2016/03/03

EGÉSZSÉG: Miért kell magvakat enned?


Magvak. 
Mindennapjaink részei. 
Árpa, zab, búza, rizs, borsó, bab, szójabab, kakaóbab, dió-, mogyoró- vagy mandulafélék, pisztácia, kesu dió, - még felsorolni is nehéz hányféle magot fogyasztunk étkezéseink során. 
Szerencsére, mert a növényi alapú táplálkozás egyre nagyobb teret hódít magának jelentős szerepet vállalva az egészség megőrzésében, illetve a már kialakult betegségek legyőzésében.

 Minden mag három részből áll:
  •   csíra
  • magfehér vagy endosperm (tápanyagokat biztosít a csíra fejlődéséhez – energiaraktár, szénhidrátokban, fehérjékben és zsírokban gazdag)
  •  magköpeny – a tulajdonképpeni külső réteg

A csíra és a magköpeny vitaminokban, ásványi-, és bioaktív anyagokban gazdag.


Mi van a magokban?

Sok-sok az egészséghez nélkülözhetetlen összetevő. A magok gazdagok telítetlen zsírsavakban, esszenciális aminosavakban, bioaktív összetevőkben, polifenolokban, fitoszterolokban.


Miért együnk magvakat?
  •   csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  •  segít megelőzni a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulását
  • csökkenti az emésztőrendszeri daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét
  •  kiváló energiaforrások (mivel magas az energiatartalmuk mértékkel fogyasszuk)
  • csökkentik a koleszterin-szintet
  • az olajos magvak nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaznak – ami erőteljes antioxidáns – semlegesíti a szabadgyököket, megvédve ezzel az egészséges sejteket azok károsító hatásától
  • csökkentik az artériák gyulladását

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése