2012/04/29

HETI ÍZPRÓBA : A SPÁRGA

Asparagus officinalis, csirág, nyúlárnyéka – avagy mit érdemes tudnunk a közönséges spárgáról? Elöljáróban talán annyit, hogy a vidékünkön oly ritkán használt növényt mindenkinek érdemes lenne kipróbálni, és kedvező élettani hatásainak az ismeretében minél többször fogyasztani belőle. S melyek ezek a tulajdonságok?- íz próbánkban ezeket vesszük most sorra. A csaknem négyezer éves kultúrnövény termesztését az egyiptomiak kezdték, de európai termesztése is több évszázadra nyúlik vissza. Évelő növény, amely ültetés után lassan nő – az első spárgasípokat csak mintegy 3 év után kezdik el szedni, és majd csak a negyedik év után hoz rendes termést, - rengeteg munkát igényelő növény, de 15-20 évig is képes teremni. Április végétől június közepéig ontja magából a fogyasztásra alkalmas zsenge megvastagodott hajtásokat. Színe alapján megkülönböztetünk fehér, lila és zöld spárgát. (lényegében ugyanarról a növényről van szó, a különbség csak annyi, hogy amíg a fehér spárga hajtásait földdel betakarják, addig a zöldet hagyják, hogy a fényben nőjön) Legjobb, ha a zöld változatát keressük – mert azt nem kell hámozni (általában a fehér spárga külső rétegei fásak, szálkásak). Az egyik legegészségesebb zöldség: alacsony a kalóriatartalma( 20 kcal/100 gramm),rendkívül magas a vitamin- tartalma A -, B 1- (11%), B2-(9%), B3-(7%), B6-(7%), pantoténsav (5%), C-(9%), E-vitamin, folsav (13%) található benne. Zsír és koleszterin alig mutatható ki, de ásványi anyagok közül sokfélét tartalmaz: kálciumot, foszfort, vasat, ónt, molibdént, szíliciumot, magnéziumot, cinket. Klorofill, karotin, aszparaginsav tartalma is jelentős. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, vagy gyógyítható:
  •   magas rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét– nem engedi felszívódni a bélrendszerből a koleszterint,és teltségérzetet okoz
  • vízhajtó hatása miatt hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítéséhez
  •  őrölt porát fogfájás csillapítására használták a népi gyógyászatban
  •  10 dkg-ja fedezi a napi folsav-szükségletünket (a folsavhiány az egyik leggyakoribb vitaminhiány, ami koncentrációs zavarokat, fáradékonyságot. korai őszülést, idegességet okoz)
  •  jótékonyan hat a hasnyálmirigy, a máj, a szív, a lép - működésére erősíti a nyálkahártyákat, fiatalítja a sejteket, rugalmassá teszi a bőrt és a kötőszöveteket
  • fokozza a vérképzést, erősíti az immunrendszer
  • javítja a reumás és köszvényes betegek állapotát
  • évszázadok óta közismert vesekő eltávolító hatása, de alkalmazható vesegyulladások kezelésében is
  • ideális fogyókúrás ételek elkészítéséhez, hiszen alacsony kalória bevitel mellett is létfontosságú összetevőket tartalmaz
  • lúgosító hatású, azaz helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát
  • legújabb kutatások szerint megelőzheti a daganatos betegségek kialakulását – erőteljes antioxidáns
Fogyasztható nyersen - turmixszolva más zöldségekkel (zellerrel, répával, de párolva, vagy főzve is (a hőhatás idejére vigyázni kell – mert minél magasabb hőfokon és minél tovább történik az elkészítése, annál több értékes vitamin és nyomelem mehet veszendőbe). Mindig friss, lédús, közepes vastagságú spárgát vásároljunk – s lehetőleg minél hamarabb készítsük el – levesnek, köretnek, egytálételnek egyaránt kiváló Mindig állítva főzzük – erre alkalmas egy magas oldalú fazék-, hogy a spárga zsenge csúcsa roppanós maradjon. Gyakran készítik besamell mártással, de tartár vagy hollandi mártással is kitűnő.

RECEPTEK
SPÁRGAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg spárga,10 dkg liszt,10 dkg vaj,4 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 1,5 liter zöldség alaplé, só, petrezselyemzöld, őrölt bors
A meghámozott spárgát vágjuk 3 centis darabokra. A vajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát,,dobjuk rá a spárgát,és a felaprított petrezselyemzöldet, hintsük meg a liszttel. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 perc főzés után (ha a spárga megpuhult) turmixszoljuk le. Végül öntsük hozzá a tejszint és főzzük készre. Tálalhatjuk cipóban, megszórhatjuk zsemlekockával, vagy pirított sonkadarabkákkal.

HALAS-MUSTÁROS SPÁRGA
Hozzávalók: 60 dkg halfilé, 4 evőkanál olivaolaj,1 evőkanál mustár,1/2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál víz, őrölt fekete bors, 1 kg párolt spárga, aprított petrezselyemzöld, és kapor
A halfilét sóval, borssal befűszerezzük, és olivaolajjal kikent tepsiben megsütjük. A spárgát megfőzzük. A mustárból a citromlével, vízzel, borssal öntetet készítünk. A sült halat a főtt spárgával tálaljuk úgy, hogy leöntjük a szósszal, és a felaprított kaporral és petrezselyemzölddel megszórva díszítjük.

SPÁRGÁS-CSIRKÉS RAGU
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 40 dkg csíkokra vágott csirkemell filé, 1 teáskanál curry por, 1 teáskanál reszelt gyömbér, fél liter húslé, citromlé, 5 dkg vaj, 40 dkg főtt burgonya, 1 kg főtt spárga
A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a csirkemell csíkokat, fűszerezzük a curryvel, gyömbérrel, felöntjük a húslével. Ízesítjük a citromlével, s alátesszük a vajat is. Miután megpuhult a hús, a főtt burgonyával, és a főtt spárgával tálaljuk.

KACSAMELLES SPÁRGA TARTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 közepes kacsamell filé,50 dkg fehér spárga, 50 dkg zöld spárga, 40 dkg eper, 1 fej saláta, tartármártás, 2 evőkanál mandulaforgács.
A tartármártáshoz: 5 evőkanál majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál cukor, 1 csokor menta – a hozzávalókat alaposan kikeverjük.
A kacsamelleket teflonserpenyőben megsütjük, sózzuk, borsozzuk – vékony szeletekre szeljük. A zöldségeket megmossuk. A spárgát, ha kell, meghámozzuk,4-5 centis darabokra vágva cukros-sós vízben megfőzzük. A salátát falatnyi darabokra tépkedjük, az epret megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Már csak a tálalás van hátra: A salátát, az epret, és a spárgát adagonként tányérra tesszük, ráfektetjük a hússzeleteket, meglocsoljuk a tartármártással, megszórjuk a mandulával.
GYÜMÖLCSÖS SPÁRGAKOKTÉL
Hozzávalók: 30 dkg főtt spárga, 20 dkg gépsonka, 3 dl tartármártás, 2 őszibarack (ha nincs akkor befőtt), 20 szem meggy (befőttből is jó)  
A spárgát 1,5 centis darabokra, az egyik fél barackot kiskockára, a gépsonkát pedig metéltre vágjuk. Mindezt összekeverjük a tartárral. A poharat rétegenként megtöltjük a kész salátával, a tetejét pedig meggyel és őszibarack szeletkékkel díszítjük.


                                                   Jó étvágyat kíván: Faar Ida

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése