PRÓBÁLD KI – MEGÉRI!
Valami különlegesre
vágysz? Szeretnél megtapasztalni más
nemzetek hagyományos ételeinek ízét? Akkor itt az alkalom, hogy Velem tarts, és
az ÉLETRECEPTEK heti rendszerességgel jelentkező cikksorozatában megismerkedj –
mivel is? Új alapanyagokkal, új eljárásokkal, új ízekkel! Utazz Velem
hétről-hétre, hisz tudod: színes a világ, kár lenne csak fekete-fehérben látni
mindent!
QUICHE
Mi
az a Quiche?
Quiche (ejtsd: kis) a
franciák pizzája, klasszikus francia étel, amely tulajdonképpen egy omlós
tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megrakott, tejszínes tojással összesütött
lepény.
Egy
kis történelem
A quiche a francia
konyha hagyományos étele, számtalan jó tulajdonsága miatt világszerte
közkedvelt. Előnye, hogy előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható,
kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható és szinte minden maradék
alapanyagból, gyorsan elkészíthető. Németországból terjedt el, ahol még
vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból
franciásodott quiche-re.
Az
a bizonyos tészta
A
tészta nem más, mint a klasszikus omlós-vajas tészta, amit gyorsan a hideg
hozzávalókból kell, hogy kidolgozzunk,
mert csak akkor lesz omlós a tészta. Az elősütéshez fedjük le a tésztát
sütőpapírral és tegyünk rá valamilyen nehezéket, így nem fog felpúposodni, és a
töltelék egyenletesen elosztható rajta. Elősütés után jöhet rá a feltét: a tejszínes-tojásos
szószba kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely – ez fogja összefogni a
további hozzávalókat, ami lehet: paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót gomba,
bármilyen idényzöldség. A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított
csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz
szalámit. A fűszerezés is egyénileg variálható: őrölt borssal, szerecsendióval,
fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.
PÓRÉHAGYMÁSAN
Alaptészta:4 evőkanál napraforgóolaj, 25 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz, 3 szál friss kakukkfű, 1 kiskanál fűszerpaprika,1 db tojás,0.5 kiskanál só
A
töltelékhez: 30 dkg póréhagyma, 2 dl tej, 1/2 paprika felkockázva, 2 evőkanál apróra vágott
snidling, 45 dkg héjában főtt burgonya, 6 dkg összevágott rucola,15 dkg reszelt
sajt, só, fekete bors, 2 db tojás, zsiradék a sütőformához
A
tésztához a lisztet, a fűszerpaprikát és a sót összekeverjük. A kakukkfüvet
leöblítjük és szárazra itatjuk, a leveleit leszedjük, és apróra vágjuk. Az
olajjal, a tojással és 1 evőkanál vízzel együtt a lisztkeverékhez adjuk. Az
egészet sima tésztává gyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 30
percig pihentetjük. Közben a töltelékhez a burgonyát meghámozzuk és
felkarikázzuk. A póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk. Keskeny szeletekre
vágjuk, és 0,5 dl vízben 5 perc alatt félpuhára pároljuk. Lecsepegtetjük róla a
vizet, és hűlni hagyjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát,
és rászórjuk a sajt egyharmadát. A burgonyát a póréhagymával, a snidlinggel, a
rucolával, a paprikakockákkal és a maradék sajttal váltakozva, rétegesen a
formába rakjuk. Felverjük a tojásokat a tejjel, a sóval, a borssal, és a
töltelékre öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.
TÚRÓS-SONKÁS
VÁLTOZAT
Alaptészta:
20 dkg liszt,15 dkg vaj, csipet só,1 tojássárgája
Töltelék:25
dkg túró,10 dkg juhtúró, 1 kempingsajt,15 dkg sonka, 2 tojás, újhagyma
Teendők:
tésztát a szokásos módon összeállítjuk, a tölteléket a tészta elősütése után ráöntjük,
készre sütjük.
BROKKOLIS
VÁLTOZAT
Hozzávalók:25
dkg liszt, csipetnyi só, 12,5 dkg vaj
A
töltelékhez 80 dkg brokkoli, 5 tojás , 2-2 dl tejszín és tej, 10 dkg reszelt
ementáli sajt , szerecsendió, őrölt bors, só
A
tésztához a lisztet a sóval és a kis darabokra vágott vajjal gyorsan
összedolgozzuk, hozzáadunk annyi hideg vizet, amennyit felvesz, majd golyót
formálunk belőle. Liszttel meghintjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A brokkolit
rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, majd hideg
vízzel leöblítjük. A tojásokat a tejszínnel és a tejjel habosra keverjük,
sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és hozzáadjuk a reszelt sajtot.
A tésztát kivajazott tortaformába simítjuk, a brokkoli rózsákkal megrakjuk,
ráöntjük a tojáskrémet, és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra
borítjuk, és melegen vagy langyosan kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése