2018/09/16

LEHET, HOGY KÉTSZER CSÍP, DE IGAZI GYÓGYÍR…


A cikk megjelent:

http://abroszravalo.reblog.hu/lehet-hogy-ketszer-csip-de-igazi-gyogyir

Van, aki még a gondolatától is viszolyog, míg más napi rendszerességgel fogyasztja… Van, aki a legenyhébb csípős íztől is pánikba esik, míg más a leges-legerősebbet keresi…
,,,és neki – a csípős ízt kedvelőnek van igaza.
Ugyanis más számos vizsgálat bebizonyította, hogy a paprika erősségét okozó vegyület – a kapszaicin – számtalan módon segít egészségünk megőrzésében,. illetve egyes betegségek leküzdésében.

Mi is az a kapszaicin?

Az a színtelen, szagtalan, kristályos, vagy viaszos anyag, amit először 1876-ba izoláltak – egy fenolból származtatható alkaloid, ami a paprika csípősségét okozza. Innen is eredeztethető a neve, ugyanis a paprika botanikai megnevezése a „Capsicum”.
Ez a stabil vegyület vízben nem oldódik (ezért nem ér semmit, ha a csípős paprika evése után vízzel szeretnénk enyhíteni a szánkat égető csípő érzést), sem melegítésre, se fagyasztásra nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, és éterben oldódik.
Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom-, és hő-érzékelő idegvégződéseket. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is.

Élettani hatásai:
  • étvágycsökkentő,
  • növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét,
  • fokozza a kalória és zsírégetést
  • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (kapszaicines kenőcs, vagy tapasz enyhíti a hátfájást, gyógyítja az ízületi gyulladást)
  •  hatásos fejfájás, migrén ellen
  • daganatellenes – csökkenti a gyomor-, és béldaganatok kialakulásának esélyét
  • serkenti az emésztőnedvek termelődését (DE természetesen nem szabad túlzásba esni sem a fogyasztásával)
  •  a közhiedelemmel ellentétben nem káros a gyomorra, és a bélrendszerre – sőt segíti azok regenerálódását –mivel növeli a vérellátását
  •  a szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid- szinteket,
  • képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős
  • segíti a fogyókúrát, felgyorsítva az anyagcserét jobban égeti a szervezet a zsírokat
  • enyhe vízhajtó hatással bír
  •  csökkenti a viszketésérzetet,
  • fertőtlenítő hatása miatt nagyszerű segítség torokfájás, torokgyulladás esetén, megszünteti az orrdugulást
  • izomfájdalmak esetén alkoholos kivonata segíthet
  • méregtelenítő
  •   stimulálja az immunrendszert
  • serkenti a húgysavkiválasztást
  • enyhíti a náthát: köptető hatású anyagokat is tartalmaz. A gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Forró levesekben fűszerként használva fokozottan hat.
  • csökkenti az ínygyulladást: szórjuk kevés csípőspaprika-port a fogkefére, és finoman mossunk fogat.
  • Szabályozza a vérkeringést, erősíti a szívet, az artériákat és az idegeket, ha rendszeresen fogyasszuk.
  • elűzi  a fáradtságot és felfrissít. Javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást is.
  • magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.


Mennyi kapszaicin van egy paprikában?

Az egyes paprikafélék csípősségének mértékét a Scoville-skála mutatja. Ennek alapján a világ legerősebb paprikái Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia délkeleti részén teremnek. A skálán a világszerte a legnagyobb népszerűségnek örvendő erős paprika, a mexikói jalapeño csípőssége a 8000-es értéket is elérheti, míg a Magyarországon termő erős paprikák értéke 2000 körül van. A világ legcsípősebb paprikáinak értéke a skálán az 1 milliót is meghaladja.

A scoville-skála
A Scoville skála Wilbur Scoville-ről kapta a nevét, aki 1912-ben alkotta meg ezt a skálát, amelynek segítségével a paprika csípősségét a kapszaicin mérésével határozza meg. A Scoville egység megmutatja, hogy hányszoros hígításban csíp még a paprika. A skála nullánál kezdődik, a másik véglet úgy 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin mértékegysége, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a kaliforniai paprika.
Napjainkban már nem ezzel a módszerrel mérik a paprika erősségét, hanem felváltotta egy modern nagynyomású folyadék-kromatográfia, ami érthetőbben egy úgynevezett elválasztástechnika elvén működik. A tiszta kapszaicin 15 000 000-16 000 000 Scoville egység, és az édes étkezési paprika (fehérözön, kaliforniai) 0-500 Scoville egység. Az alábbi listában felsorolunk néhány nagyon erős, és enyhébb csípősségű paprikát. A sorrendet befolyásolhatják bizonyos tényezők pld.: időjárás, talaj, termesztési feltételek, stb…



Ismertebb fajták scoville-értéke
Név   Scoville-érték (SHU)
Nincs csípősség pl.: zöldpaprika   0
Bell, a csemegepaprika         0-400
Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors ...)         100-500
Gyengébb csipős magyar paprikák         500-1000
Tabasco szósz     600-800
Poblaon paprika 1000-1500
Erősen csípős magyar paprikák
Rocotillo paprika         1500-2500
Tabasco     2500-5000
Jalapeno    2500-8000
viaszpaprika, Wax pepper,   5000-10 000
Tabasco szósz, Habanero     7000-8000
Serrano paprika 10 000-23 000
Cayenne-bors, Ají bors         30 000-50 000
Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika         50 000-100 000
Jamaicai csípős paprika       100 000-200 000
Scotch Bonnet    100 000-350 000
Habanero Chile  100 000-350 000
Red Savina 350 000-577 000
Naga Jolokia       855 000-1 041 427
Dorset Naga       876 000-1 598 000
Tiszta kapsziacin 15 000 000-16 000 000

CSÍPŐS RECEPTEK

Sajtos-csípős húsgombócok


Hozzávalók:1 kg darált sovány marhahús, 1 kg darált sovány sertéshús, 1 vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 5 tojás, fél csokor friss petrezselyem, só, őrölt feketebors, késhegynyi őrölt chilipaprika, 1/2 dl olivaolaj, 15 dkg reszelt sajt
Egy nagy tálban összekeverjük a húsokat, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a felaprított petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, chilipaprikát. Készítsünk belőle 20 nagyobb gombócot, amit lapítsunk ki, és helyezzük olivaolajjal megkent tepsibe. Előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd szórjuk rá a reszelt sajtot és süssük pirosra.

Csípős zöldséges csirkemell

Hozzávalók:1 kg csirkemell, 4 fej vöröshagyma, 4 db színes paprika, 1/2 kg gomba, 20 dkg darabolt fejes káposzta, 60 dkg zöldségkeverék (répa, petrezselyem, zöldborsó), 3 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál szójaszósz, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, gyömbér, csípős paprika
A csirkemellet kockákra vágjuk és 1,5 liter sós vízben feltesszük főni. Egy serpenyőbe beletesszük az olajat és a nagy kockákra vágott zöldségeket. Rövid ideig sütjük, majd rátesszük a félig főtt csirkemell kockákat. Együtt felforraljuk, közbe ízesítjük. Hosszúszemű rizzsel tálaljuk.

 JÓ ÉTVÁGYAT!


 http://abroszravalo.reblog.hu/lehet-hogy-ketszer-csip-de-igazi-gyogyir

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése