2013/03/25

HETI ÍZPRÓBA : HÚSVÉT


HÚSVÉT

A Húsvét minden korosztálynak mást jelent: a gyerekeknek játékos ünnepvárást, tojásfestést, izgatott várakozást a locsolókra, a kamaszoknak szégyenlős versmondást – pajkos pillantásokkal kísérve; a felnőtteknek a néphagyományok őrzését, és a vallás gyakorlását. A kereszténység ezen a napon ünnepli Krisztus feltámadását. Ekkor ér véget a negyven napig tartó böjt. A Húsvét minden évben más-más napokra esik, úgynevezett mozgóünnep. A tavaszi napéj-egyenlőség (március 21.-e) utáni első holdtöltét követő vasárnapon és hétfőn ünnepeljük. A Húsvét elképzelhetetlen sonka, bárány, kalács, torma és a tojás nélkül – hiszen ezek az újjászületés és a termékenység szimbólumai - jelzik a tavasz kezdetét. A Húsvéti menüsor összeállítása sokaknak okoz fejtörést: hiszen olyan ételeket kell az ünnepi asztalra varázsolni, amelyek egyrészt hűek a hagyományokhoz, másrészt viszont magukon viselik napjaink étkezési kultúrájának jegyeit is- mellékesen pedig egészségesebbek is, mint a télvíz idején oly megszokott nehéz-zsíros- melegítő ételek. A következő receptválogatás reményeim szerint segít majd Önöknek/Nektek abban, hogy mindez megvalósulhasson.
HÚSVÉTI GULYÁS
Hozzávalók: 2 kg juhhús, 50 dkg vegyes zöldség, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 1 kg burgonya, majoránna, köménymag, 3 babérlevél, finomra vágott zöldpetrezselyem, só.
A birkahúst forrásban lévő vízzel leforrázzuk. 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk. Két liter hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a fűszereket, a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe. Közben a zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük, majd a leveshez adjuk. Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a burgonyát és a felszelt kelkáposztát. Ha minden megpuhult petrezselyemzölddel megszórva forrón tálaljuk.

SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE
Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma. 5 főtt tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.
A főtt tojásokat kettévágjuk, a sárgáját a tejföllel kikeverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük és belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát. A főtt tojásfehérjéket ezzel a mártással megtöltve tálaljuk.

HÚSVÉTI SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg füstölt sonka, 10 kemény tojás, 3 csomag újhagyma, 3 csomag retek, 1 csokor petrezselyem, salátalevek.
Az öntethez: 1 dl kefir, 1 evőkanál olivaolaj, mustár, citromlé, só, bors
A sonkát felkockázzuk, a tojást felszeleteljük, hozzáadjuk a felkarikázott hagymát, retket és az apróra metélt petrezselymet is. Az elkevert öntettel leöntve salátalevelekkel kibélelt salátástálba tálaljuk.

HÚSVÉTI ZÖLDBORSÓSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg főtt kukorica, 50 dkg párolt zöldborsó, 1 csokor petrezselyem,2 dl majonéz, 2 dl tejszín, 1 evőkanál mustár, 1 csokor snidling, tárkonyecet, só, fehér bors, salátalevél.
A hozzávalókat összekeverjük.

TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 10 kemény tojás,6 savanykás alma, 25 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, fehér bors, salátalevelek
A hámozott almát lereszeljük-, meglocsoljuk citromlével. Hozzáadjuk a felkockázott sajtot, a majonézt, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Az újhagymát felkarikázzuk. 5 tojást felkarikázunk, a másik öt fehérjéjét lereszeljük és adjuk a sajtos krémhez. A sárgákat félretesszük.
Egy tálat kibélelünk salátalevelekkel, belesimítjuk a krém egyharmad részét, rárakjuk a tojáskarikák felét, a hagymakarikák egyharmadát, majd ismételjük meg a rétegezést. A korábban félretett tojás sárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére. Pár órára tegyük hűtőbe.

MAJONÉZES SONKATEKERCS
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 piros kaliforniai paprika, 1 sárga kaliforniai paprika,1 zöldpaprika, 5 kemény csemegeuborka, só, őrölt bors
1 csokor petrezselyem, 2 dl majonéz, 3 dl zöldségleves, 8 púpozott teáskanál zselatinpor, 15 vékony gépsonka szelet, 1 kisebb fejes saláta, 3 paradicsom

A sárgarépát, a paprikákat és a csemegeuborkát vékony csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, és összekeverjük a majonézzel. A zöldséglevest felforraljuk, beleszórjuk a zselatinport, habverővel elkeverjük, és félrehúzzuk a tűzről. Langyosra hűtjük, de közben néha megkeverjük. A zöldségaszpikból 1 decit a zöldségekre öntünk, összekeverjük, és egyenletesen a sonkaszeletekre halmozzuk, majd szorosan feltekerjük. Hűtőben dermedésig hűtjük, egy mély forma aljára teszünk pár tekercset, kevés aszpikot öntünk rá, és ezt soronként megismételjük, majd a legvégén is aszpikot öntünk rá. Hűtőben dermedésig hűtjük. Tálaláskor a sonkakocsonyát forró vízbe mártott késsel félujjnyi vastagra szeljük, és salátalevelekre, paradicsomszeletekre tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.


HÚSVÉTI TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók: 10 db főtt tojás, vaj, só, kevés őrölt fekete bors, mustár, torma

A főtt tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk, a sárgájukat egy tálkába kiszedjük – és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Csillagcsöves habzsákkal visszatöltjük a krémet a félbevágott tojásokba, petrezselyemmel díszítjük.

HÚSVÉTI BÉLSZIN
Hozzávalók: 1 kg bélszín, 6 tojássárgája, só, bors, pirospaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, ketchup.
A bélszínt megdaráljuk, majd összekeverjük a felsorolt hozzávalókkal. Pirított kenyérrel tálaljuk.

DIÉTÁS ZÖLDSÉGES BÁRÁNY
Hozzávalók: 1 kg csontos bárányhús, só, 50 dkg zöldbab, 50 dkg brokkoli,30 dkg kelbimbó, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl olaj, 50 dkg zöldborsó, kakukkfű
A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a frissen vágott petrezselyemzölddel és a frissen morzsolt kakukkfűvel. Ezután tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd közép meleg sütőben, gyakori locsolgatással megsütjük. Amikor a hús elkészült, feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldségeket.

FŰSZERES SAJTGOLYÓK
Hozzávalók 50 darabhoz: 40 dkg krémsajt, 15 dkg vaj, 40 dkg trappista sajt reszelve, 3 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, l nagy csokor petrezselyemzöld, 1 nagy csokor snidling, őrölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld
A krémsajtból, a vajból, a reszelt trappista sajtból, kevés tejföllel, sóval, borssal fűszerezve jól formázható masszát keverünk. Hozzákeverjük a fölaprított snidlinget és petrezselyemzöldet is, majd diónyi gombócokat, formálunk belőle. A sajtgolyók egyik részét pirospaprikába, a többit apróra vágott petrezselyemzöldbe forgatjuk és színenként váltakozva tálra tesszük, sós keksz, vagy ropi társaságában kínáljuk.

GRILLEZETT BÁRÁNYCOMB
Hozzávalók: 1 kg kockára vágott báránycomb, 1 dl salátaolaj, 2 dl fehérbor, 1 csésze apróra vágott hagyma, késhegynyi őrölt kömény és fahéj, bors, só.
Keverjünk mindent össze, hagyjuk állni 1 órát. Grillen süssük meg.

BURGONYÁS BÁRÁNY
Hozzávalók: 1 kg bárány vagy birkacomb, 2 nagy fej hagyma, 2 kg burgonya, 1 db citrom, 2 dl olívaolaj, só-borsízlés szerint, petrezselyemzöld.
A burgonyát 1 cm-es karikákra, a báránycombot kis kockákra vágjuk. Ezután fazékba tesszük a húst, a burgonyát - sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. A burgonyás húsra ráöntünk 1 dl olajat, amelyen előzőleg az apróra vágott hagymát megfonnyasztottuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a húst éppen csak ellepje. Ezután ráfacsarjuk egy citrom levét, az egészet lefedjük és felforraljuk, majd lassú tűznél még 1 órán át, sütjük.
A tetejét petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

SONKÁS BUKTA
Hozzávalók:70 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 sütőpor, 4 tojás, tejföl, só
A töltelékhez:50 dkg főtt sonka, 30 dkg túró, 10 dkg vaj, só, a kenéshez tojás.

A lisztet a vajjal, a sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 4 tojás-sárgáját, és a tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk. Cipóba formáljuk, pihentetjük, közben a tölteléket elkészítjük. A sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet sót hozzáadva jól összekeverjük. A két tojásfehérjét habbá felverve hozzáadjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és buktaformára összetekerjük. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük.


HÚSVÉTI  FONOTT KALÁCS
Hozzávalók:1 kg liszt, 3 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj
A langyos lisztben elvegyítünk 2 tojás-sárgát, 1 kávéskanál sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, és három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük.

LOCSOLÓPOGÁCSA
Hozzávalók: 90 dkg liszt, 50 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 dkg élesztő, tej, tejföl, 2 tojás a kenéshez
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztőt egy evőkanál langyos tejben feloldva, egy kevés sót, tejfölt. Az egészet összegyúrjuk, és hidegre tesszük. Négyszögletesre nyújtjuk, gyengén megkenjük tojással, háromsorosan behajtjuk, és hidegre tesszük. Egy negyedóra múlva ismét kétszer hajtogatjuk, mindig gyengén megkenve tojással. Ezután megfelelő vastagságúra kinyújtva pogácsának szúrjuk ki, tepsire helyezzük, és tojással megkenjük, pirosra sütjük.

MEGGYES-RUMOS DESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evőkanál cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg magozott meggy, 2 csomag vaníliás cukor , 2 evőkanál rétesliszt, a díszítéshez tejszínhab, reszelt csokoládé.
Az 5 dl tejet elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tűz felett krémszerűre főzzük. Amint kihűlt, előveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük –lehűtve tálaljuk.

 SZÍNES TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:40 dkg tehéntúró, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor/ vagy édesítőszer, 2 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál kakaópor, 2 tasak vaníliás cukor,2 evőkanál narancslé
A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a tejszint, a cukrot, három egyenlő részre osztjuk. Az egyik részbe a baracklekvárt, a másikba a vaníliás cukorral elkevert kakaóport, a harmadikba a narancslekvárt keverjük. Rétegenként egymásra simítjuk. A tetejét rumba áztatott mazsolával díszítjük-, jól lehűtjük.


MINDENKINEK KELLEMES HÚSVÉTOT , ÉS  SOK LOCSOLÓT KÍVÁNOK!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a receptajánlód!
    a birkagulyásod érdekes, mert nincs benne tört pirospaprika, de biztos így is nagyon finom.
    A fűszeres sajtgolyókat ki fogom próbálni!
    Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok viszont!

    VálaszTörlés