2020/11/15

Tudtad: fogyással a cukorbetegség kockázata csökkenthető?

 



A cukorbetegség sokakat érintő civilizációs betegség. A legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy sok esetben csak akkor derül fény a jelenlétére, amikor már a kialakult szövődményei okoznak tüneteket. A hosszabb távon fennálló magas vércukorszint az összes szerv működését hátrányosan befolyásolja - szívet, ereket, idegeket, szemet, vesét  - a szövődmények is súlyosak lehetnek. 

Kialakulhat:

  • szív-, és érrendszeri szövődmények: magas vérnyomás, érelmeszesedés, stroke, szívinfarktus, 

  • idegkárosodás - az első tünetek az alsó végtagban jelentkeznek külső ingerek tompább érzékelése, bizsergés, hangyamászás vagy égő jellegű fájdalom formájában. De a károsodás más idegeken is kialakulhat. Az emésztést szabályozó idegek károsodása esetén pl. émelygés, hányás, hasmenés és székrekedés jelentkezhet

  • vesekárosodás- veseelégtelenség

  • szemkárosodás - látásromlás, vakság

  • bőr, és szájnyálkahártya betegségek

  • a lábon keletkező sérülések felülfertőződése - ami akár amputációhoz is vezethet


A cukorbetegség kockázata csökkenthető


Egy nagyszabású brit kutatás szerint  kisebb életmód változtatásokkal, - köztük két-három kilogrammnyi súlycsökkenéssel, és a fizikai aktivitás növelésével mintegy felére csökkenthető a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

 A nyolc éven át folyó Norfolki Cukorbetegség-megelőzési Tanulmány (NDPS) eredményeit a JAMA Internal Medicine című tudományos folyóiratban ismertették a kutatók, akik több mint 1100 prediabéteszes  embert vontak be kutatásba.  A prediabétesz (cukorbetegséget megelőző állapot) az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen. Tartós fennállása esetén 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, és veszélyessége abban rejlik, hogy már a prediabétesz alatt megnő a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázata.

 A kutatásban egyszerű életmódbeli változtatásokat vizsgáltak, amelyek segítették az embereket a csekély súlycsökkentésben, és a fizikai aktivitásuk növelésében. Fontos feltétel volt, hogy ezeknek  a változásoknak legalább két évig kellett tartaniuk, és az elért  súly csökkenést nem követhette súlygyarapodás.

Kimutatták, hogy már a  szerény súlycsökkentés és a fizikai aktivitás növelése is  felére csökkenti  a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése