Írta: Faar Ida
A méltatlanul mellőzött
gyümölcs: a grapefruit.
·
Az örökzöld 25 méterre is megnyúló gyümölcsfát
az 1600-as években fedezték fel Barbados-szigetén a botanikusok.
·
A gyümölcs fürtökben fejlődik- innen kapta az
elnevezését is ( az angol „grape”-fürt,”fruit”-gyümölcs)
·
Évente 5-7millió tonnát szüretelnek belőle
világszerte. Hónapokig friss marad a fán,éretten sem romlik meg- sőt az idő
előrehaladtával egyre édesebbé, és lédúsabbá válik.
·
Étvágycsökkentő hatása miatt a fogyókúrázók
nélkülözhetetlen eledele, de elismerten csökkenti a koleszterin-szintet,
gátolja a vesekő-képződést, csökkenti a
koleszterin-szintet.
·
Rendkívül magas a C.-vitamin tartalma
·
Fogyasztható frissen,de készíthető belőle
gyümölcslé,lekvár,zselé. Héja kandírozható, magjából olajat sajtolnak.
GYÜMÖLCSKEHELY
Hozzávalók:
80 dkg grapefruit
30 dkg banán
30 dkg mélyhűtött eper
Ízlés szerint édesítőszer
A grapefruitokat kettévágjuk,
belsejüket, hogy a héj ne sérüljön, meg kikaparjuk. A belső részt felkockázzuk,
az epret és a banánt is felszeleteljük,majd a vízzel hígított édesítőszerrel
meglocsoljuk. Egy órát állni hagyjuk, majd visszatöltjük a grapefruit-héjakba.
Lehűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítve.
Inzulinosok ne fogyasszák mert befolyásolja az inzulin felszívódását !!!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés