Magvak.
Mindennapjaink
részei.
Árpa, zab, búza, rizs, borsó, bab, szójabab, kakaóbab, dió-,
mogyoró- vagy mandulafélék, pisztácia, kesu dió, - még felsorolni is nehéz
hányféle magot fogyasztunk étkezéseink során.
Szerencsére, mert a növényi alapú
táplálkozás egyre nagyobb teret hódít magának jelentős szerepet vállalva az
egészség megőrzésében, illetve a már kialakult betegségek legyőzésében.
Minden mag három részből áll:
- csíra
- magfehér vagy endosperm (tápanyagokat biztosít a csíra fejlődéséhez – energiaraktár, szénhidrátokban, fehérjékben és zsírokban gazdag)
- magköpeny – a tulajdonképpeni külső réteg
A csíra és a magköpeny
vitaminokban, ásványi-, és bioaktív anyagokban gazdag.
Mi van a magokban?
Sok-sok az egészséghez
nélkülözhetetlen összetevő. A magok gazdagok telítetlen zsírsavakban,
esszenciális aminosavakban, bioaktív összetevőkben, polifenolokban,
fitoszterolokban.
Miért együnk magvakat?
- csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
- segít megelőzni a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulását
- csökkenti az emésztőrendszeri daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét
- kiváló energiaforrások (mivel magas az energiatartalmuk mértékkel fogyasszuk)
- csökkentik a koleszterin-szintet
- az olajos magvak nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaznak – ami erőteljes antioxidáns – semlegesíti a szabadgyököket, megvédve ezzel az egészséges sejteket azok károsító hatásától
- csökkentik az artériák gyulladását
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése