2013. április 12., péntek

EGÉSZSÉGPÉNTEK : NYOMELEMEK


NYOMELEMEK TERMÉSZETES FORRÁSAI


Mindannyian vártuk már a jó időt – szinte ki vagyunk éhezve a napsütésre, a friss levegőre, a virágok illatára, a színes virágok látványára. A hosszú téli estéken mozgalmas terveket szövögettünk: kirándulásokról, piknikekről, kertészkedésről álmodoztunk, - most csak a kimerültségünk szab gátat terveink magvalósításának. A vitaminok fontosságáról, és a tavaszi fáradtság leküzdésének módszereiről már volt szó – TAVASZI FÁRADTÁG címmel -, de szót kell ejtenünk a nyomelemek szervezetünkre gyakorolt hatásairól is. A nyomelemek olyan szervetlen ásványi anyagok, amelyek nélkül a vitaminok sem lennének képesek kifejteni hatásukat, nem működnének megfelelően az anyagcsere folyamataink, és hiányukban olyan hiánybetegségek alakulnának ki, amelyek megnehezítenék mindennapjainkat. Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is!

LEGJELENTŐSEBB NYOMELEMEK

NEVE
HATÁSA
NAPI SZÜKSÉGLET
HIÁNYA
FORRÁSA
VAS
oxigén-, szén-dioxid, elektronszállítás, enzimek fontos alkotója
10-18 mg
vashiányos anémia
vörös húsok, belsőségek, máj, egyes töltött húsok, hurkák, hüvelyesek, bimbós kel, spenót, petrezselyem, friss csipkebogyó, ribiszke, mák, mogyoró, brokkoli
CINK
számos enzim és hormon alkotórésze, szükséges az A-vitamin aktiválásához, az immunrendszer normál működéséhez. részt vesz az inzulin tárolásának és felszabadulásának folyamataiban, és elengedhetetlen a hámtakaró épségéhez.


10-15 mg
hanyatlik az immunrendszer működése, gyakoribbakká válnak a gyulladások, növekedés-visszamaradás, elhúzódó sebgyógyulás
halak, húsok, csirke, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak.

JÓD
 szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, szabályozza a növekedést, a szellemi fejlődést és a fehérjeszintézist.

150 mikro gramm
szellemi fejlődés elmaradása, golyva, pajzsmirigy alulműködés

tengeri halak, szardínia. kagylók, algák. húsok, tej tojás, Jódozott só, és jódozott sóval készült termékek.

SZELÉN
elősegíti az E-vitamin hasznosulását, részt vesz a sejtvédő folyamatokban, szerepet játszik az immunrendszer működésében. Óvja a szervezetet a sejtoxidációs folyamatoktól
0,1 mg
ellenálló képesség korai csökkenése
olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék (kukorica, búza, rizs), hüvelyesek szója és lencse hús, csirke, pulyka, tojás, hal (tonhal), tengeri állatok.

RÉZ
fehérjék alkotó része, szükséges eleme az enzimek energiatermelő folyamatainak, a vas felszívódásának, a kollagén szintézisnek, az immunrendszer és központi idegrendszer működésének.

15 mg
csontritkulás, gyenge immunrendszer, vérszegénység, ödéma

máj, vese, halak, dió, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, lencse, kakaó.

MANGÁN
Részt vesz a csontképződésben, sebgyógyulásban, antioxidáns biztosítja a normális izomreflexeket

4 mg
ataxia

avokádó, banán, sötétzöld leveles zöldségek (brokkoli, mángold, kelkáposzta, kelkáposzta, póréhagyma, római saláta, spenót), grapefruit, hüvelyesek, narancs, ananász, málna, teljes kiőrlésű gabonák (zab, rozs, árpa, tönköly), olajos magvak,mogyoró