2014/04/25

EGÉSZSÉGPÉNTEK: GYÓGY-MOGYORÓ



A recept egyszerű: minden áldott nap meg kell enni egy maréknyi mogyorót – s javulnak az életkilátásaink. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután kielemezték a 30 év alatt 120 ezer emberről összegyűjtött adatokat. A kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen mogyorót fogyasztók körében mintegy 20%-al csökkent a halálozás, ezen belül 29%-al a szív és érrendszeri, 11%-al a daganatos, 16%-al a cukorbetegség által okozott halálozási arány. A mogyoróban található összetevők ugyanis:
  • csökkentik a koleszterin-szintet
  •  csökkentik a gyulladásos folyamatokat
  •  csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát
  • antioxidáns hatással bírnak
  •  csökkentik az inzulin-rezisztenciát
  •  csökkentik a hasnyálmirigy-rák kockázatát
  • biztosítják a szervezet optimális vitamin-, és ásványi anyag ellátását
  • növelik a szellemi teljesítőképességet
  •  segítik az agy megfelelő működését
  • rostjai karbantartják az emésztést
  • erősítik az immunrendszert
  • segítik az izmok zavartalan működését
  • megelőzik a csontritkulást

A mogyoró összetétele:

·       Energia-tartalom: 567 kcal/100 gramm
·        Fehérje-tartalom:25,8 gramm/100 gramm
·        Zsír-tartalom: 49,2 gramm/100 gramm
·        Szénhidrát-tartalom: 16,1 gramm/ 100 gramm



A mogyorófogyasztásnak csak egyetlen dolog szabhat gátat, ha valaki allergiás rá-ami sajnos nagyon gyakori probléma.  A mogyoró-allergiában szenvedő emberek esetében még egy ártatlan csók is végzetes következményekkel járhat, ha a partner korábban mogyoró tartalmú ételt fogyasztott. Bármilyen hihetetlen, de sem a fogmosás, sem az öblögetés, sem pedig a rágógumi nem képes maradéktalanul eltűntetni a mogyoró fogyasztás származékait, mert az allergén a nyálban megbújva még sokáig képes kellemetlenségeket okozni a mogyoró-allergiás egyének számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése