Tojás – az egyik legfontosabb,
és legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer. Most- így Húsvét előtt
többszörösen is aktuális foglalkoznunk vele – tudj meg Te is minél többet róla!
A világ, és az elemek, az élet
és a termékenység jelképe – a korai kereszténységben az újjászületés
szimbóluma.
A tojás ősidők óta az egyik
legalapvetőbb és legértékesebb táplálék: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és
tökéletes zsírösszetétele mellett forrása sokféle vitaminnak és élettanilag
fontos ásványi anyagnak. Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Magas
biológiai értéke miatt, akár – egyedüli
ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal
kiegészítve. Más ételekhez képest kicsi a kalóriaértéke, a fogyókúrák kiváló
alkotója - egy egész tojás energiatartalma 75 kcal.
Magyarországon leggyakrabban
fogyasztott tojásfajta: a tyúktojás. Az átlagos méretű tojás súlya 50-63 gramm.
A tojás súlyának 12%-át adja a tojáshéj, 58 %-át a fehérje, 30%-át a sárgája. A
tojás héja fehér vagy barnás színű, attól függően milyen fajtájú tyúk tojta –
ez a tojás minőségét nem befolyásolja. A tojás sárgájának színe a takarmányozás
függvényében változik: a zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosasra, a
kukorica pedig mély-sárgára színezi.
+1
recept
OLASZ
SPENÓTOS TOJÁS
Hozzávalók: 4 db kemény tojás,
1 kg spenót, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt
ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és forró vízben 6 percig főzzük, lecsepegtetjük. A vajból, lisztből, tejből bechamel mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer forráspontig hevítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Az elkészített spenótot összevágjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és beterítjük a kivajazott tálba. A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és a spenót tetejére rakjuk. Befedjük a megmaradt mártással, megszórjuk a reszelt ementáli sajttal. Előmelegített sütőben aranysárgára pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése