SAVANYÍTÁS ELŐTT |
Nem tudom, ki miképpen
van vele, de Én szeretem a savanyú káposztát. Akár nyersen- rendszeresen
csipegetve, - megelőzési céllal - akár sültek köreteként, akár a belőle készült
finom ételeket (képzeld csak magad elé a töltött káposztát, a toros káposztát,
a… - a nyálelválasztásod elindult ugye neked is?)
Egy biztos: nem
véletlenül szeretjük annyian. Ez az erjesztéssel tartósított „csodaszer”
megérdemli, hogy bővebben is foglalkozzunk vele.
Az
újkori szuperélelmiszer
...ÉS SAVANYÍTÁS UTÁN |
A káposzta
erjedésekor jótékony hatású, tejsavtermelő baktériumok szaporodnak el, ezek
gátolják a mikroorganizmusok elszaporodását és kedvező hatással vannak a
bélflórára. Ráadásul a savanyodás közben a káposzta megőrzi magas C-vitamin
tartalmát is (20
mg/100 gr). Az ízesítéséhez felhasznált fűszerek, -
mint a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag - szintén
gyógynövények, amelyek szintén pozitív hatással vannak az emésztőszervi- és a
légúti betegségekre.
A tejsavbaktériumok áldásos hatása
A káposzta
tejsav-tartalma már nyersen is vetekszik a joghurtéval, de a savanyítása során
még a benne található cukrokból is tejsav keletkezik. A tejsav egyrészt
megakadályozza a káposzta rothadását, - tartósít -, másrészt jótékonyan hat a
bélrendszerre. A keletkező tejsav-baktériumok főként a vastagbélben fejtik ki a
hatásukat – segítenek helyreállítani a bélflóra megbomlott egyensúlyát, ami
nagyon gyakori stressz-helyzetekben, fertőzések után, vagy antibiotikum szedés
után.
Rostot-
rosttal
A savanyú
káposzta rostokban is gazdag – ezek a megemészthetetlen rostok gondoskodnak
arról, hogy a bélrendszerben található káros anyagok kiürülhessenek.
A
savanyú káposztát legelőnyösebb nyersen fogyasztani, és a levét is meginni.
Leve enyhén hashajtó hatású, valamint gyorsíthatja a gyomor- és nyombélfekély
tüneteinek elmúlását, elősegíti az egészséges gyomornyálkahártya fenntartását.
Együnk minél többet
belőle, mert:
- olcsó, és mindenhol kapható téli vitamin (A-, C-, B-,) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium)
- erősíti az immunrendszert
- megelőzi a daganatos betegségek kialakulását (főként a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, az emlő, és a petefészek rosszindulatú megbetegedéseit)
- erjedése során olyan jótékony baktériumok keletkeznek, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, helyreállítja a megbomlott egyensúlyt
- kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében
- mustárolaj tartalma véd a fertőzésekkel szemben
- csekély a kalória tartalma (fogyókúrázók kedvenc alapanyaga lehet)
- magas a rosttartalma, hamar teltségérzetet okoz
- csökkenti a koleszterin szintet
- gyorsítja az anyagcserét
- vízhajtó, méregtelenítő
- csökkenti a reumás és a köszvényes tüneteket
- megelőzi a gyomorfekélyt
- gyógyítja a vérszegénységet
- kiváló antioxidáns
- gyulladáscsökkentő
- segíti a sebgyógyulást
- megszünteti az idegességet
- szabályozza a vércukrot
- segíti a máj működését
A savanyú káposzta jó főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, ízesíthetjük
salátaolajjal, kefirrel, egész borssal, hegyes zöldpaprikával, köménymaggal,
kaporral, babérlevéllel, esetleg korianderrel, sárgarépa-kockákkal és
birsalmával is.
Csak
óvatosan!
Bizonyos
emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, puffadásra hajlamos embereknek a
savanyított káposzta élelmi rost- és illóolaj-tartalma okozhat panaszokat. A
hagyományosan elkészített ételeknél, - például székelykáposzta, töltött
káposzta - előfordulhatnak kellemetlen tüneteket, amit legtöbbször nem is maga
a savanyú káposzta, hanem a hozzáadott zsiradék, a füstölt szalonna, füstölt
oldalas okoz.
RECEPTEK
SAVANYÚ
KÁPOSZTA-SALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg
savanyú káposzta, 15 dkg reszelt sajt, 5 dl kefir, olivaolaj, torma
A savanyú káposzta
levét lecsorgatjuk, beletesszük a tormát, az olajat, a kefirt, és jól
összekeverjük. Két-három órát pihentetjük, és tálalás előtt szórjuk rá a
reszelt sajtot.
KÁPOSZTÁS
GULYÁS
Hozzávalók: 1 kg
sertéscomb, 3 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál őrölt paprika, 5
gerezd fokhagyma, kömény, 1kg savanyú káposzta, 6 dkg rizs, tejföl
A vöröshagymát
felkockázzuk, és az olajban megpirítjuk. Rászórjuk a paprikát, a fokhagymát, a
felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig
megpuhult, beletesszük az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott
rizst, ízlés szerint megsózzuk. Az egészet fedő alatt puhára főzzük és tejföllel
bőven megöntözve tálaljuk.
KÁPOSZTÁS
CSIRKECOMB
Hozzávalók: 12
csirkecomb, 30 dkg füstölt tarja, 1 kg szálas savanyú káposzta, 4 babérlevél, 1
kisebb darab egész fahéj, 6 evőkanál olivaolaj,1 kg burgonya, 30 szem
mélyhűtött szilva kimagozva, só
A csirkecombokat
megmossuk, lecsöpögtetjük. A füstölt tarját felkockázzuk. A káposztát 0,5 liter
vízzel feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet, a fahéjat, a sót, a füstölt
húst, és lefödve 40 percig főzzük. A csirkecombokat sózzuk, és serpenyőben,
forró olajon mind két oldalukat elősütjük, majd beletesszük a káposztába, és
további 20 percig együtt pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A körethez
héjában megfőzzük a burgonyát, megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk.
A csirke sütéséből a serpenyőben visszamaradt olajon kicsit átpirítjuk. A főzés
végén a káposztára szórjuk a szilvákat, összerázzuk, és további 10 percig
pároljuk.
+1 TIPP
Készítsük
el rakott formában is: rétegezzünk tele egy hőálló edényt fűszeres, hirtelen
átsütött darált hússal, párolt rizzsel, káposztával, öntsük nyakon egy
tojássárgájával elkevert tejföllel, süssük aranybarnára a tetejét, és már
tálalhatunk is.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése