2012/10/08

HETI ÍZPRÓBA : PADLIZSÁN


Padlizsán

Török-paradicsom, tojásgyümölcs,- ilyen néven is ismerhetjük ezt az érett állapotban fénylően lilás, hosszúkás, semleges ízű zöldségfélét, amely világszerte közkedvelt ételek alapanyaga. Gondoljunk csak a görög muszakára, a francia ratatoulle-re, vagy a grillezett zöldségekből álló escavilada-ra, vagy az egyre népszerűbb Romániában rendszeresen fogyasztott zakuszkára. A Kelet-Indiából származó padlizsán – ami a burgonyafélék családjába tartozó zöldség- akkor a legízletesebb, ha eléri az 5-8 cm átmérőt, kemény csillogó sima héjú, sötétlila, kocsánya élénkzöld. Ellenkező esetben az íze kesernyés, a húsa rágós és élvezhetetlen, és szolanin- tartalma miatt mérgező is lehet. Jelentősége magas antioxidáns, ásványi-anyag és rosttartalmában rejlik, ami alacsony kalóriatartalommal (17 kcal/100 gramm) párosulva a diétás- fogyókúrás- és cukorbeteg- étrend alappillérévé teszi. Vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak, keserű-anyagai pedig hatékony görcsoldó és izomlazító hatással vannak az emésztőszervekre. Csökkenti a koleszterin-szintet, és magas antioxidáns tartalma miatt szerepe van a rákkeltő szabadgyökök semlegesítésében. Sokféleképpen elkészíthető: előételnek, főételnek egyaránt -. natúron vagy különféle módon bundázva és zsiradékban kisütve. Kitűnő köretként is, de a padlizsán húsából változatos fűszerezett krémek, töltelékanyagok is varázsolhatóak. Egymagában és más zöldségnövényekkel társítva raguként egyaránt ízletes Jól illik hozzá a bazsalikom, a borsikafű (csombor), bors, oregánó, vöröshagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem.

EGYSZERŰ PALIZSÁNKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 4 tojás sárgája, egy nagy fej vöröshagyma,2 evőkanál liszt, só, zellerlevél, lestyán levél 
A hámozott padlizsánt forró vízben, puhára főzzük a hagymával és a fűszerekkel. Kissé lehűtve turmixba tesszük a tojással, a lisztel, a sóval és eldolgozzuk. Végül felforraljuk.
GYUVECS
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 1 nagy padlizsán, 3 nagyobb burgonya, 30 dkg zöldbab, 20 dkg konzerv fehér bab, 3 zöldpaprika, 5 paradicsom, 2 szál sárgarépa, 15 dkg rizs, 3 tojás, 3 dl joghurt, olaj, só, pirospaprika.
Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a felkockázott húst, és fehéredésig sütjük. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és zöldpaprikát, a felkarikázott sárgarépát és a széttördelt zöldbabot. Megsózzuk, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott paradicsomot, a kockára vágott burgonyát, a konzerv babot, a rizst és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Kis lángon, kevergetés nélkül megpároljuk. Végül leöntjük a tojással elkevert joghurttal, és addig főzzük, amíg a tojás megszilárdul.
PADLIZSÁNOS CSIRKERAGU
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke feldarabolva, 6 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb padlizsán, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 15 dkg füstölt szalonna, só, őrölt fekete bors.
A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta a megtisztított és apróra vágott fokhagymát. A megmosott és feldarabolt csirkehúst a fokhagymás szalonnazsíron jól átsütjük. 5 dl vizet aláöntve fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús megpuhult, kicsontozzuk, majd kis kockákra vágva visszatesszük a serpenyőbe. Hozzákeverjük a sütőben megsütött és összetört, sózott paradicsompürével elkevert padlizsánt, végül rászórjuk a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet.
PADLIZSÁNOS RAKOTT PULYKA
Hozzávalók: 50 dkg pulyka mell filé, 5 db paradicsom, 60 dkg padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, ketchup, só, őrölt bors,2 evőkanál olaj
A húst ledaráljuk, majd elkeverjük a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
PARADICSOMDZSEM
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 1 kg kristálycukor, 2 citrom héja és leve, 2 vaníliarúd, 1 dl rum.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és negyedekre vágjuk. Egy nagyobb lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília rudat. Jól összekeverjük, és kb. másfél órát lefedve állni hagyjuk. Ráöntjük a citromlevet,és mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére 1-1 kávéskanál rumot öntünk. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és 24 órára szárazgőzbe tesszük.
KLASSZIKUS PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók: 4 padlizsán- meghámozva, felkockázva, olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 nagyobb paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, só, oregánó, petrezselyemzöld,
Kevés olajban megpároljuk a felszelt vöröshagymát és a felkockázott padlizsánt. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, az összezúzott fokhagymát, kevés sót, oregánót, végül egy kis csokor felaprított petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük, majd pépesre turmixszoljuk. Pirítósra kenve fogyasztjuk.
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése