Ez a hosszúkás formával
megáldott sütemény talán minden háztartásban alapból megtalálható.
Megtalálható, mert önmagában is finom, másrészt felhasználásával számtalan
édesség gyorsan elkészíthető. Ha nincs „kedvünk” a bolti változathoz – mert szeretjük
tudni, mi az, amit megeszünk – elkészíthető házilag is, garantáltan színezék-,
állományjavító, és E-szám- mentesen. Dobozba téve sokáig eláll ( már, ha ellent
tudunk állni neki).
Babapiskóta
házilag
Hozzávalók:20 dkg
porcukor,2 csomag vaníliás cukor,2 egész tojás,8 dkg margarin,40 dkg liszt,2
evőkanál tej, fél csomag szalalkáli
A szalalkálit
felfuttatjuk a tejben. A lisztet, cukrot összekeverjük szárazon, majd hozzáadjuk
a margarint, a tojásokat és a szalalkális tejet. Jól összedolgozzuk. Fél centi vastagra
nyújtjuk, és babapiskóta szaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített, forró sütőben
halvány sárgára sütjük.
Babapiskótával készül
TIRAMISU
Hozzávalók:4 friss
tojás,3 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 50 dkg mascarpone sajt, rumaroma,
40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé, 8 evőkanál
kristálycukor, rumaroma. A tetejére:2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tojások sárgáját a
kétféle cukorral fehéredésig habosra kavarjuk. A jól lehűtött krémsajtot
hozzáadjuk, majd a rumaromával ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá
verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg
kávét a cukorral meg a rumaromával összekeverjük. A piskóta felét néhány
másodpercre beleforgatjuk, majd amikor megszívta magát, egy rétegben tálcára
rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen eloszlatjuk rajta. Újra babapiskóta
következik. A maradék krémet a tetejére meg az oldalára kenjük, végül kakaóport
szitálunk rá. Hűtőszekrényben lehűtjük.
ALMÁS
PITE
Hozzávalók: 40 dkg liszt,
8 evőkanál kristálycukor, 1 sütőpor, 3 egész tojás, 25 dkg margarin, 2 evőkanál
tejföl, 1 csipet só. A krémhez:2 tasak puncs puding, 8 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor,
2 evőkanál tejföl, 50 dkg reszelt alma, 20 dkg babapiskóta, 4 evőkanál
kristálycukor
A tésztához valókat
összegyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyiket tepsi nagyságúra kinyújtjuk,
tepsibe tesszük. Megfőzzük a pudingot 2 evőkanál cukorral. A babapiskótát
apróra tördeljük és a reszelt almával, a 4 evőkanál cukorral és a 2 evőkanál
tejföllel hozzákeverjük a forró pudinghoz, majd a tepsiben levő pite lapra
kenjük. Ezt befedjük a másik kinyújtott tészta lappal. Villával megszurkáljuk. Megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
BABAPISKÓTÁS
GESZTENYETORTA
Hozzávalók:36 db
babapiskóta,40 dkg gesztenyemassza, 25 dkg margarin, 1 rumaroma,2 dl tej, 2
evőkanál búzadara,10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, reszelt csokoládé
A tejben sűrűre főzzük a darát. Tűzről levéve
hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, jól összekeverjük és kihűtjük. A
gesztenyemasszát a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a rumaromát, meg a
kihűlt darás krémet. Ezt a krémet háromfelé osztjuk. Egy tálra lerakunk 12 db
piskótát hosszában, ezt befedjük a krém első harmadával, majd ismét babapiskóta
és krém, és még egyszer babapiskóta. Végül az egészet befedjük krémmel az
oldalára is simítva belőle. Tetejére csoki reszeléket hintünk. Hideg helyen legalább
egy napig állni hagyjuk, hogy összepuhuljon
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése