NYOMELEMEK TERMÉSZETES FORRÁSAI |
Mindannyian vártuk már a jó időt – szinte ki vagyunk éhezve a napsütésre, a friss levegőre, a virágok illatára, a színes virágok látványára. A hosszú téli estéken mozgalmas terveket szövögettünk: kirándulásokról, piknikekről, kertészkedésről álmodoztunk, - most csak a kimerültségünk szab gátat terveink magvalósításának. A vitaminok fontosságáról, és a tavaszi fáradtság leküzdésének módszereiről már volt szó – TAVASZI FÁRADTÁG címmel -, de szót kell ejtenünk a nyomelemek szervezetünkre gyakorolt hatásairól is. A nyomelemek olyan szervetlen ásványi anyagok, amelyek nélkül a vitaminok sem lennének képesek kifejteni hatásukat, nem működnének megfelelően az anyagcsere folyamataink, és hiányukban olyan hiánybetegségek alakulnának ki, amelyek megnehezítenék mindennapjainkat. Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is!
LEGJELENTŐSEBB NYOMELEMEK
NEVE
|
HATÁSA
|
NAPI SZÜKSÉGLET
|
HIÁNYA
|
FORRÁSA
|
VAS
|
oxigén-, szén-dioxid, elektronszállítás, enzimek fontos alkotója
|
10-18 mg
|
vashiányos anémia
|
vörös húsok, belsőségek, máj, egyes töltött húsok, hurkák, hüvelyesek, bimbós kel, spenót, petrezselyem, friss csipkebogyó, ribiszke, mák, mogyoró, brokkoli
|
CINK
|
számos enzim és hormon alkotórésze, szükséges az A-vitamin aktiválásához, az immunrendszer normál működéséhez. részt vesz az inzulin tárolásának és felszabadulásának folyamataiban, és elengedhetetlen a hámtakaró épségéhez.
|
10-15 mg
|
hanyatlik az immunrendszer működése, gyakoribbakká válnak a gyulladások, növekedés-visszamaradás, elhúzódó sebgyógyulás
|
halak, húsok, csirke, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak.
|
JÓD
|
szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, szabályozza a növekedést, a szellemi fejlődést és a fehérjeszintézist.
|
150 mikro gramm
|
szellemi fejlődés elmaradása, golyva, pajzsmirigy alulműködés
|
tengeri halak, szardínia. kagylók, algák. húsok, tej tojás, Jódozott só, és jódozott sóval készült termékek.
|
SZELÉN
|
elősegíti az E-vitamin hasznosulását, részt vesz a sejtvédő folyamatokban, szerepet játszik az immunrendszer működésében. Óvja a szervezetet a sejtoxidációs folyamatoktól
|
0,1 mg
|
ellenálló képesség korai csökkenése
|
olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék (kukorica, búza, rizs), hüvelyesek szója és lencse hús, csirke, pulyka, tojás, hal (tonhal), tengeri állatok.
|
RÉZ
|
fehérjék alkotó része, szükséges eleme az enzimek energiatermelő folyamatainak, a vas felszívódásának, a kollagén szintézisnek, az immunrendszer és központi idegrendszer működésének.
|
15 mg
|
csontritkulás, gyenge immunrendszer, vérszegénység, ödéma
|
máj, vese, halak, dió, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, lencse, kakaó.
|
MANGÁN
|
Részt vesz a csontképződésben, sebgyógyulásban, antioxidáns biztosítja a normális izomreflexeket
|
4 mg
|
ataxia
|
avokádó, banán, sötétzöld leveles zöldségek (brokkoli, mángold, kelkáposzta, kelkáposzta, póréhagyma, római saláta, spenót), grapefruit, hüvelyesek, narancs, ananász, málna, teljes kiőrlésű gabonák (zab, rozs, árpa, tönköly), olajos magvak,mogyoró
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése