2018/03/19

2. rész A tojás részei, összetétele



A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav (olyan aminosav, amelyet a szervezet számára kívülről kell biztosítanunk) megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van.
  1. A tojásfehérje (albumin) - a tojás sárgáját körülvevő - részben kocsonyás, részben vízszerű, áttetsző csaknem színtelen, szagtalan, enyhén lúgos kémhatású - esszenciális aminosav tartalmának köszönhetően teljes biológiai értékű fehérje. Magas, 80-88% víztartalma mellett, 10-12% a fehérjét, és B - vitaminokat tartalmaz. Feladata, hogy védje a tojássárgáját az ütődésektől.
  2. Tojássárgája. A tyúktojás sárgája 3 cm átmérőjű. Térfogatának 50%-a víz, 16% fehérjét, 32% zsírt tartalmaz. Zsíranyagai főleg semleges zsírok, sztearin-, palmitin-, olein-, linolénsav, foszfortartalmú lipoidok (lecitin), koleszterin. A tojássárgája  a zsírban oldódó vitaminok A-, D-, E- vitamin, B vitaminok közül tiamin (B1), riboflavin (B2), nikotinsav (niacin B3 vitamin), pantoténsav (B5 vitamin), folsav (B9), kobalaminok (B12) gazdag forrása. Ásványi anyagok közül számottevő a foszfor, a vas, a réz, a cink és a magnézium mennyisége. Kiemelkedő kolin tartalma a központi idegrendszer érési folyamataiban, valamint az időskori memória vesztés megelőzéséhez szükséges elemi idegi folyamatban alapvető jelentőségű. Jelentős lutein és zeaxantin tartalma révén, az időskori vakság egyik fő okaként ismert makula degeneráció kockázatának megelőzésében játszhat szerepet.

A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, illetve az epehólyag ürülését stimulálja.

+1 recept



HAGYMÁS TOJÁS
Hozzávalók: 10 db főtt tojás, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, pirospaprika, őrölt gyömbér, olívaolaj.
A hagymát vágjuk nagyon apróra, majd tegyük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a főtt tojások sárgáit, keverjük össze, és adjunk hozzá annyi olajat, amennyit felvesz a massza. Keverjük bele az apróra vágott tojás fehérjét is és még annyi olajat, amennyit felvesz. Ízesítsük sóval, borssal, paprikával és a gyömbérrel. Legalább 8 órát pihentessük a hűtőben, hogy íz ízek összeérjenek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése