2012/05/30

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK

 A tanulás
Írta: Faar Ida
Lassan – a diákok legnagyobb örömére- véget ér az idei tanév is. Nem kell „hajnalban” kelni, rohanva reggelizni, unalmasnak tűnő tanórákat végigülni, dolgozatoktól tartva rémületbe esni, feleltetéseket végigizgulni, az egész délutánt tanulással és házi feladat írással tölteni, s csak alig félórákat tévézni, netezni… De az évzáróval együtt megszűnik a mindennapok jól kialakított rendje is, a folyamatos kapcsolattartás a barátokkal, az óraközi szünetek vidámsága, a közös programok, kirándulások, a közösséggé kovácsoló feladatok. Tanulni kell, és érdemes – mióta világ a világ ez jelentette az előrehaladást, a fejlődést. Amit megtanulsz – senki nem veheti el tőled, többé válsz általa, szélesebb látókörrel, nyitott szemmel, és nyitottabb szívvel feszülsz neki a nagybetűs életnek. Lehet,hogy később senki sem fogja rajtad számon kérni a koszinusz-függvények rejtelmeit, vagy a hiperbola definícióját,de elég ha Te magad tudod,hogy tudod miről van szó. S mi mindenre jó még a tanulás? Tőlem sokkal-sokkal tanultabbak már megfogalmazták – ilyen idézetekből következzék most egy válogatás.
„A tudásért élj, az életért tanulj.”(Közmondás)
„Tekintsd úgy az embert, mint egy felmérhetetlen értékű kincsekkel teli bányát. Egyedül csakis a nevelés képes arra, hogy feltáruljanak a kincsei, s hogy azok az emberiség javára váljanak.”(Baháolláh)
„Meg kell tanítani a gyerekeknek azt, hogy önmagáért élvezzék a tanulást, ne csak azért, hogy jó jegyeket kapjanak. Azok a gyerekek, akik élvezik a kihívások legyőzését, felnőtt életükben is keresni fogják a kihívást jelentő helyzeteket. Nagyobb valószínűséggel ragadnak meg új lehetőségeket, keresnek új módszereket, dolgoznak olyan feladatokon, amelyeknek nincs egyértelmű megoldása, és ösztönöznek másokat arra, hogy nehéz problémákon dolgozzanak.” (Csíkszentmihályi Mihály)
„Életünk minden másodperce az univerzum új és egyedülálló pillanata, egy pillanat, mely soha többé nem tér vissza. Ezzel szemben mire tanítjuk gyermekeinket? Arra, hogy kettő meg kettő az négy, és Párizs Franciaország fővárosa. Mikor tanítjuk meg őket arra, hogy mik valójában? Mindegyiküknek azt kellene mondanunk: "Tudod, mi vagy te? Csoda. Páratlan a magad nemében. Soha ezelőtt nem született hozzád fogható. Csodálatos a lábad, a karod, a mozgásod. Lehet belőled Shakespeare, Michelangelo vagy Beethoven. Képes vagy bármire. Igen, te vagy a csoda. Vajon, ha felnősz, tudsz-e majd ártani valakinek, aki éppolyan csoda, akárcsak te magad?" Mindannyiunknak azon kell fáradoznunk, hogy a világot gyermekeihez méltóvá tegyük.”(Pablo Casals)
„Késve növő fának édes a gyümölcse. Márványra nehezebb írni, mint homokra, de ott aztán meg is marad sokáig.”(Moliére)
„Az ember gyorsan beletanul abba, aminek belsőleg szükségét érzi.”(Thomas Mann)
„Tanulj meg mindent, amit lehet, amikor csak lehet, akitől csak lehet! Egyszer eljön az idő, amikor hálás leszel ezért magadnak.”(Sarah Caldwell)
„Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak.”(Albert Einstein)
„A gondolkodás nagy mesterei mindig szerények, és mindig készek újat tanulni.”(Joshi Bharat)
„A tanár híddá feszül s biztatja tanítványait, keljenek át rajta; majd miután megkönnyítette számukra az átjutást, boldogan összeroskad, arra buzdítva őket, hogy maguk építsenek hidakat.”(Nikosz Kazantzakisz)
„A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait. Csak később, amikor már többet tud a világról, érti meg, milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól. Kivárja, hogy idővel megkapja tőlük.”(Darren Shan)
„A nevelés nagy célja nem a tudás, hanem a cselekvés.”(Herbert Spencer)
„Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság.”(Benjamin Franklin)
„A tanulás nem más, mint annak felfedezése, hogy valami lehetséges.”(Fritz Perls)
„A tanulás olyan város, amelyikben az egyik tartópillér a memória, a másik a megértés.” (Közmondás)
„A jutalom felesleges és rossz. Díjat ajánlani egy cselekedet végrehajtásáért, egyenértékű azzal a kijelentéssel, hogy a cselekedetet önmagáért nem érdemes elvégezni.”(Alexander Sutherland Neill)
„Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél.”(Mahatma Gandhi)
„A tudást nem lehet ajándékba kapni.”(Osvát Ernő)
„A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”(Johann Wolfgang von Goethe)
„Bármit tanulsz, magadnak tanulod.”(Petronius)
„Hatékonyabb a szellem, mint a nyers erő.”(Phaedrus)
„Nem az a mester, aki megtanít valamire, hanem aki megihleti a tanítványt, hogy legjobb tudását latba vetve fölfedezze azt, amit már eddig is tudott.”(Paulo Coelho)
„Kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk; hasznos emberré a fáradtságos évek tesznek.”(Kemény Zsigmond)
„Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.”(Szent-Györgyi Albert)
„A tudást csak akkor tudjuk megemészteni, ha jó étvággyal habzsoltuk.”(Anatole France)
„Az intellektus hangja halk hang, de nem nyugszik addig, míg meghallgatást nem talál. Végső soron, számtalan visszautasítás után, sikert arat. Ez egyike ama néhány dolognak, amiben az ember az emberiség jövőjét illetően optimista lehet.”(Sigmund Freud)

MINDEN TANULÓNAK TARTALMAS NYÁRI SZÜNETET, ÉS JÓ PIHENÉST KÍVÁNOK:J,J,J



1 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés