A recept egyszerű:
minden áldott nap meg kell enni egy maréknyi mogyorót – s javulnak az
életkilátásaink. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután
kielemezték a 30 év alatt 120 ezer emberről összegyűjtött adatokat. A kutatás
során kiderült, hogy a rendszeresen mogyorót fogyasztók körében mintegy 20%-al
csökkent a halálozás, ezen belül 29%-al a szív és érrendszeri, 11%-al a
daganatos, 16%-al a cukorbetegség által okozott halálozási arány. A mogyoróban
található összetevők ugyanis:
- csökkentik a koleszterin-szintet
- csökkentik a gyulladásos folyamatokat
- csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát
- antioxidáns hatással bírnak
- csökkentik az inzulin-rezisztenciát
- csökkentik a hasnyálmirigy-rák kockázatát
- biztosítják a szervezet optimális vitamin-, és ásványi anyag ellátását
- növelik a szellemi teljesítőképességet
- segítik az agy megfelelő működését
- rostjai karbantartják az emésztést
- erősítik az immunrendszert
- segítik az izmok zavartalan működését
- megelőzik a csontritkulást
A mogyoró összetétele:
· Energia-tartalom: 567 kcal/100 gramm
·
Fehérje-tartalom:25,8 gramm/100 gramm
·
Zsír-tartalom: 49,2 gramm/100 gramm
·
Szénhidrát-tartalom: 16,1 gramm/ 100
gramm
A mogyorófogyasztásnak
csak egyetlen dolog szabhat gátat, ha valaki allergiás rá-ami sajnos
nagyon gyakori probléma. A
mogyoró-allergiában szenvedő emberek esetében még egy ártatlan csók is végzetes
következményekkel járhat, ha a partner korábban mogyoró tartalmú
ételt fogyasztott. Bármilyen hihetetlen, de sem a fogmosás, sem az öblögetés,
sem pedig a rágógumi nem képes maradéktalanul eltűntetni a mogyoró fogyasztás származékait,
mert az allergén a nyálban megbújva még sokáig képes kellemetlenségeket okozni
a mogyoró-allergiás egyének számára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése