2012/05/09

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK




FELNŐTTÉVÁLÁS

Érettségi… Homályos képek a múltból: izgalom, várakozás, túlterheltség, kellemes májusi éjszaka, szerenád, orgonaillat, s az érzés: lassan véget ér egy korszak. Emlékszem: álltam a kollégiumi szobánk nyitott ablaka előtt, és megpróbáltam magamba „inni” az elém táruló látványt: a hangokat, illatokat, érzéseket, hogy később majd kristálytisztán emlékezzek mindenre. Mindannyian tudtuk, ha túl leszünk az izzasztó vizsgák megpróbáltatásain minden más lesz: ismeretségek sikkadnak el, barátságok szakadnak meg, álmok teljesülnek be, vagy foszlanak köddé; mindenki rálép a felnőtt élet felelősségteljes útjára. A diákok többsége alig várja, hogy hivatalosan is nagykorú legyen – azt hiszik, ezzel megszabadulnak minden kötöttségtől, nem kell engedélyt kérniük semmire, egyedül hozhatnak döntést mindenben. Nos, kedves 15 és 18 év közöttiek! Lassan a testtel! – ne akarjatok túl gyorsan felnőtté válni! Élvezzétek ki a „kiskorúság” minden előnyét, a védettséget, amit a szüleitek biztosítanak, tanuljatok, fejlődjetek, vértezzétek fel magatokat minden erénnyel, ami a boldog felnőtt élethez kell: kitartással, türelemmel, bátorsággal, tisztelettel, becsülettel. Ti pedig kedves érettségizők élvezzétek ki a diákélet utolsó morzsáit (aki továbbtanul is elfelejtheti a nyugodtan csordogáló hétköznapokat), és lépjetek be a felnőttkor kissé kusza, kissé bonyolult, de mégis örömteli világába. Ehhez nyújthatnak némi segítő útmutatást a következő idézetek.
Ez jelentette a felnőtté válást: rájönni arra, hogy egy darabka elfuserált valóság messze felülmúlhatja a csöpögős és naivan idealizált fantáziákat.(Clairé Loup)
Felnőtté nem az életkora teszi az embert, hanem a viselkedése. (Tokaji Zsolt)
Az vált jóvátehetetlenül felnőtté, aki már azon is bosszankodik, amin nevethetne.(Vavyen Fable)
Az élet értelmét nem a nagy áldozatok és kötelességek adják, hanem apróságok; a szív egy-egy mosolyból, vagy egy-egy kedves gesztusból meríti a boldogságot és a vigaszt.(Humphry Davy)
Az élet tapasztalatszerzés, nem pedig az élet értelmén való töprengés.(Paulo Coelho)
Az élet értelmét nem keresni kell, hanem nekem kell értelmet adni az életnek.(Palotai Erzsi)
Az élet értelmét az alkotja, amikor szembeszállunk a félelemmel, ami a lelkünket uralja.(Carol Bigley)
Az élet értelme, hogy higgy önmagadban, és próbáld elfogadni az élet által nyújtott tanításokat, bármi is legyen az. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az élet nem csupán egyfajta akadálypálya, amely a fejlődésünket kell, hogy szolgálja. Az élet egy ajándék, amelyet ízlelgetni, élvezni és teljes egészében megélni kell.(Gordon Smith)
Az ember jár-kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat, és valamit keres. De alighogy megtalálja, már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legyen. Hogy élni lehessen benne, fáradsággal, de haszon nélkül. Mert az élet értelme a szép. És a haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált. Pedig ma már annyira van vele, hogy ha valami szépet meglát, nyomban arra gondol: mi hasznom lehetne ebből? S ezért van az, hogy amit ilyen céllal fölépít, az hamarosan le is dől. Legtöbbször egy másik ember dönti le, aki irigyli a hasznot, és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma.(Wass Albert)
Szóval azt állítod, hogy senki sem boldog? - Van, aki boldognak tűnik. Ők egyszerűen nem gondolnak bele a dolgokba. Mások terveket szőnek: lesz egy férjem, házam, két gyerekem, egy hétvégi házam. És amíg ezzel vannak elfoglalva, olyanok, mint a bika, aki a torreádort üldözi: ösztönösen cselekszenek, csak mennek a fejük után, anélkül, hogy látnák, hol van a cél. Megszerzik az autójukat, talán még Ferrarijuk is lesz, és azt hiszik, ez az élet értelme. Soha nem teszik fel a kérdést maguknak. De a szemükben látom, hogy szomorúak, és még csak nem is tudnak róla.(Paulo Coelho)
Az életed olyan, amilyené a gondolataid teszik. /Marcus Aurelius/
Ki-miként élte meg az érettségi pillanatait? Várom beszámolóitokat az eletreceptinfo@gmail.com -ra, a legviccesebb történetek felkerülhetnek az oldalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése