Olcsón – egészségeset? –
ingatod most a fejed kételkedve, mert a köztudatban az a téves vélekedés
terjedt el, hogy az egészséges ételek drágák. Holott tudatos tervezéssel –
szinte ugyanannyiból ki lehet hozni egy egészséges menüt, mint az
egészségtelent. Hogyan? Ennek járunk most utána.
1.
A
SZENDVICSEKET KÉSZÍTSD EL OTTHON!
Minek
fizetnél a büfében dupla árat egy salátás szendvicsért, amikor otthon
elkészítve többszörösen is jól jársz. Egyrészt kevesebbe fog kerülni, másrészt
tökéletesen tisztában lehetsz azzal, hogy az alapanyagok honnan származnak, mennyire
frissek.
2.
FŐZZ
MAGAD!
Ha
saját magad főzöd meg az ételeket a családodnak – több szempontból is sokat
teszel az egészségetekért. Friss, megbízható forrásból származó, egészséges
hozzávalókat válogathatsz össze, elkerülheted a mesterséges adalékanyagokat,
színezékeket, a nátrium-glutamátot, ami köztudottan káros az egészségre.
3.
MINDIG
A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET-GYÜMÖLCSÖKET VÁLASSZ!
A szezonalitás figyelembevétele azért fontos,
mert általában minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van,
arról nem is beszélve, hogy ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi
anyagot. Persze ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, ne felejts el
lefagyasztani belőlük, vagy a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni.
4.
NEM
KÖTELEZŐ BIO – ÉLELMISZERT VENNI
A bio élelmiszerek – a sajátos előállítási,
termelési körülmények miatt – általában drágák. Érdekes módon az utóbbi időkben
elég sok esetben igazolódott be, hogy a bio- élelmiszerek sem 100 %-osan
megbízhatóak (aflatoxinos zabpehely). Helyettük inkább:
5.
VÁLASZD
A HELYI TERMÉKEKET
A helyi piacon beszerezve az alapanyagokat olyan
személyes kapcsolat alakulhat ki közted és a termelő/forgalmazó között, aminek
a bizalom a legfontosabb mozgatórugója.
6.
SZABJ
HATÁRT A KÖLTSÉGESEBB ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁNAK!
Nem azt mondom, hogy kerüld őket – ugyanúgy
képezzék a részét az étrendeteknek, de legyen a fogyasztásuk különleges
alkalom, amikor nem az elfogyasztott mennyiségen, hanem a minőségen van a
hangsúly. (Gondolok itt: a drágább sajtokra, vadhúsokra, libamájra, egzotikus
gyümölcsökre).
7.
NE
PAZAROLJ!
Élelmiszereink 30 %-a sajnos a kukában végzi:
vagy azért, mert megromlott, még azelőtt mielőtt felhasználtuk volna, vagy,
mert túl sokat készítettünk belőle. Sokat lehet spórolni, ha felhagyunk a
pazarlással: ha tudatosan csak annyit vásárolunk, amennyi szükséges az
ételünkhöz (előzetes tervezéssel), vagy ha a maradékot lefagyasztjuk egy
következő alkalomra.
8.
TARTÓS
ÉLELMISZERBŐL VISZONT CÉLSZERŰ SPÁJZOLNOD
Miért? Mert ha az alapvető élelmiszerekből
(olaj, ecet, dó, bors, fokhagyma, liszt, tészta, fagyasztott zöldségek, rizs,
burgonya stb.) van otthon készleted – könnyebben jutsz a főzéshez, rengeteg
időt megspórolhatsz, és nem kell boltba rohangálnod – ahol könnyen
elcsábulhatnál az egészségtelen ételek megvásárlására.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése