Lassan- ha minden igaz- búcsút
inthetünk a télnek… Igaz február utolsó, és a március első napjai kemény
fagyokkal, havazással „örvendeztetnek” meg bennünket, de mindannyian tudjuk
(vagy legalábbis reméljük), hogy a rossz után fokozatosan enyhülni fog a zimankó
szorítása.
Tél végére szervezetünk vitamin-,
és ásványi anyag- raktárai igencsak megcsappannak, szükségessé válhat azok
következetes és tudatos feltöltése.
D-vitamin – „a sztárvitamin”
Egyre többet hallunk arról,
hogy az emberek 95%-a tél végére a hiányától szenved. Kutatások sokasága
igazolja, hogy amellett, hogy nélkülözhetetlen a csontrendszer egészségéhez (A D-vitamin (kalciferol) a kalcium és a
foszfor felszívódását és a csontokba való beépülését szabályozza) még
számos pozitív hatással van a szervezet működésére: több mint 800 gént
szabályoz, emellett hozzájárul az immunrendszer, valamint a pajzsmirigy
megfelelő működéséhez.
D-vitamin hiány veszélyei:
- D-vitamin hiányában (rosszul táplált és napfényhiányban élő) gyerekeknél az angolkórnak (rachitis) nevezett tünetcsoport alakul ki. Ennek során a csontok mésztartalma csökkenhet, aminek eredményeképpen a beteg csontjai megpuhulnak és a test súlya alatt elgörbülnek, elhajlanak. A rachitises gyermek fejlődésében visszamarad, kistermetű lesz.
- jelentősen növeli a halálozást
- növeli a vastagbél- és emlőrák, a szív- érrendszeri betegségek esélyét
- csökkenti a fogamzóképességet
- mivel a D-vitamin az immunrendszer működését is szabályozza, hiányában könnyebben alakulnak ki banális fertőzések, illetve megnő az autoimmun megbetegedések kialakulásának veszélye is
- növeli a depresszió kialakulásának veszélyét
- növeli az agyi érkatasztrófák, a szívizom infarktus, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyét
A D-vitamin (kalciferol) antirachitikus vitamin. Elővitaminja az ergoszterin- amely a bőrben tárolódik, és napozás közben az UV-B
sugárzás hatására alakul át D-vitaminná. Áprilistól októberig elég D-vitamin
képződik, ha a déli órákban napi kb. 20 percet süti a nap az arcot és a
fedetlen végtagokat. Fontos tudni, hogy a fényvédő krémek csökkentik ezt a
hatást – viszont nélkülözhetetlenek a bőrrák megelőzésében.
A D-vitamin minimális mennyiségben, az ételeinkben is jelen
van, de hiába eszünk változatosan, sok zöldséget és gyümölcsöt, ezzel sem lehet
elegendő mennyiséget biztosítani a szervezet számára. ( Erre jó példa a tojás, ami ugyan
D-vitaminban gazdag ételnek számít, de naponta kb. 30 -at kellene megennünk belőle
ahhoz, hogy a megfelelő D-vitamin szintet elérjük. Ez viszont rendkívül káros
lenne a tojás magas koleszterintartalma miatt.)
A legtöbb D-vitamint tartalmazó ételek: zsíros halak -
a vadlazac, tonhal, dobozos szardínia, angolna, hering, halmáj. Egyes gombafajták (pld. csiperkegomba),
számos tejtermék, máj, és a már fentebb említett tojássárgája.
Hipervitaminozis – ha a D-vitamin túl sok
Természetesen a D-vitamin túladagolása sem ajánlatos,
mert ennek következtében a csontok törékennyé válnak, magasabb lesz a vér
kalciumszintje, és idősebbekben meggyorsul az érfalak elmeszesedése és akár
vesekárosodás is kialakulhat.
Kiknek ajánlott a D-vitamin
pótlása?
- gyerekeknek legalább 1 éves korig;
- serdülőknek
- várandósoknak és szoptató édesanyáknak;
- krónikus csont-, vese- és májbetegség esetén
- emlő- és vastagbélrák esetén
- 65 év feletti személyeknek
- a téli időszak kezdetekor a változókorban, ill. után lévő nőknek
- mindazoknak, akik csontritkulás elleni kezelésben részesülnek
Honnan vásároljak D-vitamint?
Megbízható helyről – a mennyiséget
lehetőleg az orvosunkkal előre egyeztetve -
gyógyszertárból.
Mennyi az annyi?
Arról, hogy mennyit kell szedni
belőle, az alábbi táblázat segítséget nyújthat:
csecsemők
|
400-1000
NE
|
1-6 éves
gyermekek
|
600-1000
NE
|
6 év feletti
gyermekek
|
600-1000
NE
|
serdülők
|
800-1000
NE
|
felnőttek
|
1500-2000
NE
|
túlsúlyos
felnőttek
|
3000-4000
NE
|
terhes
nők
|
1500-2000
NE
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése