2018/03/14

TUDJ MEG MINDENT A TOJÁSRÓL 1.rész


Tojás – az egyik legfontosabb, és legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer. Most- így Húsvét előtt többszörösen is aktuális foglalkoznunk vele – tudj meg Te is minél többet róla!
A világ, és az elemek, az élet és a termékenység jelképe – a korai kereszténységben az újjászületés szimbóluma.
A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálék: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett forrása sokféle vitaminnak és élettanilag fontos ásványi anyagnak. Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Magas  biológiai értéke miatt, akár – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Más ételekhez képest kicsi a kalóriaértéke, a fogyókúrák kiváló alkotója - egy egész tojás energiatartalma 75 kcal.
Magyarországon leggyakrabban fogyasztott tojásfajta: a tyúktojás. Az átlagos méretű tojás súlya 50-63 gramm. A tojás súlyának 12%-át adja a tojáshéj, 58 %-át a fehérje, 30%-át a sárgája. A tojás héja fehér vagy barnás színű, attól függően milyen fajtájú tyúk tojta – ez a tojás minőségét nem befolyásolja. A tojás sárgájának színe a takarmányozás függvényében változik: a zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosasra, a kukorica pedig mély-sárgára színezi.

+1 recept


OLASZ SPENÓTOS TOJÁS
Hozzávalók: 4 db kemény tojás, 1 kg spenót, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió


A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és forró vízben 6 percig főzzük, lecsepegtetjük. A vajból, lisztből, tejből bechamel mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer forráspontig hevítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Az elkészített spenótot összevágjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és beterítjük a kivajazott tálba. A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és a spenót tetejére rakjuk. Befedjük a megmaradt mártással, megszórjuk a reszelt ementáli sajttal. Előmelegített sütőben aranysárgára pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése