfor
- Egyéb hasznos anyagai: allil-szulfidok, allicin, illóolajok, keserű anyagok, csersavak
ÖSSZETEVŐK
|
/100
GRAMM
|
Szénhidrátok
|
2.65 g
|
Fehérjék
|
3.15 g
|
Zsírok
|
0.64 g
|
Rostok
|
1.60 g
|
Folsav
|
68
mcg
|
Niacin
|
0,902
mg
|
Pantoténsav
|
0,209
mg
|
Piridoxin
|
0,155
mg
|
Riboflavin
|
0,076
mg
|
Tiamin
|
0,034
mg
|
A-vitamin
|
5275
IU
|
C-vitamin
|
18
mg
|
E-vitamin
|
0,80
mg
|
K-vitamin
|
414,8mcg
|
Nátrium
|
4 mg
|
Kálium
|
295 mg
|
Kálcium
Réz
|
177 mg
385 mg
|
Magnézium
|
64 mg
|
Mangán
|
1.15 mg
|
Cink
|
0.81 mg
|
Vas
|
3.17 mg
|
Hasznos összetevői
révén kedvező hatást gyakorol szervezetünkre:
- serkenti a gyomornedv termelését, bármilyen ételt könnyen emészthetővé tesz
- szellemi frissítő, elűzi a nyugtalanságot és a szorongást
- idegnyugtató, altató hatású
- fertőtlenít
- serkenti a vérkeringést
- csökkenti a koleszterin-szintet
- kiváló antioxidáns tartalmaz béta-karotént, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.
- sok vasat tartalmaz – szerepe van a vérképzésben
- gátolja a véralvadást
- javítja az étvágyat
- szél- és vizelethajtó
- csillapítja a köhögést
- külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott;
Felhasználása:
sokoldalú.frissen, vagy szárított-őrölt formában levesek,
főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek,
kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea
készítésére
RECEPTEK
BAZSALIKOMOS
PESTO
Hozzávalók:100 gramm
hámozott mandula, 10 gerezd fokhagyma, 4-5 dús szál bazsalikom, 2 dl extra szűz
olívaolaj, só, bors, 10 dkg parmezán sajt
Serpenyőben, szárazon
világosra pirítjuk a mandulát, vigyázva nehogy túlpiruljon. Hagyjuk kihűlni. A
fokhagymát, a száráról lecsipkedett bazsalikomot az aprítógépbe szórjuk a
mandulával és az olajjal finom péppé aprítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
végül beleforgatjuk a frissen reszelt parmezán sajtot.
SAJTOS-BAZSALIKOMOS
SALÁTA
Hozzávalók:12 db
paradicsom, 40 dkg krémes lágy sajt, olívaolaj, só, bors, citromlé, sok
bazsalikom
Az olíva olajat 1
citrom levével és borssal összekeverjük. Ezt követően egy tálba tesszük a
felszelt paradicsomot, meglocsoljuk az öntettel, rászórjuk a bazsalikomot. A
tetejére szórjuk a sajtot, amit szintén meg kell locsolni az öntettel, és erre
is újból bazsalikomot teszünk.
EGYSZERŰ
OLASZ PENNE
Hozzávalók:20 dkg bacon
szalonna, oliva olaj,6 gerezd fokhagyma,1 csokor bazsalikom,3 dl tejszín,
fehérbors,50 dkg penne tészta, só, sajt
A kockára vágott bacont
evőkanálnyi olívaolajon kisütünk, és 6 gerezd tört fokhagymát adunk hozzá. Egy
csokor bazsalikom leveleit apróra vágjuk, és a szalonnához adva a tejszínnel
felöntjük. Fehér borssal megszórjuk, és 2-3 percig forraljuk. Az 50 dkg tésztát
sóval, evőkanálnyi olajjal ízesített vízben kifőzünk, leszűrjük, és a
bazsalikomos mártásba forgatva, reszelt sajttal meghintve kínáljuk.
BAZSALIKOMOS
CSIRKEMELL
Hozzávalók: 50 dkg
csirkemell, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál oliva olaj, 1 evőkanál szárított
zöldség, só, bors, 1 evőkanálnyi szárított bazsalikom, 2 dl félédes fehérbor, 8
cikk fokhagyma.
A hagymát apróra
vágjuk. Az olajban megpároljuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük.
Megsózzuk, borsozzuk, rászórjuk a szárított zöldséget, a zúzott fokhagymát,
felöntjük a borral és 5 perc alatt lefedve puhára pároljuk. Levesszük a fedőt,
rászórjuk a bazsalikomot és újabb 5 percig sütjük. Spagettivel tálaljuk.
TÖLTÖTT
PARADICSOM
Hozzávalók: 12 közepes
paradicsom, 1 nagy csokor bazsalikom, 1 csokor snidling, 5 fokhagymagerezd, 2
evőkanál citromlé, 35 dkg ricotta sajt, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, 2
evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 kis csokor összevagdalt petrezselyem
A paradicsomok
tetejéről egy kalapot levágunk, a belsejét kikanalazzuk. Üregükkel lefelé
lecsepegtetjük, a kikanalazott belsejét szűrőben lecsepegtetjük. A bazsalikomot
a snidlinggel, a fokhagymával és a citromlével összeturmixoljuk, majd a ricotta
sajttal, a paradicsombelsővel összekeverjük, megsózzuk, borsozzuk. Beletöltjük
a paradicsomokba, és morzsával megszórjuk. 15-20 percig sütjük. Petrezselyemmel
megszórva tálaljuk
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése