2015/04/17

EGÉSZSÉGPÉNTEK: KÉSZ,TŰZ, VIGYÁZZ - TAVASZ!!!


Szerintem már nem is kellene mondanom/leírnom: így tavasz elején annyira legyengültnek, elnehezültnek, fáradtnak, már-már depressziósnak érzi magát az ember, hogy képtelen maximálisan élvezni a szép időt. A sötét, hideg - négy fal rabságában eltöltött téli hónapok kilugozták belőlünk az erőt, a nehezebb zsíros, és vitaminszegény étrend pedig felőrölte szervezetünk vitamin és ásványi anyag készletét. Eljött hát az idő a VÁLTOZTATÁSRA – azaz testünk-lelkünk tavaszi megújító ápolására.  Lássuk, miképp is fogjunk hozzá!


1.     TÁPLÁLKOZZUNK EGÉSZSÉGESEN!

Az alábbi táblázat segít eligazodni bennünket abban, hogy milyen vitaminokra, milyen ásványi anyagokra – milyen mennyiségben van szükségünk, és ezt mivel fedezhetjük.

A LEGFONTOSABB VITAMINOK

vitamin neve
napi szükséglet
mivel fedezhető
A-vitamin
1 mg
10 dkg csirkemáj, 2 db tojás
D-vitamin
0,005-0,006 mg
20 dkg tonhal, 10 dkg Rama margarin

E-vitamin
12-15 mg
15 dkg gesztenye, 5 dkg dió

K-vitamin
70-80 mg
10 dkg savanyú káposzta, 10dkg
spenót

C-vitamin
minimum 100 mg
20-25 dkg zöldség, gyümölcs, citrusféle naponta
több alkalommal

B1-vitamin
1,2-1,4 mg
15 dkg búzacsíra, 15 dkg sovány
sertéshús

B6-vitamin
1,2-1,6 mg
25 dkg hús, hal, zöldségfélék

B2-vitamin
1,2-1,6 mg
25 dkg mogyoró


A LEGFONTOSABB ÁSVÁNYI ANYAGOK

ásványi anyag neve
napi szükséglet
mivel fedezhető
Magnézium
300-350 mg
10 dkg olajos mag, teljes kiőrlésű
gabona, tej, máj

Cink
9-10 mg
25 dkg csirkemáj, húsok, 5-6 dkg
szárazbab

Foszfor
700 mg
25 dkg olajos hal, 1 tojássárgája

Kálium
2000 mg
25- 30 dkg zöldség, gyümölcs naponta
2-3 alkalommal

Kalcium
1000 mg
20 dkg sajt, 25 dkg juhtúró, 10 dkg
mák

Vas
12-15 mg
25 dkg csirkemáj, húsok


2.     MOZGÁS!

Mozogjunk minél többet a friss levegőn! Legyen számunkra természetes a mindennapos mozgás: kocogás, kerékpározás, séta. Ez karban tartja a vérkeringést, fokozza az izmok teljesítőképességét, erősíti az immunrendszert, mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. Fizikai aktivitás közben javul a tápanyagok hasznosulása, gyorsabbak lesznek az anyagcsere folyamatok, javul az alvás minősége.

3.     NAPFÉNY!


Töltsünk minél több időt természetes napfényben, segítve ezzel szervezetünk zavartalan működését emellett a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin szintézisét is.

4.     FOLYADÉKBEVITEL!

Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot – szénsavmentes ásványvizek, natúr gyümölcs és zöldséglevek (hozzáadott cukor nélküliek), hideg-meleg levesek, turmix italok állnak rendelkezésünkre.

5.     PIHENÉS!

Figyeljünk arra, hogy eleget aludjunk. Kipihenten sokkal könnyebben legyűrhetőek az akadályok, nő a terhelhetőség.

6.     GYÓGYTEÁK!


Alkalmazzunk gyógynövényekből készült friss gyógyteákat: a citromfű, a levendula, a cickafarkfű – kiválóak a frontérzékenység ellen. A gyógyszertárakban már kaphatóak kifejezetten erre a célra összeállított cseppek, és kapszulák.

7.     KAPCSOLATOK, NEVETÉS

Töltsünk minél több időt barátaink, szeretteink társaságában- nincs jobb gyógyír egy kiadós nevetésnél.













1 megjegyzés:

  1. Sziasztok szépen összeszedett gondolatsor, talán csak egyetlen dolog hiányzik belőle, legalábbis nekem nagyon. A masszázs. Mindegy, hogy munkahelyen irodai székes masszázsról van szó, vagy otthon egy jó relaxmasszázsról szerintem nagyon fontos része lehet a mindennapokhoz. És, hogy ne csak a levegőbe beszéljek ajánlok számotokra valakit, akivel nekem nagyon jó tapasztalatom volt a munkahelyi orodai masszázs terén ez a Xantos Mobil masszázs , akik otthonra is hívhatók, de mi a munkahelyi székesmasszázs mellett döntöttünk a kollegáimmal: http://xmm.hu/irodai-masszazs/

    Üdözlettel, Kolumbán Kata

    VálaszTörlés