2012/06/01

EGÉSZSÉGPÉNTEK


Lázban égve…
Írta: Faar Ida
Vitathatatlanul nyár van: már kora reggel hétágról süt a Nap, már délelőtt hőség van ( kivéve,amikor éppen nem zuhog az eső,és hideg szél kavarja a zöld lombokat,és tépkedi az ember idegszálait:)). Az ember szinte kimenekül a négy fal több hónapos fogságából, sütkérezik, élvezi a jó levegőt, de nem számol az időjárás csalókaságával – és bármennyire is idilli a kép – könnyen összeszedhet egy kiadós megfázást. Egy –két nap elteltével fejfájás, rossz közérzet, tüsszögés, orrfolyás, köhögés jelzi a bajt, s ha még szerencsétlenségünkre bakteriális felülfertőződés is történik hőemelkedés és láz is tetőzheti a kellemetlen tüneteket. A hő az anyagcsere-folyamatok során keletkezik, független a környezet hőmérsékletétől, viszonylagos állandóságát az idegrendszer szabályozza. A testhőmérséklet normális esetben minimális ingadozást mutat: 36,4 Celsius fok – 37 Celsius fok közötti tartományban, ami a napszakokkal (legalacsonyabb a hajnali órákban, legmagasabb délután), az étkezéssel, és a fizikai munkával áll összefüggésben. De ez a napi hőmérséklet-ingadozás nem haladhatja meg a 0,5 Celsius fokot. Ha a normálisnál magasabb a testhőmérséklet 37 – 38 Celsius fok között hőemelkedésről, 38 – 39 Celsius fok között lázról, 39- 40 Celsius fok között magas lázról, 40 C fok felett pedig igen magas lázról beszélünk, ami már idegrendszeri tüneteket is okozhat – tudatzavart, tájékozatlanságot. Láz abban az esetben alakul ki, ha a nyúltvelőben lévő hőszabályzó központ baktériumok, vagy anyagcsere-termékeik, mérgező anyagok, vagy fizikai hatások okozta izgalmak folytán magasabb szintre állítja be a testhőmérsékletet. A láz kezdődhet hirtelen, legtöbbször hidegrázás kíséretében (influenza, tüdőgyulladás, fertőzések), vagy lassan lépcsőzetesen napról-napra emelkedve. A testhőmérséklet emelkedésével egyidejűleg emelkedik a légzés és a pulzusszám is. A láz megszűnése lehet gyors – a közérzet hirtelen javulását eredményezve, de lehet fokozatos is. A láz a természetes védekezés egyik leghatékonyabb eszköze, bizonyos mértékig hasznos, ezért sohasem a teljes megszüntetésére törekedjünk, csak a csökkentésére. A magas láz azonban nem játék: orvoshoz kell fordulni vele, mert rövidtávon is kimeríti a szervezet tartalékait, folyadékvesztéssel jár, és súlyos következményeket vonhat maga után, ha nem tisztázódik időben az oka. Vegyük most sorra mit is tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a megfázást, illetve miként kezeljük, ha már kialakult…
MEGELŐZÉS
ÖLTÖZKÖDÉS  
A megfázást közvetlenül nem a hideg okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyengült immunrendszer nem képes védekezni a kórokozók ellen. Ezért mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően – rétegesen – öltözzünk fel, és különösen ügyeljünk a lábaink és a fejünk védelmére.
IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE
A tél folyamán alaposan kiürült vitaminraktáraink minél előbbi „feltöltésével” (bővebben olvashat erről a http://www.berettyohir.hu/ Életmód rovatában található MÁRCIUSI VITAMINVADÁSZ című cikkben), kellő mennyiségű C-vitamin bevitelével, elegendő pihentető alvással, rendszeres legalább napi félórás intenzív sétával a szabad levegőn.
GYAKORI ÉS ALAPOS KÉZMOSÁS
Az ember nem is hinné mennyi kórokozó telepszik meg a használati tárgyainkon. Egy szimpla bevásárlás során, az aprópénzen, bankjegyeken, kilincseken, bevásárlókocsikon, a hűtővitrinek fogóján, - hemzseghetnek a vírusok, baktériumok – s kezünkre átkerülve elég, ha megdörzsöljük a szemünket, vagy megfogjuk a megevésre szánt kiflinket – már be is juttattuk szervezetünkbe a fertőző kórokozókat. (Persze a közvetlen cseppfertőzéssel szemben már nehezebb a dolgunk – ha a közelünkben köhögnek, vagy „ránk tüsszögnek”, a levegőbe zúduló apró nyálcseppecskéket nehezen tudjuk kikerülni.) Ha nincs módunk kezet mosni – vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt.

KEZELÉS
A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:
·         Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
·         Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
·         Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
·         Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
·         Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
·         Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
·         Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)
Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!


BETEGSÉGMENTES SZÉP NYARAT  KÍVÁN:
FAAR IDA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése