2013/07/28

HETI ÍZPRÓBA: SÁRGABARACK


SÁRGABARACK


Igaz, tavaly már részletesen írtam a sárgabarack egészségünkre gyakorolt rendkívüli hatásairól –részletek itt:  http://eletrecept.blogspot.com/2012/07/heti-izproba-sargabarack.html -, de azt hiszem, ez az év sem telhet el úgy, hogy néhány recept kíséretében ne magasztalnám e zamatos, és minden ízében nyári gyümölcsöt. Már csak azért is, mert a rendszeres sárgabarack fogyasztás igazoltan hat a civilizációs ártalmak ellen – és erre a legjobb bizonyíték az a Kasmír északnyugati végén élő kis népcsoport – a hunzák -, akiknél nincs szívbetegség, nincsenek daganatos megbetegedések, normális a koleszterin-szintjük, hosszú életűek, és egészségesek. Mindezt annak köszönhetik, hogy a hatalmas barackfa-ligetekben megtermett gyümölcsöket frissen és aszalva rendszeresen fogyasztják. A sárgabarack magas vitamin-, és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos megbetegedés megelőzésében szerepet játszik. 100 grammonként tartalmaz: 
·        A-vitamint: 2700 NE
·        B1-vitamint: 0,03 mg
·        B2-vitamint: 0,04 mg
·        C-vitamint: 10,00 mg
·        Kalciumot: 17,00 mg
·        Foszfort: 23,00 mg
·        Nátriumot: 1,00 mg
·        Káliumot: 281,00 mg
·        Magnéziumot: 7-14 mg
·        Béta-karotint: 1,8 mg
·        élelmi rostokat: 3,6 gramm

Élettani hatásai:
·        fontos szerepe van, a csontok és a szövetek újjáépítésében
·        jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre
·        növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
·        fokozza a vérképzést,
·        mérsékli az asztmás panaszokat
·        vízhajtó, méregtelenítő hatású
·        segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
·        megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását
·         erősítik az immunrendszert
·        fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is.
·        természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket
·        A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat
Készíthetünk belőle: lekvárt, dzsemet, levest, kompótot, aszalványt, rostos gyümölcslevet, lefagyaszthatjuk, süteményekbe, tortákba is kiváló.
RECEPTEK

BARACKLEVES - A NYÁRI FRISSÍTŐ

Hozzávalók: 25 dkg kajszibarack, 2 dl édes fehérbor, 2 kanál zsemlemorzsa, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 tojás, 2 dl tejszín

A barack felét meghámozzuk, felszeleteljük és a borban puhára főzzük. 2 liter vízben megfőzzük a prézlit és a többi barackot, majd áttörjük. A kettőt összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot. A tojást elhabarjuk a tejszínnel, majd apránként hozzáöntjük a levest.


BARACKTURMIX
Hozzávalók:4 dl tej, 3 nagyobb barack, édesítőszer ízlés szerint

A tejet felforraljuk, és összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.


SÁRGABARACKOS CSIRKEFALATOK

Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 1 kg csirkehús felkockázva, 2 nagy fej vöröshagyma felszeletelve, 1 evőkanál finomliszt, 3 teáskanál őrölt kömény, 3 teáskanál őrölt koriander, 2 teáskanál pirospaprika, 1 liter  húslé, 50 dkg sárgabarack, rizs és zöldborsó a tálaláshoz
A felhevített olajon aranyszínűre pirítjuk a csirkehús kockákat, hozzáadjuk a hagymát, megszórjuk a liszttel és fűszerekkel –tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. végül hozzákeverjük a sárgabarack-darabokat is, sózzuk – puhára főzzük. Rizibizivel tálaljuk.


BARACKPUDING
Hozzávalók: 1 l tej, 15 dkg kristálycukor, 6 db tojás, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 3 dl tejszín, 3 evőkanál porcukor, narancs, citrom, 40 dkg magozott sárgabarack, zselatin, barackpálinka
Feltesszük tejet melegedni, amibe kevés kristálycukrot szórunk. A szétválasztott tojások sárgájából krémet készítünk: a sárgákat a maradék kristálycukorral simára keverjük. Kevés lisztet, és tejet adunk hozzá, majd a forrásban lévő cukros vízhez öntjük. Ez lesz a puding alapja. Gyakori kevergetés mellett újraforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a krémet, és alaposan elkeverjük. Ízesítjük porcukorral, narancs- és citromhéjjal. Belekockázzuk a sárgabarackot. Feloldott zselatint, és kevés barackpálinkát adunk hozzá. Az egészet átkeverjük, majd fóliával kibélelt formákba töltjük, és hűtőben 3-4 órán keresztül dermesztjük. Tálaláskor egy tányérra borítjuk a pudingot, tejszínhabbal, és gyümölcsökkel díszítjük, majd fehér csokit reszelünk rá.

SÁRGABARACKOS LEPÉNY

Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 5 tojás, 4 dl tej, 15 dkg liszt, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, egy marék szeletelt mandula

A barackokat ki magozzuk, negyedbe vágjuk. Egy kivajazott tortaformába halmozzuk. A vajat megolvasztjuk, majd elkeverjük a liszttel, a cukorral, a tojásokkal, öntsük hozzá a tejet is. Öntsük a palacsintatészta sűrűségű keveréket a barackokra, előmelegített, 180 fokos sütőben negyvenöt-ötven percig süssük a lepényt. Ha megsült és kihűlt, fordítsuk ki a formából, és szórjunk rá pirított, szeletelt mandulát.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése