A cikk megjelent:
http://abroszravalo.reblog.hu/lehet-hogy-ketszer-csip-de-igazi-gyogyir
Van, aki még a gondolatától is
viszolyog, míg más napi rendszerességgel fogyasztja… Van, aki a legenyhébb
csípős íztől is pánikba esik, míg más a leges-legerősebbet keresi…
,,,és neki – a csípős ízt
kedvelőnek van igaza.
Ugyanis más számos vizsgálat
bebizonyította, hogy a paprika erősségét okozó vegyület – a kapszaicin –
számtalan módon segít egészségünk megőrzésében,. illetve egyes betegségek
leküzdésében.
Mi is az a kapszaicin?
Az a színtelen, szagtalan,
kristályos, vagy viaszos anyag, amit először 1876-ba izoláltak – egy fenolból
származtatható alkaloid, ami a paprika csípősségét okozza. Innen is
eredeztethető a neve, ugyanis a paprika botanikai megnevezése a „Capsicum”.
Ez a stabil vegyület vízben nem
oldódik (ezért nem ér semmit, ha a csípős paprika evése után vízzel szeretnénk
enyhíteni a szánkat égető csípő érzést), sem melegítésre, se fagyasztásra nem
bomlik. Lúgokban, alkoholban, és éterben oldódik.
Csípősnek azért érezzük, mert
ingerli a szájban lévő fájdalom-, és hő-érzékelő idegvégződéseket. Fokozza az
ízleléshez szükséges nyálképződést is.
Élettani hatásai:
- étvágycsökkentő,
- növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét,
- fokozza a kalória és zsírégetést
- fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (kapszaicines kenőcs, vagy tapasz enyhíti a hátfájást, gyógyítja az ízületi gyulladást)
- hatásos fejfájás, migrén ellen
- daganatellenes – csökkenti a gyomor-, és béldaganatok kialakulásának esélyét
- serkenti az emésztőnedvek termelődését (DE természetesen nem szabad túlzásba esni sem a fogyasztásával)
- a közhiedelemmel ellentétben nem káros a gyomorra, és a bélrendszerre – sőt segíti azok regenerálódását –mivel növeli a vérellátását
- a szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid- szinteket,
- képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős
- segíti a fogyókúrát, felgyorsítva az anyagcserét jobban égeti a szervezet a zsírokat
- enyhe vízhajtó hatással bír
- csökkenti a viszketésérzetet,
- fertőtlenítő hatása miatt nagyszerű segítség torokfájás, torokgyulladás esetén, megszünteti az orrdugulást
- izomfájdalmak esetén alkoholos kivonata segíthet
- méregtelenítő
- stimulálja az immunrendszert
- serkenti a húgysavkiválasztást
- enyhíti a náthát: köptető hatású anyagokat is tartalmaz. A gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Forró levesekben fűszerként használva fokozottan hat.
- csökkenti az ínygyulladást: szórjuk kevés csípőspaprika-port a fogkefére, és finoman mossunk fogat.
- Szabályozza a vérkeringést, erősíti a szívet, az artériákat és az idegeket, ha rendszeresen fogyasszuk.
- elűzi a fáradtságot és felfrissít. Javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást is.
- magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.
Mennyi kapszaicin van egy
paprikában?
Az egyes paprikafélék
csípősségének mértékét a Scoville-skála mutatja. Ennek alapján a világ
legerősebb paprikái Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia
délkeleti részén teremnek. A skálán a világszerte a legnagyobb népszerűségnek
örvendő erős paprika, a mexikói jalapeño csípőssége a 8000-es értéket is
elérheti, míg a Magyarországon termő erős paprikák értéke 2000 körül van. A
világ legcsípősebb paprikáinak értéke a skálán az 1 milliót is meghaladja.
A scoville-skála
A Scoville skála Wilbur Scoville-ről
kapta a nevét, aki 1912-ben alkotta meg ezt a skálát, amelynek segítségével a
paprika csípősségét a kapszaicin mérésével határozza meg. A Scoville egység
megmutatja, hogy hányszoros hígításban csíp még a paprika. A skála nullánál
kezdődik, a másik véglet úgy 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin
mértékegysége, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák
is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a
kaliforniai paprika.
Napjainkban már nem ezzel a
módszerrel mérik a paprika erősségét, hanem felváltotta egy modern nagynyomású
folyadék-kromatográfia, ami érthetőbben egy úgynevezett elválasztástechnika
elvén működik. A tiszta kapszaicin 15 000 000-16 000 000 Scoville egység, és az
édes étkezési paprika (fehérözön, kaliforniai) 0-500 Scoville egység. Az alábbi
listában felsorolunk néhány nagyon erős, és enyhébb csípősségű paprikát. A
sorrendet befolyásolhatják bizonyos tényezők pld.: időjárás, talaj, termesztési
feltételek, stb…
Ismertebb fajták scoville-értéke
Név Scoville-érték (SHU)
Nincs csípősség pl.:
zöldpaprika 0
Bell, a csemegepaprika 0-400
Pimiento, Pepperoncini (toszkán
bors, édes olasz bors ...) 100-500
Gyengébb csipős magyar paprikák 500-1000
Tabasco szósz 600-800
Poblaon paprika 1000-1500
Erősen csípős magyar paprikák
Rocotillo paprika 1500-2500
Tabasco 2500-5000
Jalapeno 2500-8000
viaszpaprika, Wax pepper, 5000-10 000
Tabasco szósz, Habanero 7000-8000
Serrano paprika 10 000-23 000
Cayenne-bors, Ají bors 30 000-50 000
Thai paprika, Malagueta
paprika, Chiltepin paprika 50
000-100 000
Jamaicai csípős paprika 100 000-200 000
Scotch Bonnet 100 000-350 000
Habanero Chile 100 000-350 000
Red Savina 350 000-577 000
Naga Jolokia 855 000-1 041 427
Dorset Naga 876 000-1 598 000
Tiszta kapsziacin 15 000 000-16 000 000
CSÍPŐS RECEPTEK
Sajtos-csípős
húsgombócok
Hozzávalók:1 kg darált sovány marhahús,
1 kg darált sovány sertéshús, 1 vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 5 tojás, fél
csokor friss petrezselyem, só, őrölt feketebors, késhegynyi őrölt chilipaprika,
1/2 dl olivaolaj, 15 dkg reszelt sajt
Egy nagy tálban összekeverjük a
húsokat, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a
felaprított petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, chilipaprikát. Készítsünk
belőle 20 nagyobb gombócot, amit lapítsunk ki, és helyezzük olivaolajjal megkent
tepsibe. Előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd szórjuk rá a reszelt
sajtot és süssük pirosra.
Csípős
zöldséges csirkemell
Hozzávalók:1 kg csirkemell, 4
fej vöröshagyma, 4 db színes paprika, 1/2 kg gomba, 20 dkg darabolt fejes káposzta,
60 dkg zöldségkeverék (répa, petrezselyem, zöldborsó), 3 evőkanál olivaolaj, 2
evőkanál szójaszósz, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, gyömbér, csípős paprika
A csirkemellet kockákra vágjuk
és 1,5 liter sós vízben feltesszük főni. Egy serpenyőbe beletesszük az olajat
és a nagy kockákra vágott zöldségeket. Rövid ideig sütjük, majd rátesszük a félig
főtt csirkemell kockákat. Együtt felforraljuk, közbe ízesítjük. Hosszúszemű
rizzsel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése